1

Temat: podpisana SWZ

Czy zamieszczając SWZ /ale także prośby o wyjaśnienia, uzupełnienia/ na stronie internetowej prowadzonego postępowania Zamawiający musi ją podpisać? Czy może złożyć be z podpisu? W jakiej formie powinna być zamieszczona SWZ, żeby dostęp miały osoby niewodzące?

2

Odp: podpisana SWZ

Na szkoleniach mówią, że nie ma znaczenia czy SWZ i wyjaśnienia zamieszczane na stronie są z podpisem czy bez. Przyjmuje się że dokumenty zamieszczone są podpisane (w aktach) a to co jest zamieszczone nie musi być z podpisem. Ja tez tak robię np SWZ dyrektor mi podpisuje w papierze, a na stronę daję .doc bez żadnego podpisu. Nie spotkałem się aby był wymóg dostępności dla osób niewidomych.

3

Zdaje mi się, że wymogi co do dostępności SWZ dla osób niedowidzących określają Krajowe Ramy Interoperacyjności, które odsyłają do WCAG 2.0. Na pewno musi to być czcionka bezszeryfowa, możliwie duża, są tam też określone inne wymagania co do nagłówków itd.

4

https://przetargowa.pl/czy-skan-zamieszczony-przez-zamawiajacego-jest-dopuszczalny-w-przetargach/