Temat: Czy spełnia postawiony warunek?
Spółka z o.o. ze 100% udziałem Gminy, która wcześniej podlegała pod Burmistrza, zorganizowała postępowanie przetargowe (ja nie uczestniCzyłem w postępowaniu ale jestem proszony o pomoc, bo coś ta spółka pochrzaniła).
Przedmiotem postępowania jest budowa budynku zbiorowego zamieszkania o parametrach: 3-kondygnacyjny w tym poddasze użytkowe, częściowo podpiwniczony, z dachem zasadniCzym dwuspadowym, w budynku przewidziano 39 lokali socjalnych w tym 2 lokale przystosowane dla osób niepełnosprawnych, budynek wykonany w technologii tradycyjnej z murowanymi ścianami z betonu komórkowego gr 24 cm z ociepleniem metodą lekką mokrą styropianem gr 15 cm, stropy żelbetowe wylewane na mokro, dach płatwiowo-krokwiowy w konstrukcji drewnianej, pokrycie dachu z blachy dachówkowej.
Wykonawca miał wykazać się nastepującym doświadczeniem: wykonanie w okresie ostatnich 5 lat co najmniej jednej roboty budowlanej odpowiadającej swoim rodzajem (np. wznoszenie kompletnych budynków min. 2-kondygnacyjnych w technologii tradycyjnej) i wartością (wartość min. 1.000.000 zł za jeden kontrakt).
Zostały złożone dwie oferty. Została wybrana ta z niższą ceną, w której wykonawca (dalej A) przedstawił referencje, że jako podwykonawca firmy X, która wygrała przetarg, wykonał nadbudowę o jedną kondygnację łącznika pomiedzy budynkiem szkoły a salą gimnstyczną wraz innymi robotami na kwotę brutto 1.230.000 zł.
Ale ten drugi wykonawca pisze w proteście, że:
1. Referencje przedstawione przez wykonawcę są nieprawdziwe, gdyż sprawdził u zamawiającego, z którym umowę podpisała firma X, że A nie figurował jako podwykonawca firmy X. Dodatkowo pisze że firma X miała podwykonawcę (firma B), która wykonywała roboty na kwotę 150.000 zł brutto, więc kwota 1.230.000 zł powinna być pomniejszona o 150.000 zł, a wg ww. referencji A zrealizował praktycznie sam zakres wynikający z umowy między zamawiającym a firmą X.
2. Po odjęciu od kwoty 1.230.000 kwoty 150.000 zł i odjęciu podatku VAT w wysokości 22%, wartość kontraktu wynosi 885.000 zł więc nie jest spełniony warunek określony w SIWZ - powołuje się na art. 32.1 Pzp mówiący że wartość jest liczona bez podatku.
3. Nadbudowa o jedną kondygnację nie jest wznoszeniem kompletnych budynków min. 2-kondygnacyjnych, choć w sumie daje ta nadbudowa dwie kondygnacje.
Co o tym sądzicie? Czy wg was można oceniać tylko na podstawie dostarczonych dokumentów? Czy może trzeba zwrócić się do tego zamawiającego o przesłanie informacji o tamtym postępowaniu?
Czy wogóle gra warta świeczki bo wykonawca ewidentnie nie spełnia postawionego warunku udziału w postępowaniu.
Za jakieś sugestie z góry dziękuję