1

Temat: gwarancja

w SIWZ na dostawę samochodów zamawiający wymaga minimalnego okresu gwarancji 24 m-ce.Kryterium oceny ofert oprócz ceny jest również gwarancja.Każda gwarancja powyżej 24 miesięcy ma dodatkowe punkty.W ofercie która została złożona podano gwarancję na sam."48 miesięcy lub 100 tyś km."-tak brzmi gwarancja producenta.ALE, już po otwarciu ofert otrzymaliśmy informację od producenta samochodów, że w tym konkretnym przypadku-dla tego postępowania przetargowego, udzielają jako producenci gwarancji 48 miesięcznej bez limitu kilometrów.Czy w tej sytuacji można wystosować pismo uzupełniające?Czy są ku temu podstawy?
Czekaliśmy na informacje odnośnie gwarancji,w tym właśnie przypadku,ale się nie doczekaliśmy i dlatego podaliśmy standardową gwarancję producencką.
Co można zrobić? Czy w ogóle cokolwiek wolno robić?
proszę o radę
Dodam że w SIWZ była wymagana gwarancja 24-miesięczna.Nie było mowy o limicie kilometrów.
z góry dziękuję za pomoc

2

Odp: gwarancja

pati155 napisał/a:

Dodam że w SIWZ była wymagana gwarancja 24-miesięczna.Nie było mowy o limicie kilometrów.

Skoro tak, to Wasza oferta jest niezgodna z SIWZ. Niestety nie można tego naprawić. Do odrzucenia.

3

Czy mogę prosić o wytłumaczenie? Gwarancja którą daje producent brzmi: ""48 miesięcy lub 100 tyś km." i tak też została wpisana.Jak mogę wpisać coś co jest nieprawdą?Jeśli wpisana by była gwarancja "48 miesięcy" to jest to nieprawda bo nie ma takiej gwarancji od producenta.Nie rozumiem dlaczego to jest niezgodne ze specyfikacją?

4

pati155 napisał/a:

Czy mogę prosić o wytłumaczenie? Gwarancja którą daje producent brzmi: ""48 miesięcy lub 100 tyś km." i tak też została wpisana.Jak mogę wpisać coś co jest nieprawdą?Jeśli wpisana by była gwarancja "48 miesięcy" to jest to nieprawda bo nie ma takiej gwarancji od producenta.Nie rozumiem dlaczego to jest niezgodne ze specyfikacją?

A co oznacza słowo "lub" w oznaczeniu gwarancji?
Gwarancja wygasa po zajściu wczesniejszego czy późniejszego warunku?

5

jezeli zamawiajacy postawił warunek min 24 miesiace gwarancji do tego jeszcze oceniany jako kryterium to moim zdaniem podanie w ofercie alternatywy w słowie "albo"  podlega odzuceniu oferty jako niezgodnej ze specyfikacja.