1

Temat: protest na wybór oferty

witam
jest protest - jest problem hmm
PN pow. 133 tys euro, wybrano oferte ogłoszono, w terminie wpłynął protest na wybór ale...
protestujący donosi iż wybrany wykonawca złożył nieprawdziwe oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu z uwagi na fakt iż "nie wykonał należycie usługi w ramach umowy uzyskanej w wyniku udzielenia zamówienia publicznego, skutkiem czego umowa została rozwiązana" - nic nie pisze o wyrządzonej szkodzie
żada unieważnienia czynności wyboru oraz powtornej oceny i wyboru spośród pozostałych
nie wskazuje swojego interesu prawnego - jest ostatni w kolejce do uzyskania zamówienia, nie żąda wykluczenia ani odrzucenia ofert tych którzy są w rankingu przed nim
art 179.1 mowi że środki ochrony prawnej przysługuja ..... jeżeli ich interes prawny w uzyskaniu zam. doznał lub może doznać uszczerbku

wg. mnie nieuprawniony.. czy zawiadamiam o wpłynięciu protestu wzywam do przystapioenia czy odrzucam odrazu??

2

Odp: protest na wybór oferty

wydaje sie nieuprawniony....  nie ma interesu prawnego...

cd. inny watek
a moze szkode naprawil w tamtej sprawie... wiec nie ma problemu... mozesz to wyjasnic jesli masz watpliwosci... informacje powziales.

3

otóż to!!
wogle co do tej szkody to droga daleka, samo rozwiązanie umowy z uwagi na nienależyte wykonanie nie oznacza poniesionej szkody, jeżeli kary umowne np zostały zapłacone można uznać że szkoda została naprawiona

żadaliśmy od wyk. wykazania się wykonaniem conajmniej 3 tego typu usług oraz referencji i akurat są jak najbardziej ok, więc niekoniecznie ten wykonawca jest taki zły jak go rysują

mnie tylko zastanawia czy mam zawiadamiac o wpłynięciu tego protestu i wzywać do przyłączenia czy odrzucić ten protest z 180.7. odrazu jako merytorycznie błędny nie podlegający rozpatrzeniu

swoją drogą mogę chyba zbadać temat? np. zapytując zamawiającego ktory rozwiązał umowę z moim obecnym wybranym wykonawcą czy taki i taki wykonawca rzeczywiscie miał umowę, czy wykonał ją nienależycie i czy wyrządził im szkodę i czy jej nie naprawił co??

4

ja o protescie odrzuconym nie powiadamiam...

5

tez mam taką chęć ;-) no nic zarzuciłam temat w innym wątku powiadamiac czy nie,

ale jeśli nie powiadamiasz, to np. dzis wpłynął takowy protest  i dzis go odrzucasz informujc tylko protestującego o tym dlaczego odrzucasz jego protest??

6

może to pomoże UZP/ZO/0-3074/06 i w skrócie: http://noweprzetargi.pl/index.php?mod=page&kat=56&id=1594

7

tak zawsze bezpieczniej.
sprawdzilem swoje - wiesz dla swietego spokoju powiadamiam. choc jest roznica pomiedzy odrzuceniem, a oddaleniem. bo przeciez protest zlozony przez nieuprawnionego jak potraktujesz???

8

no właśnie, jeśli nadam bieg, poinformuję o wpłynięciu, wezwę do przystąpienia i przystąpi drugi wykonawca po stronie protestującego i okaże się że rzeczywiscie ten moj co go wybrallismy wyrządził szkodę i podlega wykluczeniu to co wtedy???? skoro nie mogę rozpatrywać protestu wniesionego przez nieuprawnionego ????

9

ten protestujący jest zdecydowanie uprawniony i nie możesz protest odrzucić - to że jest na dalszym miejscu nie oznacza że nie ma interesu w uzyskaniu zamówienia ma i to jeszcze jak
musisz zbadać zarzuty i jeżeli okażą sie bezzasadne to protest oddalasz jeżeli nie to musisz powiadomić prokuratureę (zamiar wyłudzenia zamówienia)

10

danaug napisał/a:

ten protestujący jest zdecydowanie uprawniony i nie możesz protest odrzucić - to że jest na dalszym miejscu nie oznacza że nie ma interesu w uzyskaniu zamówienia ma i to jeszcze jak

no właśnie, ciekawe jak?
jaki można mieć interes będąc na ostatnim miejscu? bo na pewno nie interes prawny...;)

11

danaug - wytłumacz jaki ma interes?? bo ja jakos nie dostrzegam tego, gdyby podawał zarzuty na wszystkich będących przed nim to i owszem miałby interes w uzyskaniu zamówienia, bo eliminując wszystkich przed sobą może uzyskać zamówienie, natomiast jeśli chce wyeliminować tylko pierwszego to zostaje przed nim jeszcze dwóch co do których nie stawia zarzutów teraz więc i pozniej nie będzie mógł

12

on może nie ma szans ale interes prawny to ma z całą pewnością - on się ubiega o udzielenie zamówienia i to nieważne że przegra ale jego prawem jest walczyć (nieuprawniony byłby gdyby nie złożył oferty - ale on się cały czas ubiega i ma prawo a to że przegra no cóż takie są regóły gry) wg twojego rozumowania to tylko dwóch pierwszych byś traktował poważnie a całą resztę jako nieuprawnionych - to nie tak

13

danaug napisał/a:

on może nie ma szans ale interes prawny to ma z całą pewnością

To masz jakieś inne rozumienie interesu prawnego. Inne niż arbitrzy, komentarze, UZP...

14

no przykro ale nie zgodze sie z tobą, art. 179.1 - stanowi komu przysługuje środek ochronny prawnej, i tam nie napisano że uczestnikom postępowania którzy ubiegają sie o udzielenie zamówienia tylko tym których interes prawny w uzyskaniu zamówienia doznał lub może doznać uszczerbku
a ten protestujący nie uzyska w zaden sposob zamowienia protestujac tylko na pierwszego a nie podajac zarzutów co do pozostałych przed nim
wg mojego rozumowania nie dwoch pierwszych bym traktowala jako uprawnionych ale kazdego kto wniesie zarzut co do wszystkich ktorych ma przed sobą w kolejce do uzyskania zamówienia