Temat: Kiedy trzeba odpowiedzieć na pytania najpóźniej
Otwarcie ofert 10 czerwca. Kiedy trzeba odpowiedzieć na pytania najpóźniej?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Kiedy trzeba odpowiedzieć na pytania najpóźniej
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Otwarcie ofert 10 czerwca. Kiedy trzeba odpowiedzieć na pytania najpóźniej?
https://szukio.pl/terminy/pzp-2019/nowe-odpowiedz?last_day=2022-06-06&offset=2
A może ktoś wie jaki to dzień konkretnie?
Nie ma takiego terminu. Odpowiedź musi nastąpić w takim terminie aby Wykonawcy mieli czas na zapoznanie się z jej treścią i ewentualne modyfikacje ofert. W zależności od zmian jakie odpowiedź wnosi do postępowania termin ten może być różny.
Wyjaśnienie następuje niezwłocznie. Szukio wskazuje Ci ostateczne terminy, pokazuje w kalendarzu itd. - 2, 4 albo 6 dni przed tso, w zależności od trybu, w jakim prowadzisz postępowanie. Są to terminy ostateczne, bo jak napisał marekw2, wykonawcy powinni mieć czas na zapoznanie się z treścią wyjaśnień. Widziałem nawet odwołanie do KIO, gdy zamawiający dał zbyt mało czasu na zapoznanie się z wyjaśnieniami, mimo że w teorii wszystko odbyło się w terminie.
założenie jest takie, że to zamawiaczowi zależy na tym aby wykonawca jak najlepiej wykonał zamówienie a zatem nie było dla niego niewiadomych. Jeśli trzeba i jest dużo problemów to dla własnego dobra przedłużam. Ja zresztą daję przeważnie dużo czasu i robię z wyprzedzeniem, ale mam też warunek, ze skoro tyle dałem to tylko złośliwośc wykonawcy itd ....
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Kiedy trzeba odpowiedzieć na pytania najpóźniej
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc