1

Temat: zamówienie do 130 tys

Dzień dobry,
Przed uruchomieniem postępowania wysłaliśmy drogą mailową prośby o wycenę celem rozeznania rynku. Chciałabym zapytać przed rozsyłaniem zapytań ofertowych czy ze względów ekonomicznych możemy 1 przedmiot z dostawy wyłączyć całkowicie z postępowania ze względów ekonomicznych. Fotel bo o nim mowa jest dostępny na stronach wielu sklepów w przedziale cenowym 3-5 tys, a w wycenach mamy je uwzględnione w graniach 7-11 tys i jest to jedyny "mebel" z tego przedmiotu zamówienia, reszta to aparatura i wyposażenie. Dyrekcja upiera się, że można i inni tak robili, ja mam jednak pewne obawy. Jestem świeżym pracownikiem i to moje pierwsze zamówienie. Będę wdzięczna za każdą pomoc
Według naszego regulaminu powyżej 20 tys netto mamy zapytania ofertowe
Pozdrawiam

2

Odp: zamówienie do 130 tys

Rozumiem, że Dyrekcja całkowicie chce wyjąc fotel z rozeznania... a czy nie jest możliwe puścić odrębne zapytanie na sam fotel?
Jeżeli faktycznie jest taka rozbieżność cenowa jak ją przedstawiasz, to wydaje się celowe i uzasadnione kupić  fotel odrębnie, kierując się zasadami wydatkowania środków publicznych. Zachowaj dokumentację z rozeznania, co do ceny fotela aby w przyszłości udowodnić zasadność takiego postępowania.
Pozdrawiam.