1

Temat: Roboty budowlane ? szacowanie wartości?

Witam,
mam małą niejasność dotyczącą remontu budynku. W zeszłym roku rozstrzygnęliśmy przetarg na wymianę okien, prace jednak prowadzone będą w tym roku. Teraz chcemy wyremontować pomieszczenia wewnątrz budynku. Kosztorys inwestorski na to zadanie nie jest jeszcze zrobiony, ale przypuszczam, że nie przekroczy 14 tys. euro. I tutaj proszę o utwierdzenie mnie w przekonaniu, że jestem zobowiązany zsumować wartość tych dwóch robót i przeprowadzić postępowanie.

I tak gwoli ciekawości.
Czy planując różne remonty w budynku muszę robić jedno postępowanie w wyniku którego wyłonię jednego wykonawcę który dokona wszystkich remontów? Czy mogę podzielić to na różne zadanie mimo, że każde z nich nie będzie przekraczać 14 tys. euro. i zrobić kilka PN (dwa, trzy).

2

Odp: Roboty budowlane ? szacowanie wartości?

moim zdaniem w jednym budynku nie masz kilka remontów tylko masz jeden remont budynku - dzielenie jest bez sensu (nie dotyczo to syt. gdy w ubiegłym roku zrobiłeś wymianę okien i niczego więcej nie planowałeś a w tym roku okazało się że trzeba jesze wyremontować to czy owo - to nie jest dzielenie zamówienia) remont to RB i zawsze jest wskazane objąć zakresem całość zadania - przed przystąpieniem do remontu należałoby najpierw ustalić co jest do zrobienia, wycenić to no i tak dalej

3 (edytowany przez sinek 2008-04-01 08:57:36)

dzięki danaug:)
Mamy do wykonania remont pomieszczeń na dwóch piętrach i wykonanie schodów drewnianych (budynek zabytkowy). Planowałem teraz zrobić przetarg na remont piętra a parter remontować w ramach robót uzupełniajacych w najbliższej przyszłości. Na wykonanie schodów chciałem zrobić oddzielne postępowanie, głownie dlatego, aby wyłonionym wykonawcą była firma stolarską, która zna się na rzeczy.
Co o tym sądzicie?

4

Nie widzę przeszkód, aby tak zrobić (schody).
A zmieścisz się w 50% z parterem w stosunku do wartości zamówienia?

5

Tego nie wiem (nie robiliśmy jeszcze kosztorysu inwestorskiego), rozumiem, że
w przypadku przekroczenia 50% wartości jestem zmuszony wszcząć nowe postępowanie.

Zastanawiam się czy nie wyłonić w jednym postępowaniu wykonawcy, który wykona remont pomieszczeń i zrobić podział na  dwa etapy (remont pietra i parteru) z dwoma terminami płatności ? po pierwszym i drugim etapie. Zastanawiam się tylko czy można zrobić przerwę pomiędzy etapami (trzy, cztery miesiące).

6

Mozna, ale po co? A płatności ustalasz Ty, może równiez zarządac od wykonawców harmonogramu rzeczowo-finansowego

7

możesz też narzucić swój harmonogram

8

Dzięki za wasze wskazówki smile. Harmonogram rzeczowo - finansowy stosuję praktycznie zawsze w przypadku RB. Zastanawiałem się tylko czy może być tak długi okres przerwy pomiędzy robotami.

Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Załóżmy, że zrobiłem wszystkie prace remontowe, ale chcę jeszcze wykonać jakiś drobny remonty, nie związany z tymi już wykonanymi. Przypuśćmy, że wartość zamówienia ustalona została poniżej 14 tys. euro., Rozumiem, ze wartość tej roboty dodaję do tych już wcześniej wykonanych, wszczynam normalne postępowanie przetargowe i nie mam prawa wyłonić wykonawcy z ?wolnej ręki?.

9

danaug napisał/a:

moim zdaniem w jednym budynku nie masz kilka remontów tylko masz jeden remont budynku - dzielenie jest bez sensu (nie dotyczo to syt. gdy w ubiegłym roku zrobiłeś wymianę okien i niczego więcej nie planowałeś a w tym roku okazało się że trzeba jesze wyremontować to czy owo - to nie jest dzielenie zamówienia) remont to RB i zawsze jest wskazane objąć zakresem całość zadania - przed przystąpieniem do remontu należałoby najpierw ustalić co jest do zrobienia, wycenić to no i tak dalej

Zgadzam się z tobą ale mam taki problem, że robimy w tym roku termomodernizacje budynku na która mam dokumentacje projektową i kosztorys, a w planie finansowym (i planach szefostwa) jest też malowanie pomieszczeń, wg mnie trzeba sumować, jednak na malowanie pomieszczen nie mam kosztorysu i jak ustalic wartość szacunkową? postepowanie na termomodernizację szefowie chcą zeby wszcząć juz w kwietniu, z kolei malowanie jest w planach i nie koniecznie do niego musi dojsc dlatego nie chca wydawac pieniedzy na kosztorysy

10

myślę że pieniądze na kosztorys są tak niewielkie że warto go zrobić choćby po to żebyś mogła ocenić na co was w tym roku stać ja bym zleciła wykonanie kosztorysu w pierwszej kolejności