Temat: system HACCP
W SIWZ napisałam, że wykonawca do oferty musi załączyć dokumenty takie jak:
"oświadczenie wykonawcy lub zaświadczenie wystawione na wykonawcę przez organy upoważnione do urzędowej kontroli środków spożywczych lub firmę upoważnioną do przeprowadzania certyfikacji stwierdzające, że u Wykonawcy w produkcji i w obrocie zaoferowanego przedmiotu zamówienia został wdrożony i jest stosowany system HACCP (dotyczy zakładów produkcyjnych i wprowadzających żywność do obrotu - zgodnie z art. 5 Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 parlamentu Europejskiego i rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych)."
Wykonawca dostarczył do oferty oświadczenie podpisane przez niego o następującej treści: "Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i obrocie artykułami spożywczymi oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami, oświadczamy, iż od 1 stycznia 2004 r. firma nasza wdrożyła i stosuje system Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), które traktowane są jako etapy poprzedzające wprowadzenie systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)".
Termin składania ofert wyznaczony był na 06.03.2008 r. Natomiast oświadczenie ten wykonawca miał wystawione w dniu 05.02.2007 r. Co do daty pewnie nie mogę się przyczepić, bo nie napisałam, że na ile m-cy przed złożeniem ofert to oświadczenie ma być wystawione, natomiast co do ważności oświadczenia mam wątpliwości. Po pierwsze Zamawiający chciał , żeby wykonawca napisał, że on taki system wprowadził, a nie , że jest w trakcie wdrożenia. A z tech tak wynika prawda?
A po drugie czy w związku z taką sytuacją mogę wezwać do wyjaśnienia, czy też do uzupełnienia? Zapraszam do dyskusji. To nie jest dokument na spełnienie warunków, to jest dokument przedmiotowy. Czy będę mogła odrzucić w związku z niezgodnością z SIWZ, czy wezwać ?