1

Temat: Gwarnacja i rękojmia za wady

Przedmiotem zamówienia jest usługa w zakresie opracowania dokumentacji projektowej. Mam problem jak określić termin gwarancji i rękojmi za wady.  Chciałabym, aby wykonawca dokumentacji był odpowiedzialny także za wady w dokumentacji ujawnione już w trakcie realizacji przedmiotu robót budowlanych.

2

Odp: Gwarnacja i rękojmia za wady

Ja kiedyś miałem taki zapis:

§12
Udzielona gwarancja

1.Wykonawca udziela Zamawiającemu gwarancji na dokumentację, do czasu wybudowania obiektu jednak nie dłużej niż na okres 3 lat licząc od daty odbioru ostatecznego przedmiotu zamówienia.
2.Dokument gwarancji Wykonawca wyda Zamawiającemu w dniu ostatecznego odbioru przedmiotu zamówienia. Strony ustaliły, że Zamawiający korzysta z uprawnień z tytułu rękojmi na ogólnych zasadach wynikających z kodeksu cywilnego.
3.Wykonawca jest odpowiedzialny za wady ujawnione w okresie gwarancji i rękojmi ??na zasadach określonych w przepisach Kodeksu cywilnego i ustawy Prawo budowlane.
4.Stwierdzone w okresie rękojmii i gwarancji usterki lub wady w dokumentacji technicznej, Wykonawca usunie niezwłocznie.
5.Wykonawca w okresie gwarancji zobowiązany jest do pisemnego zawiadomienia Zamawiającego w terminie 7 dni o:
1)zmianie siedziby lub nazwy firmy Wykonawcy,
2)zmianie osób reprezentujących Wykonawcy,
3)ogłoszenie upadłości Wykonawcy.
4)likwidacji Wykonawcy.

Jeszcze poszukam zapisów o odpowiedzialności za wady w projekcie ujawnione podczas realizacji robót.