1

Temat: błąd w oświadczeniu-co zrobić???

Wykonawca złożył oświadczenie ofertowe z takim błędem-napisał zły numer zamówienia publicznego-czy w tej sytuacji traktuje się to jako błąd z art. 26 ust.3 i wzywa Wykonawcę do jego uzupełnienia czy jako błąd z art. 87 ust. 2 i w związku z tym, że jest to błąd w dokumencie potwierdzającym spełnianie warunków udziału w postępowaniu, który nie podlega poprawieniu, wyklucza się tego Wykonawcę z postępowania?

2

Odp: błąd w oświadczeniu-co zrobić???

Oświadczenie to oświadczenie a dokument potwierdzający spełnianie warunków to dokument...
Oświadczenie z błędem => wzywasz do wyjaśnienia na podst. 26.4 albowiem z literalnego brzmienia 26.3 wynika, że nie możesz wezwać do uzupełnienia oświadczenia z błędem, jedyne co możesz to je wyjaśnić... big_smile

3 (edytowany przez madzia9 2006-08-02 06:21:47)

Masz rację Marko, że oświadczenie to co innego niż dokument - żle się tutaj wyraziłam. Jednak nie mogę się zgodzić z dalszą częścią wypowiedzi, ponieważ pomimo, że art. 26.3 najpierw mówi o oświadczeniach i dokumentach, a w części dotyczącej błędów już tylko o samych dokumentach to wielu ekspertów wypowiada się, że intencją ustawodawcy było jednak zarówno uzupełnianie dokumentów, jak i oświadczeń zawierających błędy. I tak należy rozumieć tan przepis. Nadal się zastanawiam czy jednak ten błąd o którym pisałam wcześniej nie powoduje jadnak na podstawie art. 87.2 wykluczenia Wykonawcy z postępowania gdyż nie spełnia warunków udziału w postępowaniu.

4

madzia9 napisał/a:

wielu ekspertów wypowiada się, że intencją ustawodawcy było jednak zarówno uzupełnianie dokumentów, jak i oświadczeń zawierających błędy.

I to jest to co kocham w zamówieniach hehehe. Intencją było, a przepis brzmi inaczej big_smile

Wykluczenie na podst. 87.2 ?? Troche nie ten przepis to raz a dwa oświadczenie nie jest treścią oferty i tu nie ma co poprawiać.

5

A co ma art. 87.2 do wykluczenia wykonawcy i warunkow udziału w postepowaniu?

PS. Nie liczą sie intencje, tylko czyny. Dobrymi intencjami...

6

Chodziło mi o to, że w danym przypadku mamy doczynienia z oczywistą omyłką pisarską. Ponieważ jest to w oświadczeniu to nie można poprawić tego błędu na podstawie art. 87.2, który dotyczy tylko ofert. A nie wiem czy można tutaj wzywać do uzupełnienia lub ewentualnie wyjasnienia tego oświadczenia na podstawie art. 26. 3 i 4???I dlatego napisałam, że w danym przypadku być może należy wykluczyć Wykonawcę z postępowania, bo nie spełnia warunków udziału w postępowaniu.

7

Wyjaśniać zdecydowanie trzeba moim zdaniem

8

Ale jak w tym przypadku ma się zachować Wykonawca który się pomylił - złożyć nowe oświadczenie czy wyjasnienie na piśmie czy tylko przyznać, że to jest omyłka?

9

Na pewno nie nowe oświadczenie bo byłoby to uzupełnienie a przepisy nie pozwalają na to tongue. Myśle że wyjaśnienie pisemne stwierdzające błąd w numerze załatwi sprawe

10

Dziękuje.

11

A ja mam takie zdanie, jak "wielu ekspertów" o których pisałaś Madziu. "Złożone dokumenty" to nie to samo co "dokumenty potwierdzające spełnienie warunków". Jak już jest tak czy siak nieścisłość to po co interpretować to tak żeby sobie utrudniać życie. Zwłaszcza, że znane są intencje ustawodawcy.

Aczkolwiek wyjaśnienie, o którym pisze Marko wydaje mi sie też całkiem ok.

12

Joanna - gdyby to była tylko kwestia mojej interpretacji to pół biedy - tak stanowi przepis i tu pies pogrzebany. Nie wątpie, że intencja mogła być taka jak pisze Magda tyle że trzeba to jeszcze umieć sformułować w przepisie.

13

Przepis stanowi: "... złożyli dokumenty zawierające błędy.." a nie "złożyli dokumenty potwierdzające spełnienie warunków...", więc może pies nie całkiem pogrzebany...

Chyba że oświadczenie to nie dokument.

14

JoannaS napisał/a:

Chyba że oświadczenie to nie dokument.

Bingo smile Art. 25.1 ...może żądać wyłącznie oświadczeń i dokumentów niezbędnych... wink

15

To ma być dowód? Oświadczenie, nie jest dokumentem potwierdzającym spełnienie warunków, więc musi być taki zapis - no bo jak inaczej?

16

Może żądać:
-oświadczeń
- dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania - tu sie mieszczą dokumenty potwierdzające spełnianie warunków, kosztorysy, atesty, certyfikaty

Co innego dokumenty niezbędne do przeprowadzenia postępowania, co innego oświadczenia

17 (edytowany przez Marko 2006-08-02 12:42:26)

A zapis 26.3 winien być taki " ... lub którzy złożyli dokumenty i oświadczenia  zawierające błędy

18

Dzień dobry.
Mam pytanie: czy jeśli wykonawca, który złożył ofertę nr 2 złożył protest na wybór oferty która zwyciężyła a powodem protestu było znalezienie w ofercie konkurencji kilka uchybień w dokumentach potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu, których my nie zauważyliśmy podczas badania ofert to czy jeśli uznam protest za zasadny i ponownie przeprowadzę badanie i ocenę ofert to  mam prawo (obowiązek) wezwać tego wykonawcę który wygrał do uzupełnienia dokumentów na podstawie art 26 ust 3 UZP??? Czy też na tym etapie jest to już niedopuszczalne??? .
Według mnie jeśli się nie wezwie do uzupełnienia dokumentów, to ten wykonawca mógłby złożyć protest na zaniechanie w postaci braku wezwania do uzupełnienia dokumentów (dodam że ze względu na to że nie zauważyliśmy tych uchybień nie wzywaliśmy go wcześniej do uzupełnienia dokumentów)????

19

Po nowelizacji - uwzględnić protest w części dotyczącej powtórzenia oceny ofert, wezwać do uzupełnienia/wyjaśnienia i dokonac ponownego wyboru najkorzystniejszej oferty.

20

Marko, powrócę jeszcze do naszej dyskusji.
Nie uważasz, że w art. 26 ust. 3 ustawodawca zamiast napisać yikesświadzcenia oraz dokumenty potwierdzające spełnienie warunków napisał w skrócie (ogólnie) DOKUMENTY.
Pytałam naszego firmowego prawnika (młody, zdolny itd.) Oświadczenie to też dokument. Dokument to każdy papier na którym jest jakiś podpis!

21

Może i - ale dlaczego w takim razie w art. 25 napisali że może żądać oświadczeń i dokumentów skoro - jak twierdzisz - oświadczenie to też dokument?

22

Marko, dzięki za pomoc

23

Czy to ja twierdzę, że oświadczenie to dokument ? Czy Ty Marko uważasz, ze to nie jest dokument? Może zapytamy innych prawników.

Trochę bałaganiarski zapis z art 25 nie może być prawną wykładnią faktu czy oświadczenie jest dokumentem czy nie.

24

To przeciez oczywiste, ze oswiadczenie jest dokumentem.
Oczywiste jest rowniez to, ze PZP rozróżnia oswiadczenia i inne dokumenty; ilekroć ustawa mówi o dokumentach chodzi o dokumenty inne niz oswiadczenie.

25

Otóż to, oświadczenie nie jest dokumentem w rozumieniu PZP