Temat: Uznać czy nie??? POMOCY!
Kochani, helpunku.
Postępowanie krajowe na roboty budowlane wraz z dostawą sprzętu medycznego. Powinien być wyliczony VAT 8 i 23%.
Jedne z firm złożyła całą ofertę na 23%. W wyjaśnieniach napisali, że: "dokonując określenia w ofercie stawki podatku VAT kierowali się stanowiskiem Zamawiającego, w uwagi na wskazanie w SWZ, tj. Umowie, podstawowej stawki podatku VAT - 23%".
No i niestety, okazało się, że przeoczyliśmy w umowie VAT i rzeczywiście jest wpisane tam 23% VAT.
Wykonawca przytacza wyroki, które mówią o tym, że możemy tego rodzaju omyłkę potraktować z art. 223 ust. 3 i oni zgodzą się na zmianę.
Moje pytanie - czy rzeczywiście możemy zrobić omyłkę (bo ja mam mieszane uczucia co do tego - wiadomo, że sprzęt medyczny jest na 8%) i jeśli tak to czy mogę do nich napisać, żeby mi złożyli kalkulację z zastosowanie stawki 8 i 23%.
Przy tych robotach to ciężko dojść co na jakim vacie może być.
I z drugiej strony jak potraktować oferty, które mają stawki 8 i 23%?
Oczywiście nie muszę wspominać, że postępowanie to oczko w głowie dyrektora i on już 29.02 najpóźniej CHCE umowę!
Dodam, że w chwili obecnej firma jest na 2 pozycji, mimo niższej ceny. Z moich wstępnych wyliczeń (które nie wiem czy są dobre), po zmianie vatu zostanie na 2. pozycji przegrywając o 0,06 pkt. Gorzej jak sobie powyliczają to tak żeby wygrali. No i właśnie, co mam zrobić...