1

Temat: projekt i wykonanie, można razem?

Czy są jakieś przeciwskazania w Pzp do tego, by projekt i prace budowlane robił ten sam wykonawca?
Chcę najpierw zlecić bez przetargu wykonanie projektu (poniżej 14 tys Euro), następnie mając dokładny opis przedmiotu zamówienia zrobić PN na wykonanie robót.

2

Odp: projekt i wykonanie, można razem?

Przeciwwskazania są w art. 24.2.1.

3

A czy można wykonanie projektu i prac budowlanych zrobić w jednym postępowaniu?

4

To możesz zrobić w systemie zaprojektuj i wybuduj ale przydałby sci się program funkcjonalno uzytkowy.

5

pawcio napisał/a:

To możesz zrobić w systemie zaprojektuj i wybuduj ale przydałby sci się program funkcjonalno uzytkowy.

Jak wyżej zrobić mozna w taki sposób. A co do programu funcjonalno - użytkowego to powinien być zawsze przy postępowaniach w świetle ustawy art.31

6

Czy zawsze to bym polemizował, chyba że nie będzie to pfu  o którym mowa w ustawie (czyli z wszystkimi elementami wynikającymi z rozporzadzenia), bo nie ulego watpliwości że  coś na jego wzór powinno byc zawsze bo trudno budowac cos nie wiedząc co sie chce miec.

7

Dzięki za podpowiedzi
Wychodzi na to, że wykonawca zrobi projekt jako "kto inny"

8

czeka mnie zaprojektuj i wybuduj -  wykonaie projektu oraz robót termomodernizacyjnych w szkole nigdy nie miałm takiego postępowania proszę o rady
czy  program jest robiony  np. przez kosztorysanta czy komórka merytoryczna może sama go opracować , czy do SIWZ jest obowiazkowy 
prosze o praktyczne rady

9

nie sądzę aby to była robota dla kosztorysanta, chyba że ten kosztorysant jest specem od termomodernizacji, w tym programie oprócz obowiązkowych p. trzeba zawrzeć wasze oczekiwania, podać standardy, oczekiwania co do efektu jaki chcecie osiągnąć w tym efekt ekologiczny (emisja do atmosfery itp)

10

z tą emisja to nie tak - pomyślałam w tym momencie o kotłowni (robiłam coś takiego)

11

mama napisał/a:

czeka mnie zaprojektuj i wybuduj -  wykonaie projektu oraz robót termomodernizacyjnych w szkole nigdy nie miałm takiego postępowania proszę o rady
czy  program jest robiony  np. przez kosztorysanta czy komórka merytoryczna może sama go opracować , czy do SIWZ jest obowiazkowy 
prosze o praktyczne rady

Bez względu czy roboty będą na zgłoszenie czy pozwolenie najprawdopodobniej i tak do starostwa trzeba będzie załaczyć dokumentację wykonaną przez osobę uprawnioną, a zatem wycena robót powinna należeć do niego. Moje subiektywne zdanie

12

dzieki,nie wiem czy program  funkcjonalno -użytkowy w przypadku zaprojektuj i wybuduj  jest obowiązkowy  jako załącznik bo  merytoryczni nie chca go "dać" , wykęcaja sie brakiem czasu  a ja niestety  w tej  kwestii  jestem zielona

13

Macie może przykładową SIWZ dot. właśnie przetargu - zaprojektuj wybuduj?