1

Temat: dokumentacja wykonawcza

proszę o wyrażenie własnej opinii na temat opisu przedmiotu zamówienia RB za pomocą dokumentacji projektowej i ST no i właśnie wielu zamawiających przychyla się do "sugestii projektantów" że wystarczy projekt budowlany wykonany szczegółowo (ma zastąpiś wykonawczy - takie dwa w jednym) czy takie sutuacje mają u was miejsce i co o tym sądzicie ?

2

Odp: dokumentacja wykonawcza

może temat wydaje się banalnym ale mam z nim problem - chcemy budować halę sportową i projektant przekonuje mojego szefa że dok. wykonawcza jest niepotrzebna
poza argumentem że przepisy muwią co składa się na dok. proj. nie mam żadnego mocnego argumentu - jak przekonać szefa - pomóżcie

3

O tym co składa się na dokumentacje projektową mówi Rozp.Min.Infr. z dnia 2 wrzesnia 2004 r. Dz.U nr 202, poz. 2072. Koniec, kropka. Na roboty budowlane nie mozna inaczej opisać przedmiotu zamówienia. nawet nie wolno. Nie wiem co ma na mysli projektant mówiąc "dokumentacja wykonawcza", jest "projekt wykonawczy". Ty zapewne doskonale o tym wiesz, ale może niech szef chociaż raz przeczyta to rozporządzenie.

4

najgorsze jest to że szef kontaktuje się z miastem X gdzie stoi już taki obiekt zrealizowany o taką dokumentację a tam zapewniają go że "a po co proj. wykonawcy jeżeli projekt budowlany jest wystarczający" wiem że nie możecie mi poradzić żeby obejść ten przepis, myślałam raczej o jakiejś radzie na szefa

5

Dana, projekt wykonawCZy, a nie wykonawCy.
Szef niech czyta ustawę pzp, zamiast patrzeć jak robi miasto X.
Wyżej wspomniane Rozp. mówi jednoznaczniei wyraźnie jak opisac przedmiot zamówienia na RB i co składa się na tę dokumentację. Innej mozliwości nie ma. Może trzeba pomysleć o zmianie projektanta?

6

ten "wykonawcy" to tylko moja literówka - dzięki za Twój głos

7

Nie ma sensu tworzenie projektów wykonawczych, które mają uszczegóławiać projekt budowlany, jeżeli ten drugi jest już tak wykonany że nie ma czego uszczegóławiać. Jeżeli na podstawie projektu budowlanego wykonawca jest w stanie dokonać wyceny robót to wg mnie jest to ok.
PS. My obecnie realizujemy halę widowiskowo-sportową. Mamy projekt budowlany i projekty wykonawcze. I tu ciekawostka. Projekt wykonawczy branży drogowej zawiera połowę tego co projekt budowlany. Tak więc rozporzadzenie o którym pisze Jacek jest, ale literalnie bym się go tak nie trzymał skoro czasami projekt budowlany załatwia nam sprawę projektów wykonawczych. Ale można oczywiście dublować opracowanai dla zasady wink

8

No tak, ale jeden ze szkolących (m.in. współautor wspomnianego rozporządzenia) z Minnisterstwa Infrastruktury powiedział, że tam jest tak napisane i tak ma być robione. Inaczej nie wolno. No to kto ma rację?

9

no właśnie te interpretacje -dlaczego projektant robi misz masz jeżeli do proj.budowlanego nie wymaga się rozrysowywania szczegułów, jest to co nieco dziwne i dlaczego tak kombinują - my z tego tytułu mamy tylko kłopoty
Ja obstaję przy żądaniu wykonawczych