1

Temat: Błędy w ofertach

Proszę o pomoc muszę się z kimś skonsultować sama boję się że nie wszystko uda mi się rozwiązać. Sprawa wygląda tak przetarg 7 ofert  tylko 1 bez błędu muszę unieważnić bo przekracza kwotę jaką przeznaczyliśmy tylko że mam polecenie że muszę rozstrzygną aby wybrać najkorzystniejszą  ale bez wzywania do wyjaśniania uzupełniania i poprawiania pomyłek (już tu była taka dyskusja jednak nie uda mi się przeforsować nierozstrzygania) i teraz tak niektóre Błędy są następujące:
1.    Jeśli warunkiem udziału było wykonanie zaprojektowanie 10km sieci to jeśli Wykonawca załączył dokumenty to ma z nich bezpośrednio wynikać że zaprojektować a jeśli nie jest napisane to uznaje że nie spełnia a na przyszłość to czy wystarczyłoby że w zestawieniu sam wykonawca wpisze ilość kilometrów?
2.    Jeśli w załączonym formularzu cenowym ilość jednostek jest źle podana to taka oferta podlega odrzuceniu na podstawie art. 89.1.2 czy też poprawiam ?..?
3.    Przy wyliczaniu w formularzu cenowym wartości brutto VAT został zaokrąglony przez Wykonawców do pełnych złotych czy to też podlega odrzuceniu bo nie można tego poprawić.
4.    Jeśli wykonawca w formularzach cenowych wpisał ? ? ? czy jest to poprawny zapis czy powinien wpisać ?0? skoro wykona daną rzecz tylko cenę ujął w innej pozycji?
5.    Kosztorys ofertowy źle został zsumowany a w formularzu ofertowym Wykonawca podał dobrze cenę co w takiej sytuacji??
6.    I ostatnie w formularzu cenowym podano cenę brutto cyfrą dobrze a słownie źle co robić?
Proszę pomóżcie pamiętając że nic nie uzupełniam wyjaśniam itp. nie wiem czy Wy tez macie taką ilość błędów a może ktoś ma wzór dobrego formularza cenowego żeby sobie i Wykonawcy ułatwić.

2

Odp: Błędy w ofertach

DKO76 napisał/a:

1.Jeśli warunkiem udziału było wykonanie zaprojektowanie 10km sieci to jeśli Wykonawca załączył dokumenty to ma z nich bezpośrednio wynikać że zaprojektować a jeśli nie jest napisane to uznaje że nie spełnia a na przyszłość to czy wystarczyłoby że w zestawieniu sam wykonawca wpisze ilość kilometrów?

Wzywasz do uzupełnienia dokumentów zawierających błędy. W zestawieniu sam pisze ilość kilometrów a z dokumentów ma wynikać należyte wykonanie.

DKO76 napisał/a:

2.Jeśli w załączonym formularzu cenowym ilość jednostek jest źle podana to taka oferta podlega odrzuceniu na podstawie art. 89.1.2 czy też poprawiam ?..?

Jeżeli cena kosztorysowa - odrzucasz wg art. jw.

DKO76 napisał/a:

3.Przy wyliczaniu w formularzu cenowym wartości brutto VAT został zaokrąglony przez Wykonawców do pełnych złotych czy to też podlega odrzuceniu bo nie można tego poprawić.

Błąd którego nie można poprawić - odrzucenie.

DKO76 napisał/a:

4.Jeśli wykonawca w formularzach cenowych wpisał ? ? ? czy jest to poprawny zapis czy powinien wpisać ?0? skoro wykona daną rzecz tylko cenę ujął w innej pozycji?

"-" czy "0" nie ma znaczenia. Zależy co było wpisane w SIWZ w sposobie obliczenia ceny oferty. Jeżeli był zapis że w przypadku nie wycenienia jakiejś pozycji przedmiaru uważać się będzie że cena jest ujęta w innych pozycjach to jest ok. Ale zapisy SIWZ mają znaczenie.

DKO76 napisał/a:

5.Kosztorys ofertowy źle został zsumowany a w formularzu ofertowym Wykonawca podał dobrze cenę co w takiej sytuacji??

Kosztorys ofertowy możesz poprawić - art. 88 (sumowanie) ale co poslesz wykonawcą że poprawiłaś wg 88 i nic się w cenie oferty nie zmieniło smile

DKO76 napisał/a:

6.I ostatnie w formularzu cenowym podano cenę brutto cyfrą dobrze a słownie źle co robić?

Prawidłowa cena to ta, która odpowiada dokonanemu obliczeniu ceny. Jeżeli przemnożyłaś ceny jednostkowe x ilości i później to zsumowałaś i wychodzi że dobrze jest podane cyfrą to to jest prawidłowa cena. Ale nie mam pewności co do tego rozwiązania.