Temat: czy wezwać do uzupełnienia
czy nie potwierdzenie za zgodność z oryginałem kserokopii KRS-u i uprawnień budowlanych skutkuje odrzuceniem oferty na podstawie art..89 ust.1 pkt.2 czy też powinnam wezwać do uzupełnienia
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → czy wezwać do uzupełnienia
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy nie potwierdzenie za zgodność z oryginałem kserokopii KRS-u i uprawnień budowlanych skutkuje odrzuceniem oferty na podstawie art..89 ust.1 pkt.2 czy też powinnam wezwać do uzupełnienia
Wzywasz do uzupełnienia
Masz nawet na tej stronce takie coś: http://www.noweprzetargi.pl/index.php?mod=page&kat=16&id=2093
Na głównej stronie "NowychPrzetargów" masz puste pole do wpisania frazy, którą chcesz znaleźć, to Ci ułatwi szukanie wątku
dzięki
bezapelacyjnie wezwac
a jeżeli jest dokument dwustronicowy potwierdzony "za zgodność" na pierwszej stronie a na odwrocie już nie, to jest potwierdzony właściwie "za zgodność" czy nie i należy go wezwać do uzupełnienia czyli złożenia jeszcze raz dokumentu właściwie potwierdzonego
Ja bym wezwał
należy go wezwać do uzupełnienia czyli złożenia jeszcze raz dokumentu właściwie potwierdzonego
Czy ja wiem... Zależy co jest na drugiej stronie ( w sensie merytorycznym ) dokumentu - dla świetego spokoju można wezwać choć bym sie przyjrzał treści i dopiero zdecydował
ja bym sie przyjrzała nawet z bliska.....;)
...a co w przypadku gdy wymagano w SIWZ "Kosztorys, na podstawie którego określono cenę oferty wraz z wskaźnikami cenotwórczymi" i wykonawca dołączył kosztorys ale zapomniał o "wskaźnikach cenotwórczych"? Czy też wzywać do uzupełnienia?
Jestem po lekturze interpretacji UZP i troche mi się namieszało...
Jest to "coś" co nie wynika z rozporządzenia a więc czy można wzywać do uzupełnienia z art. 26 ust.3?
Co Wy na to?
uzupełniać kosztorys?........w/g mnie art. 89 ust. 1 pkt 2 Pzp
a jaki był zapis w specyfikacji odnośnie opisu sposobu obliczenia ceny oferty?
1. Cena oferty, winna być obliczona w następujący sposób:
a) Wykonawca określi ceny jednostkowe na wszystkie prace określone w załączniku nr 1a
b) Wykonawca obliczy wartość poszczególnych pozycji mnożąc cenę jednostkową
przez ilość jednostek dla danej pozycji wraz z obowiązującym podatkiem VAT,
a następnie zsumuje poszczególne pozycje.
Suma cen netto + VAT stanowi cenę oferty, która winna zostać wpisana do formularza oferty ? zał. nr 1
2. Ceny za poszczególne czynności winny być określone przez oferenta z uwzględnieniem ewentualnych upustów.
"wskaźnik cenotwórczy" nie jest brany przy ocenie oferty - pełni rolę jedynie orientacyjną ...
ja również skłaniam się do art. 89 ust. 1 pkt 2 Pzp ale może się mylę, bo będzie trzeba unieważnić postępowanie ponieważ to jedyna ofeta.... i ogłaszać jeszcze raz
odrzucenie?....nie tak szybko ,w takiej sytuacji mozesz wezwac ale do wyjaśnienia.....
do wyjaśnienia z art.87 ust.1? dlaczego nie dołączył wskaźników? A on mi odpowie, że zapomniał...
Z tego co poczytałam na UZP i nie tylko nie da rady wezwać do uzupełnienia, ale to tak naprawdę dla zamawiającego nie istotna rzecz, że az boli odrzucić... (przynajmniej tak tłumaczy się merytoryczny)
Dzięki Madziulek, że starasz się pomóc... ale ja chyba dzisiaj nie myślę zbyt logicznie. Musze rano jeszcze raz zerknąć na dokumenty i może wówczas coś mi się rozjaśni...
Pozdrawiam
hmm...nie znam dokładnie tresci tej specyfikacji ani tego jaki kosztorys miał załaczyc wykonawca ale jezeli faktycznie te składniki cenotwórcze zostały okreslone jako konieczne w specyfikacji i wykonawca nie dołaczył to jest podstawa do 89.1.2
zapis brzmiał dokładnie "Kosztorys, na podstawie którego określono cenę oferty wraz z wskaźnikami cenotwórczymi".
Formularz oferty - jest; kosztorys też, ale brak wskaźników a patrząc na zwrot "...wraz z ..." tak więc wskaźniki są nierozłączne z kosztorysem - czyli co, niezgodność z SIWZ...i nieszczęsny art. 89.1.2....
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → czy wezwać do uzupełnienia
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc