Odp: błąd w oświadczeniu-co zrobić???
Oświadczenie nie jest dokumentem potwierdzającym spełnienie warunków..., - z tym mogę się zgodzić
ale że nie jest dokumentem ? i to w rozumieniu PZP ??
Idę podumać...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → błąd w oświadczeniu-co zrobić???
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Oświadczenie nie jest dokumentem potwierdzającym spełnienie warunków..., - z tym mogę się zgodzić
ale że nie jest dokumentem ? i to w rozumieniu PZP ??
Idę podumać...
Jest dokumentem, ale nie w rozumieniu PZP. W rozumieniu PZP jest oświadczeniem:)
Dumaj...
Oświadczenie nie jest dokumentem potwierdzającym spełnienie warunków.... - z tym się zgadzam
ale, że nie jest dokumentem ? i to w rozumieniu PZP?
będę nad tym dumać...
Oświadczenie nie jest dokumentem potwierdzającym spełnienie warunków.... - z tym się zgadzam
Dlaczego tak uwazasz?
Bo dokumenty potwierdzające .... wymienione są w rozporządzeniu , a niezaleznie od wszystkiego Wykonawca ma obowiązek złożenia oświadczenia. A że oświadczenia składa się także ustnie, PZP potraktowało je ekstra - bo tu muszą być pisemnie.
Bo dokumenty potwierdzające .... wymienione są w rozporządzeniu , a niezaleznie od wszystkiego Wykonawca ma obowiązek złożenia oświadczenia. A że oświadczenia (...) PZP potraktowało je ekstra
I o to chodzi! PZP traktuje oświadczenia "ekstra" czyli nieco inaczej niz inne dokumenty...
...potwierdzające spełnienie warunków udziału w postępowaniu.
Pozostaję nieprzekonana
Pozostaję nieprzekonana
Musisz z tym jakoś żyć
Pozostaję nieprzekonana
Co do czego?
Dalej uważam , że wyraz "dokumenty" w art 26 ust.3 (druga część zdania) oznacza zarówno oświadczenie jak i dokumenty potwierdzające.. itd.
I myślę, że łatwiej mi będzie z tym żyć, jeżeli w tańszej ofercie wezwę wykonawcę , który poprawi błąd w oświadczeniu (kiedy dokumenty będą potwierdzały spełnienie warunków), a nie odrzucę tej oferty i wybiorę droższą z tak głupiego powodu.
Dalej uważam , że wyraz "dokumenty" w art 26 ust.3 (druga część zdania) oznacza zarówno oświadczenie jak i dokumenty potwierdzające.. itd.
A ciut wyzej zgodziłas sie, ze "PZP traktuje oświadczenia "ekstra" czyli nieco inaczej niz inne dokumenty... potwierdzające spełnienie warunków udziału w postępowaniu."
Może siedzę w tym za krótko, a może już za długo...
Życie zakończyło by ten przypadek tak: Zamawiający widząc, że może wydać mniej kasy sugeruje wykonawcy, który pomylił się w oznaczeniu postępowania, aby zastąpił ofertę z błędem ofertą bez błędu. Chyba, że oferta jako jawna "poszła już w świat".
Jak wiemy życie bywa okrutne i ... może to być zalążek do rozpoczęcia rozważań o przypadku niezachowania przez zamawiającego zasady bezstronności.
Piotrze: Traktuje EKSTRA bo EKSTRA je wymienia , ale kiedy pisze w PZP "dokumenty" to nie znaczy że wszystkie dokumenty oprócz oświadczeń!
Kolego Raf, myślę że tego typu rady nie powinny się pojawiać na tak profesionalnym forum.
Piotrze: Traktuje EKSTRA bo EKSTRA je wymienia , ale kiedy pisze w PZP "dokumenty" to nie znaczy że wszystkie dokumenty oprócz oświadczeń!
To po co PZP wymienia oswiadczenia EKSTRA, skoro kiedy pisze "dokumenty" to znaczy rowniez oswiadczenia?
Witam po dłuższej przerwie i wracam do dyskusji ciągle upierając sie przy swoim
PZP wymienia ekstra oświadczenia, kiedy pisze o dokumentach potwierdzających spełnienie warunków postępowania lub dokumentach niezbędnych do przeprowadzenia postępowania. Po prostu oświadczenie nie jest ani dokumnetem potwierdzającym... ani niezbędnym (z punktu widzenia potweirdzenia spełniania warunków). PZP musi je wymienić, bo nikt by ich nie złożył. Spróbuj wykreślić w art. 25 i 26 wyraz oświadczenia - nie da się bo przecież Zamawaijący musi ekstra żądać oświadczeń.
Natomiast w art. 26 w jednym miejscu napisane jest ogólnie "dokumenty" (nie ma tam ani "potwierdzających..." ani "niezbędnych.." - po prostu "dokumenty" więc nie widzę powodów aby interpretować to tak , że nie są objęte tym sformułowaniem "oświadczenia".
Natomiast w art 26
Po prostu oświadczenie nie jest ani dokumnetem potwierdzającym... ani niezbędnym (z punktu widzenia potweirdzenia spełniania warunków).
He?? Oswiadczenie o spełnieniu warunków nie jest dokumentem potwierdzajacym spełnianie warunków?
Kombinujesz ja koń pod górke...
Mogę oświadczyć, że mam pieniądze, ale dokumentem potwierdzającym że je mam będzie np. wyciąg z konta. Jednak zarówno oświadczenie jak i wyciąg z konta to dokumenty.
Taka już moja logika wynikająca z treści art 25 ust.2 i odpowiadającego mu rozoporządzenia.
Może ona i końska...
Mogę oświadczyć, że mam pieniądze, ale dokumentem potwierdzającym że je mam będzie np. wyciąg z konta. Jednak zarówno oświadczenie jak i wyciąg z konta to dokumenty.
Wiec oswiadczenie jest rowniez dokumentem potwierdzajacym spełnianie warunków?
Piotrze. Pracuję z tą ustawą od 10 lat. Wczytuję się w treść poszczególnych zapisów. Czytaj:
art. 26 ust. 1 "Zamawiający ząda od wykonawcy dokumentów potwierdzających spełnienie..... jeżeli ....."
a oświadczenia żada zawsze!!!! (oczywiście pow. 6.000 euro)
dalej: art. 44 "Wykonawca składa wraz z ofertą oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, a jeżeli zamawiający żąda dokumentów potwierdzających spełnianie tych warunków, również te dokumenty"
Czy z tych zapisów wynika że ustawa traktuje oświadczenie jako dokument potwierdzający. Nie! Złożenie oświadczenia to formalność.
Czy z tych zapisów wynika że ustawa traktuje oświadczenie jako dokument potwierdzający. Nie!
Więc oświadczenie nie jest dokumentem?
Czy tez nie potwierdza spełnienia warunków?
Uważam, że oświadczenie jest dokumentem, ale nie potwierdza spełnienia warunków.
A ty?
Uważam, że oświadczenie jest dokumentem, ale nie potwierdza spełnienia warunków.
A ty?
Ja uwazam, ze jest jednym i drugim.
Naprawde uwazasz, ze oswiadczenie o spełnieniu warunków nie potwierdza spełnienia warunków??
JoannaS napisał/a:Uważam, że oświadczenie jest dokumentem, ale nie potwierdza spełnienia warunków.
A ty?Ja uwazam, ze jest jednym i drugim.
Naprawde uwazasz, ze oswiadczenie o spełnieniu warunków nie potwierdza spełnienia warunków??
Przepraszam, chciałam zacytować (co mie się ewidentnie nie udało) tylko zdanie, że uważasz że jest jednym i drugim . Cieszę się , bo w takim razie chyba zgadzasz się , że oswiadczenia też można uzupełniać a nie tylko dokumenty wynikające z rozporządzenia - dot. art.26 ust.3.
Rzeczywiście - oświadczenia żądam bo ustawa nakazuje, a nie żeby mieć udokumentowane spełnienie warunków.
W banku też mi nie wierzą jak im oświadczę , ze będę miała kasę żeby oddać pożyczkę.
Żądają mnóstwa dokumentów ptwierdzających to co oświadczyłam
Pzp dopuszcza zdaje się żeby w ramach dokumentów potwierdzających spełnienie warunków ..... mogło być oświadczenie , ale ekstra! złożone przed jakimś tam organem...
czyli też nie zabardzo ufa w to co wykonawca oświadczy na kartce...
Poza tym nie znalazłam, aby gdzieś było napisane, że na potwierdzenie..... Wykonawca złozy oświadczenia
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → błąd w oświadczeniu-co zrobić???
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc