1

Temat: Otwarcie wycofanej oferty

Postępowanie poniżej progów, dostawa, dokumentami zamówienia jest formularz ofertowy i formularz asortymentowo-cenowy (z jednostkowymi cenami). Zamówienie z podziałem na części i możliwością składania na wiele części.

Na miniportalu mam dwie oferty jednego wykonawcy. Oświadczenie o wycofaniu pierwszej z nich złożył przez e-puap w terminie (czyli do terminu składania ofert), nie było żadnej informacji na miniportalu. Zamawiający nie wycofał oferty z miniportalu po otrzymaniu oświadczenia.  Niestety na otwarciu zostały otworzone obie oferty i podane w informacji z otwarcia również obie oferty. Po otwarciu myślałam, że wykonawca przesłał dwa razy tą samą ofertę, ponieważ w formularzu ofertowym były identyczne ceny netto i brutto. Niestety po zagłębieniu się w treść oferty już wiem, że wykonawca wycofał pierwszą ofertę, a w drugiej poprawił formularz asortymentowo-cenowy, ale już nie poprawił formularza ofertowego ☹

Czy w takiej sytuacji mogę już po otwarciu zgodnie z wolą wykonawcy wycofać pierwszą jego ofertę i sprostować „informację z otwarcia”?

2

Odp: Otwarcie wycofanej oferty

Może ktoś coś w temacie ...

3

pewnie bym tak zrobił. Ja dopuszczam drogę e-mail i w związku z tym to moja wina, że nie sprawdziłem wszystkiego co do mnie w tej sprawie wpływa. Ważna byłaby dla mnie druga oferta, ale skoro centa ofertowa ta sama to w zależności jak przewidziane były poprawy rachunkowe w SWZ

4

Cbud, dziękuję. Wycofałam ofertę zgodnie z wnioskiem wykonawcy,  napisałam sprostowanie z otwarcia.