1

Temat: tonery

Witam i pytam............
czy mogę dać taki zapis w siwz( zamówienie na tonery) :
"W przypadku zaoferowania wkładów drukujących i materiałów eksploatacyjnych równoważnych, Wykonawca zobowiązany ponadto jest do przyjęcia na siebie zobowiązania, iż w przypadku awarii urządzeń spowodowanych zastosowaniem równoważnika zobowiązuje się do dokonania naprawy na własny koszt i przejęcia odpowiedzialności za straty, które poniesie w takim wypadku Zamawiający (np. związane z utratą gwarancji oraz poniesieniem kosztów wykorzystania urządzeń zastępczych)"

2

Odp: tonery

Myślisz, że Dżon Kowalsky, który ma hurtownię w stodole w Wygwizdowie Wielkim podpisze takie zobowiązanie, że w przypadku awarii drukarki wartej np. kilka tys. złotych poniesie koszty naprawy?

3

agataanna napisał/a:

w przypadku awarii urządzeń spowodowanych zastosowaniem równoważnika zobowiązuje się do dokonania naprawy na własny koszt....

Rozumiem, że bedziesz w stanie to udowodnić?

4

agataanna napisał/a:

Wykonawca zobowiązany ponadto jest do przyjęcia na siebie zobowiązania, iż w przypadku awarii urządzeń spowodowanych zastosowaniem równoważnika zobowiązuje się do dokonania naprawy na własny koszt...

Według mnie takie zobowiązanie wynika z kodeksu cywilnego (zwyczajna odpowiedzialnosc odszkodowawacza, ewent. również odpowiedzialnosc za produkt niebezpieczny).

5

Piotrek napisał/a:
agataanna napisał/a:

Wykonawca zobowiązany ponadto jest do przyjęcia na siebie zobowiązania, iż w przypadku awarii urządzeń spowodowanych zastosowaniem równoważnika zobowiązuje się do dokonania naprawy na własny koszt...

Według mnie takie zobowiązanie wynika z kodeksu cywilnego (zwyczajna odpowiedzialnosc odszkodowawacza, ewent. również odpowiedzialnosc za produkt niebezpieczny).

Produkt równoważny niekoniecznie jest produktem niebezpiecznym, może być tylko bez znaku firmowego a to już taniej.

....Rozumiem, że bedziesz w stanie to udowodnić?...
Procedury ekspertyz i sprawa cywilna.

6

Marko napisał/a:
agataanna napisał/a:

w przypadku awarii urządzeń spowodowanych zastosowaniem równoważnika zobowiązuje się do dokonania naprawy na własny koszt....

Rozumiem, że bedziesz w stanie to udowodnić?

to nie ja będę udowadniać, tylko serwisant, który nie dokona naprawy sprzętu na gwarancji, jeśli stwierdzi, że było to spowodowane używaniem tonerów regenerowanych
nota bene...w gwarancji jest zakaz używania takich tonerów

7

agataanna napisał/a:

nota bene...w gwarancji jest zakaz używania takich tonerów

Skoro tak to czemu dopuszczasz oferowanie takowych? W większości gwarancji nie ma takiego zastrzeżenia to i zakazać nie można ale skoro jest...
Sprawa cywilna o drukarke... W sumie była sprawa o kota to czemu nie o drukarke big_smile

8

Marko napisał/a:

Sprawa cywilna o drukarke... W sumie była sprawa o kota to czemu nie o drukarke big_smile

Nawiasem mówiąc (acz całkiem serio) kiedyś wygrałem z Schoellerem (tym od lodów) sprawe o lodówke. big_smile

9

Skoro tak to czemu dopuszczasz oferowanie takowych? W większości gwarancji nie ma takiego zastrzeżenia to i zakazać nie można ale skoro jest...

no właśnie........... w większości nie ma ale w ostatnio zakupionym sprzęcie jest taki zapis

10

agataanna napisał/a:

no właśnie........... w większości nie ma ale w ostatnio zakupionym sprzęcie jest taki zapis

To chyba kupiłaś drukarki Dżon Kowalsky.
Ja mam HP - yam nie ma takich zapisów.

11

a ja mam KYOCERA i mam taki zapis

12

Jak masz taki zapis to nie dopuszczasz regenerowanych - dyskutujemy bez sensu

13

agataanna napisał/a:

mam nie tylko KYOCERA

14

KYOCERA mam 40 sztuk a HP 100 sztuk

15

agataanna napisał/a:

a ja mam KYOCERA i mam taki zapis

Widziałaś go, czy ktoś Ci mówil?

16

mówił ale zaraz będę miała tę gwarancję na biurku

17

jest taki zapis w warunkach gwarancji, nawet dwukrotny

18

agataanna napisał/a:

jest taki zapis w warunkach gwarancji, nawet dwukrotny

a jak on brzmi?

19

I. Gwarancja nie obejmuje:
- uszkodzeń spowodowanych stosowaniem nieorginalnych lub niepochodzących z autoryzowanej sieci dystrybucji materiałów eksploatacyjnych i części zamiennych
II. Użytkownik traci prawo do gwarancji w przypadku gdy:
- użytkownik stosuje nieorginalne m.e. i cz. z.

20

cudowne praktyki monopolistyczne swojego czasu był na ten temat wyrok TS...;)

21

Ale tego wyroku nie mozna nigdzie znaleźć. Ludzie sie na niego powołują, ale...gdzie on jest?
A wracając do Kyocera, komunikat powitalny (w centrali telefonicznej) w ich serwisie powalił mnie na łopatki smile