1

Temat: spełnianie warunków

W przetargu na wykonanie nawierzchni drogi postawiono warunek, aby wykonawcy mieli środki lub zdolność kredytową w kwocie co najmniej 50 000,00 zł. Jeden z wykonawców przedstawił informację bankową, z której wynikało, że ma 30 000,00 zł zaciągniętego kredytu i dysponuje limitem debetowym w wysokości ponad 9 000,00 zł. Na poczet brakującej sumy przedstawił pismo producenta emulsji asfaltowej, że udzieli temu wykonawcy kredytu kupieckiego o przedłużonym o 30 dni terminie płatności na 75 ton emulsji asfaltowej. Zdaniem wykonawcy oznaczało to , że dysponuje zdolnością kredytową na ponad 80 tys. zł. Spełnia warunek czy nie???

2

Odp: spełnianie warunków

primo....zaciągnięty kredyt a zdolność kredytowa to 2 rózne sprawy.....nieprawdaż?
secundo..........co oznacza limit debetowy ponad 9 tyś....to początek do nieskończoności....? wink
tertio........a gdzie mozliwośc wyboru odpowiedzi...? wink......

3

ale tak powaznie(wyjątkowo  wink....to biorąc pod uwagę te 30 000 zaciągniętego kredytu ,mam nadzieję że dotyczy tej inwestycji oraz limit debetowy ale do...9 tyś a nie ponad(bo takowych o ile mi wiadomo banki nie udzielają) oraz przyjmując ,że wartość tych 75 ton to cała reszta(nie napisałas więc się domyślam) , to....moim zdaniem .....warunek....spełnia smile

4

nie jestem  wcale pewna czy ten kredyt kupiecki traktowac  jako spełnienie warunku....  trzeba wyjśc najpiewr od tego czy taki dokumnet wogóle był douszczony  w siwz... ( dokument potwierdzajacy udzilenie kredytu kupieckiego... to nie to samo co posiadane środki czy zdolnośc kredytowa wykonawcy , przynajmniej na gruncie pzp.  )  w katalogu dokumentó jakich zamawiajacy moze żadadac od wykonawcy celem potwiredzenia spełnienia warunku zdolności finansowej ... napweno nie ma czegos takiego jak przyrzeczenie kredytu kupieckiego !

5

jak taki dokument został dopuszczony do składania przez Wykonawców . ... to mogą być problemy... bo  przyrzeczenienie udzielnienia kredyutu kupieckiego .... to nie to samo co zdolnośc kredytowa, ani  tez środki własne wykonawcy !

6

jak taki dokument został dopuszczony do składania przez Wykonawców . ... to mogą być problemy... bo dokument z poza katalogu... Pozatym    przyrzeczenienie udzielnienia kredyutu kupieckiego .... to nie to samo co zdolnośc kredytowa, ani  tez środki własne wykonawcy !

7

A pani egzaminator Agata znowu nas testuje w oparciu o wyrok..... z 25 lipca 2005 r. (UZP/ZO/0-1837/05). w dosłownym brzmieniu jak  pytanie.....prawda Agatko ? wink  oj .....nieładnie.......

8

nieprawda, pomagam poszukującym u mnie pomocy, a z Wami chcę się upewnić tylko co do słuszności, a wyrok sprawdzę, nie często  korzystam z orzeczeń arbitrażu,

nie atakuj mnie Madziulek,
co statnio często zdarza Ci się,
dzban przygotowany mam już ziółek,
i to nie są moje " widzimisie",
ja  z potrzeby wiedzy i "imo pectore",
chledam,piszę i dziele sie na forum,
doświadczeniem, wiedzą i wątpliwością,
nie powiem, info jest z jakością,
ale... czasami przesada z ilością,
ale..... zaczepki jejmości,
chociaż dobre dla rozluźnienia,
na forum w zamówieniach,;)

9

a tak poważnie, nie było mowy o kredycie kupieckim (w SIWZ)

10

ostatnio uwidziałąm SIWZ od przetergu o wartosci powyzej 133 tyś euro....  na sprzet komputerowy... wiec wiadomo jaka konkurencja na rynku ... ludzi którzy znają pzp lepiej niz zamawiacza ( postępowanie robione po raz dtugi po umiważnieniu ... protest na 14 stron  i zamawiajacemu pokazał błedziory poprostu darmowe szkolenie ) A W nowym  i w ogłoszeniu  i w SIWZ  pisze zamawiacza........ze dla potwierdzienie zdolnosci  finansowej Wykonawca złoży między innnymi  zaświadczenie z banku ,że zostanie mu  udzielony mu kredyt na prawidłową realizację zamówienia. )WIEC KREDYT KUPIECKI W SIEZ TEŻ BY MNIE NIE DZIWIŁ:-)