1

Temat: ujawnianie protokołu z otwarcia ofert

na jakiej podstawie nie można udostępniac protokołów z otwarcia ofert  NIE-WYKONAWCOM, czyli jakimś firmom z zewnątrz, badającym rynek,itp.

2

Odp: ujawnianie protokołu z otwarcia ofert

Udostępniać trzeba, ale w swojej siedzibie. Nie musisz wysyłać im protokołu, choć oczywiście możesz.

3

szukaj w: dostep do informacji publicznej......

4

Mam podobny problem. Firma X zwróciła się do nas o przesłanie na ich adres, kserokopii oferty przetargowej firmy która wygrała przetarg. Na podstawie, którego artykułu ja mam im to niby obowiązek przesłać?? Wiem, że mam obowiązek udostepnić im dokumenty do wglądu w swojej siedzibie, ale kserować i przesyłać na ich adres??

5

nie masz obowiązku, patrz wyżej odp Piotra

6

Na podstawie czego mam im dać odpowiedź. Chodzi mi o jakieś uzasadnienie.

7

Rozp. PRM z dnia 19 maja 2006 r. w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ........"§ 5.1 Zamawiający umożliwia w swojej siedzibie sporządzanie kopii lub odpisów protokołu wraz z załącznikami.
2. Zamawiający przesyła na wniosek wykonawcy kopię protokołu pisemnie, faksem lub drogą elektroniczną zgodnie z wyborem zamawiajcego."

8

Ale oni ni proszą o protokoły z przetargu tylko o ofertę przetargową firmy, która przetarg wygrała.

9

oferta jest częścią tzn załącznikiem do protokołu i to co dotyczy protokołu dotyczy również oferty z wyjatkiem art 96 ust 3

10

Ja wiem, że ja im to muszę udostępnić, tylko oni chcą aby przesłać im na ich adres kserokopię oferty która wygrała przetarg. To co ja mam obowiązek im sama wszystko kserować, pakować, naklejać znaczek i wysyłać?? W tym mam problem. Bo jak jest np 10 wykonawców i każdy sobie coś takiego zażyczy to ja nic przez cały dzień nie będę robiła tylko kserowała, pakowała i wysyłala.

11

gocha napisał/a:

Ale oni ni proszą o protokoły z przetargu tylko o ofertę przetargową firmy, która przetarg wygrała.

Madziulek zacytowała przepis z którego jasno wynika, że musisz wysłać kopie protokołu. Oferta nie jest protokołem a załącznikiem do protokołu i obowiązku przesyłania jej nie masz

12

Marko.....ale z drugiej strony mamy jeszcze te nieszczesną ustawe o dostępie do informacji publicznej ...art 12  smile

13

Wcale jej nie traktuje jako nieszczęsną wink a pytanie dotyczyło przekazania na podst. PZP smile

14

ale sam dobrze wiesz ,ze na tej podstawie mozna przesłac kopie oferty.....ale ok.....nic nie dodam wiecej wink

15

hej hej hej ale kasandra pytała o protokół z otwarcia ofert!!!! dla nie - wykonawcy a nie protokół z postępowania

Takie uprawnienia przysługują zgodnie z art. 86 ust. 5 u.p.z.p. Wykonawcom, którzy nie byli obecni przy otwarciu ofert, na ich wniosek. Zgodnie z zapisem art. 2 pkt 11 u.p.z.p., za Wykonawcę uważa się osobę fizyczną, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nie posiadającą osobowości prawnej, która ubiega się o udzielenie zamówienia publicznego, złożyła ofertę lub zawarła umowę w sprawie zamówienia publicznego.
Ktoś kto nie ubiegał się o udzielenie zamówienia nie ma prawa wglądu do protokołu z otwarcia ofert, natomiast do prot. z postępowania czyli ZP wraz z załącznikami jak najbardziej

16

skorowidz napisał/a:

Ktoś kto nie ubiegał się o udzielenie zamówienia nie ma prawa wglądu do protokołu z otwarcia ofert, natomiast do prot. z postępowania czyli ZP wraz z załącznikami jak najbardziej

A na czym polega wg Ciebie różnica między tymi protokołami?

17

różnica jest zasadnicza smile
jeśli nie wykonawca zwróci się konkretnie o protokół z otwarcia to go nie dostanie i nic się nie dowie dopuki nie przemyśli o co mu chodzi i poprosi o zp smile

18

a jak ma się do tego art. 8 ust 1,
otwarcie ofert jest jawne, i  mogą uczestniczyć w tej czynności również osoby trzecie

19

skorowidz...dla tzw. niewykonawcówcjest ustawa o dostepie do informacji publicznej...wspomniałam który art plus jeszcze 14 tejże ustawy i co nie udostepnisz?  smile

20

agataanna napisał/a:

a jak ma się do tego art. 8 ust 1,
otwarcie ofert jest jawne, i  mogą uczestniczyć w tej czynności również osoby trzecie

tak sie ma, że owszem mogą uczestniczyć ale tu nie mowa o uczestnictwie a o udzieleniu info z otwarcia a na to odpowiada 86 ust. 5  ze zamawiający udziela takiego info na wniosek wykonawcy - a jak niewykonawca był ciekaw to mógł przybyć na otwarcie a nie zawracać głowę zamawiającemu potem tongue

21

madziulek napisał/a:

skorowidz...dla tzw. niewykonawcówcjest ustawa o dostepie do informacji publicznej...wspomniałam który art plus jeszcze 14 tejże ustawy i co nie udostepnisz?  smile

z tych art nie wynika ze taką info mam traktować jako info publiczną smile PZP wyraźnie mówi komu co i na jakich warunkach udostępniam i wyraźnie mówi wykonawcy który nie był obecny na jego wniosek - wszystko

22

art 8 pzp....do tego 1 i 2 ustawy o dostepie do info publicznej.... do tego cała 5 rozporzadzenia w sprawie protokołu i juz powinno byc wiadomo co przesyłac a co udostepniac....;)

23

sine dubio;)

24

agataanna napisał/a:

sine dubio;)

Pozwoliłem powielać? tongue

25

tongue