1

Temat: Materialy eksploatacyjne

Witam,
Zajmuję sie przeprowadzeniem postępowania na Materialy eksploatacyjne. Chce to zrobic w zapytaniu o cenę, ze wzgledu na czas i stopień trudności. Mam natomiast problem z SIWZ, a dokładnie z takim opisem, by wykonawca nie miał mozliwości dać kompletnej tandety. Zalezy mi na produktach orginalnych, szczególnie po ostatnich doświadczeniach firmy z zamiennikami, które nie dość, ze były mniej wydajne, co niwelowalo różnicę ceny, to jeszcze były powodem awarii sprzętu. Nie wiem jednak, czy wyśrubowanie parametrów technicznych nie podpadnie pod ograniczanie konkurencji. Generalnie czuję się związany, z jednej strony kryterium ceny, z drugiej formułką "lub równoważne", a moje pomysły nie rozwiązują tego problemu. Czy ktoś miał juz takie postępowanie?
Druga kwestia: Poprzednia umowa wygasła jakis czas temu. Obecnie, od początku roku, materiały zamawiamy w trybie bezprzetargowym. Z załozenia, powinnismy spokojnie wyrobić sie z przetargiem. Niestety, nasz dział Inwestycji raczył w międzyczasie zakupić kilka nowych typów sprzętu, do którego nigdy tonerów nie mielismy. To zwiekszyło i to znacznie zapotrzebowabnie i obecnie jesteśmy juz blisko kwoty 14.000 euro. Czy ktos ma jakis pomysł, co z tym zrobić, poza ograniczeniem drukowania rzecz jasna?:D

2

Odp: Materialy eksploatacyjne

Ad 1. Przecież to Ty wybierasz firmy które zaprosisz. Więc chyba nie wybierzesz firm wciskających tandetę?

3

W teori nie. Natomiast mam złe doswiadczenia z poleganiem tylko na marce firmy. Niejednokrotnie okazuje się, że w pewnym momencie dostawca zaczyna dostarczać zamienniki. W OPZ znajduje się magicze "lub równoważne", więc wg. dostacy nie ma problemu. Chodzi o wyeliminowanie takiej mozliwości.
Ten problem firma miała juz przy umowie na papier. Nagle pojawiły sie zamienniki i za duzo nie dało sie zrobić. Po prostu OPZ i umowa były niedopracowane. O ile jednak papier opisać jest dość łatwo, to przy tonerach mam problem.

4

ja przy tonerach zaznaczałem że muszą to być produkty oryginalne a nie napełniane (regenerowane) i kontrola rio nic mi na to nie mówiła

5

ale "orginalne" jako markowe, czy jako nieregerowane? Tu jest róznica. Musze to szybko przeprowadzić, więc nie che żadnych niedomówień i potknięć. Szefostwo nalega na szybkość i jakość, najlepiej by były to produkty producenta sprzętu. Jednak nie wiem, czy to, że np. firma HP nie posiada systemu własnej sprzedaży, a jedynie firmy partnerskie wystarcza do uniknięcia zarzutu ograniczania konkurencji. I czy mozna srubować standarty "równoważności"?