1

Temat: ponowny wybór po TZO

Proszę o podpowiedź. wybór oferty najkorzystniejszej dokonany w terminie związania ofertą. Wykonawca uchylił się jednak od zawarcia umowy. Termin wiązania ofertą minął. Czy mogę w związku z tym, dokonać ponownego badania i oceny ofert i wybrać kolejnego wykonawcę w myśl art. 263 pzp? Czy muszę jeszcze wystąpić o zgodę wykonawcy na przedłużenie terminu związania ofertą z art. 252 ust. 2? w jakiej kolejnośći dokonać tych czynności?

2

Odp: ponowny wybór po TZO

Możesz. Praktycznie najlepiej będzie utworzyć nową listę rankingową, wystąpić do najwyżej ocenionego wykonawcy o zgodę na wybór oferty po upływie tzo, dokonać oceny spełniania warunków (jeśli dotyczy) i dokonać ponownego wyboru.

3

Podepnę się pod temat.
A co w sytuacji jeżeli Zamawiający zwrócił się do Wykonawcy (2 w rankingu) o wyjaśnienia rażąco niskiej ceny w dniu 17.04. 2023 a do dnia 18.04 Wykonawcy mieli wyrazić zgodę na przedłużenie terminu związania ofertą. Wykonawca który miał wyjaśnić RNC nie przedłużył TZO. Czy mogę od razu wysłać zawiadomienie o wyborze 1 z rankingu czy jednak poczekać czy ten drugi wyjaśni RNC. Obawiam się bowiem sytuacji uchylenia sie od zawarcia umowy pierwszego z wykonawców.

4

Ja bym wybrał. Wyjaśnienia i tak niczego nie zmienią - oferta do odrzucenia.