Temat: Materialy eksploatacyjne
Witam,
Zajmuję sie przeprowadzeniem postępowania na Materialy eksploatacyjne. Chce to zrobic w zapytaniu o cenę, ze wzgledu na czas i stopień trudności. Mam natomiast problem z SIWZ, a dokładnie z takim opisem, by wykonawca nie miał mozliwości dać kompletnej tandety. Zalezy mi na produktach orginalnych, szczególnie po ostatnich doświadczeniach firmy z zamiennikami, które nie dość, ze były mniej wydajne, co niwelowalo różnicę ceny, to jeszcze były powodem awarii sprzętu. Nie wiem jednak, czy wyśrubowanie parametrów technicznych nie podpadnie pod ograniczanie konkurencji. Generalnie czuję się związany, z jednej strony kryterium ceny, z drugiej formułką "lub równoważne", a moje pomysły nie rozwiązują tego problemu. Czy ktoś miał juz takie postępowanie?
Druga kwestia: Poprzednia umowa wygasła jakis czas temu. Obecnie, od początku roku, materiały zamawiamy w trybie bezprzetargowym. Z załozenia, powinnismy spokojnie wyrobić sie z przetargiem. Niestety, nasz dział Inwestycji raczył w międzyczasie zakupić kilka nowych typów sprzętu, do którego nigdy tonerów nie mielismy. To zwiekszyło i to znacznie zapotrzebowabnie i obecnie jesteśmy juz blisko kwoty 14.000 euro. Czy ktos ma jakis pomysł, co z tym zrobić, poza ograniczeniem drukowania rzecz jasna?:D