Temat: Wolna ręka z art. 214 ust. 7 na roboty dodatkowe
Sytuacja wygląda tak: Realizuję robotę budowlaną - remont przedszkola i budynku gospodarczego (obiekty zabytkowe). Przy szacowaniu, do wartości wynikających z kosztorysów inwestorskich doliczyłem 10% wartości, jako potencjalne zamówienia, których mógłbym udzielić na podstawie art. 214 ust. 7 (zakładałem roboty dodatkowe). Cena w postępowaniu to ok 2,7 mln zł. Prace przewidywały m.in. remont okien. W trakcie prac konserwator wyraziła zgodę na wymianę okien zamiast ich remontu. Tyle, że to kosztować nas będzie dodatkowo 300 tys zł (już po zdjęciu kosztów remontu okien, które w przypadku wymiany nie byłyby wykonywane).
To jest niestety ponad 10 % wartości umowy. Czy to oznacza, że na wymianę okien mogę wykonać pod warunkiem ogłoszenia nowego postępowania przetargowego? W takich pokręconych robotach ten wykonawca nie zgodzi się na wpuszczenie nowego na roboty. Z kolei, jak obecny zakończy prace (które obejmują też całkowitą wymianę elewacji), to wymiana okien staje się bezsensownym wydawaniem kasy (trzeba by znowu odnowić elewację).
Błędne koło, a ja zaczynam zjadać się od ogona.
Możecie potwierdzić, że jedynym sposobem wymiany okien będzie nowy przetarg?