1

Temat: Granty PPGR i projekt Cyfrowa Gmina

Witam smile Co myślicie o takiej sytuacji...
Gmina podpisała dwie umowy o powierzenie grantu, tj. jedną na projekt Cyfrowa Gmina oraz drugą na projekt Granty PPGR (dofinansowania unijne).

W ramach umowy z projektu Cyfrowa Gmina planuje się zakupić sprzęt wskazany we wniosku o dofinansowanie, tj.:
a)    dla modułu „Cyfryzacja: biur, jednostek publicznych, jednostek podległych i nadzorowanych. Chmura obliczeniowa dla JST”: serwer, licencje na serwer SQL, licencje dostępowe do SQL serwer, system BACKUP z przestrzenią dyskową, wielofunkcyjne zapory sieciowe, pamięć ram do serwera hp, pamięć do serwera Dell, przełącznik sieciowy 8 portowy, przełącznik 24 porty, przełącznik 48 portów, pendrive szyfrowany, laptopy, 
b)    dla modułu „Zakup sprzętu IT dla szkół i placówek specjalnych (dostosowanego do potrzeb)”: serwery.
Dodatkowo dla modułu „Zapewnienie cyberbezpieczeństwa samorządowych systemów informatycznych” planuje się przygotowanie diagnozy cyberbezpieczeństwa (wartość 12 000,00 zł brutto).
Łączna wartość sprzętu wraz z diagnozą zgodnie z zapisami wniosku o dofinansowanie przekracza 256 000,00 zł brutto.

Natomiast w ramach umowy z projektu Granty PPGR planuje się zakupić laptopy w ilości 149 szt. Łączna wartość sprzętu przekracza 330 000,00 zł brutto.

Pytania:
1)    Czy w ramach tych dwóch umów o przyznanie grantu możemy przygotować jedno postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego z dopuszczeniem możliwości składania ofert częściowych? Jeśli tak, to jak wydzielić części? Czy osobą częścią będą laptopy (z tych dwóch umów), osobną licencje, osobną serwery itd.? Czy może jedna część to będzie sprzęt z umowy Granty PPGR, a druga część sprzęt i licencje z umowy Cyfrowa Gmina? Nie mam pojęcia jak to zaszeregować...

2)    Czy na opracowanie diagnozy cyberbezpieczeństwa (usługa) należałoby przygotować odrębne zamówienie czy można połączyć ten zakres w jedno postępowanie z zamówieniem na sprzęt?

2

Odp: Granty PPGR i projekt Cyfrowa Gmina

Można wszystko zlecić w jednym postępowaniu z podziałem na części "ale". Dla własnej wygody tj ułatwienia  rozliczenia obu grantów robił bym dwa postępowania na sprzęt i oprogramowanie dla każdego z grantów osobno i chyba trzecie postępowanie już z regulaminu na diagnozę cyberbezpieczeństwa.

3 (edytowany przez memphis 2022-05-30 12:46:51)

Można także zrobić jedno postępowania z podziałem na części:
1) laptopy + wymóg w umowie wystawienia dwóch faktur w podziale na projekty;
2) serwery z instalacją oprogramowania (albo oddzielnie serwery i oprogramowanie) - tutaj najlepiej przeanalizować jak wygląda rynek.
Diagnoza to temat oddzielny.

4

ja zaplanowałem wogóle trzy częsci, ale zrobię to jednym postepowaniem z mozliwościa częściówek. Bez wątpienia będzie to dostawa a bedąc leniwy piszę jedno postępowanie.

5

cbud napisał/a:

ja zaplanowałem wogóle trzy częsci, ale zrobię to jednym postepowaniem z mozliwościa częściówek. Bez wątpienia będzie to dostawa a bedąc leniwy piszę jedno postępowanie.

Też masz taki zróżnicowany zakres, tj. sprzęt i licencje???

6

tak, mam rózności smile