1 (edytowany przez ArekS 2008-04-25 12:59:21)

Temat: Odwołanie od kwoty ....?

Mam spór w zakresie kwoty od jakiej przysługuje Odwołanie przy zamówieniach na roboty budowlane. Określa to oczywiście art. 184.1. Ja mam swoje zdanie a druga osoba odmienne. Więc obiecałem jej że dam to na forum i się przekonamy kto ma rację. Proszę o wskazywanie wg was poprawnej odpowiedzi.

Od rozstrzygnięcia protestu, dla zamówień na roboty budowlane, przysługuje Odwołanie jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza (JST):

A) 206 000 euro
B) 5 150 000 euro

2

Odp: Odwołanie od kwoty ....?

Hehe. Ten ktoś forsuje odpowiedź B?
Dobrze by było...:)

3

Rzeczowo proszę smile A czy B?

4

Tylko A i nic innego. A szkoda ...  wink

5

No niestety A, chociaż pewien czas temu (świeżo po nowelce)odbyłem rozmowe z prawnikiem z UZP (serio) i pani stwierdziła że o tym decyduje rozporzadzenie. Przez Chwilę mi sie podobało dopóki nie "stoczyłem" pogawędki z Ekspertem z RIO. A wiecie koszula blizsza ciału i chociaż bardzo chciałem uwierzyc UZP (wbrew sobie) to jednak w przeciwieństwie do szefów poparłem RIO (na szczęście poparli mnie prawnicy big_smile)

6

tylko i wyłącznie A

7 (edytowany przez cih 2008-08-06 06:18:06)

Czyli jeżeli wartość w przypadku robót budowlanych przekracza 206000 EURO (798682,60zł) na podstawie kosztorysu inwestorskiego (administracja samorządowa) to w takim przypadku przy zamieszczaniu ogłoszenia zaznaczamy opcję odwołanie przysługuje i możemy się liczyć z możliwością złożenia protestu, a następnie odwołania ?

8

Tak

9

KUrcze to ja juz nic nie kumam z tego sad wytłumaczcie mi to jak krowie na granicy: "w przypadku tego rozporządzenia w par.1 pkt 2:
a) 206 000 euro - jest dla dostaw i usług
b) 5150 000 euro dla robot budowlanych.
wg tego wychodzi ze B
mojego zakladu co prawda dotyczy punk 1 czyli  133 000 dla dostaw i uslug. wiec koncu od ktorej kwoty?? a czy b??

10

184.1 mówi, iż odwołanie przysługuje od progu w którym jest obowiązek ogłaszania w unii zamówien na usługi i dostawy - czyli 133/206 tys euro - nie ma znaczenia że przedmiotem zamówienia są roboty bud.

11

km30 napisał/a:

KUrcze to ja juz nic nie kumam z tego sad wytłumaczcie mi to jak krowie na granicy

Proszę bardzo:
Próg dla ogłoszeń w Dz.Urz.UE  -  rozporządzenie  -  5 150 000 euro
Próg dla wnoszenia odwołań    -    ustawa PZP   -    206 000 euro
smile

12

dzieki:) kumam:)

13

km30 napisał/a:

KUrcze to ja juz nic nie kumam z tego sad wytłumaczcie mi to jak krowie na granicy:

W ramach pocieszenia: nie tylko Ty, niektórzy arbitrzy z dawnej listy również, czego skutkiem było parę odwołań niesłusznie wysłanych na drzewo, wskutek czego UZP musiało potem rozsyłać pouczające pismo do arbitrów, żeby wytłumaczyć o co chodzi w ustawie, a odrzucone odwołania samemu zaskarżało... smile

14

hehhe dobre smile