1

Temat: BONY towarowe

Kryterium cena i ilość sklepów realizujących BONY ( określone w przedmiocie zamówienia)

No i otrzymałam wykaz ponad 100 sklepów. Lista zawiera sklepy które zgodnie z naszym opisem SIWZ nie powinny znależć się na wykazie  a kilkanaście sklepów nie istnieje.
Co mogę w tym wypadku zrobić ?  odrzucić bo nie spełnił warunku postawionego w SIWZ prosić o wyjasnienie .
Proszę o rade

2

Odp: BONY towarowe

a jak brzmiał warunek??

3 (edytowany przez miłka 2008-05-05 06:22:47)

szanowna pani (skorowidz)
§ 7. Opis warunków udziału w postępowaniu oraz sposób dokonania oceny spełnienia warunków udziału w postępowaniu przez wykonawcę:

1.    Posiada uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności.
2.    Posiada niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponuje potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonywania niniejszego zamówienia.
3.    Znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie niniejszego zamówienia.
4.    Nie podlega wykluczeniu z postępowania na podstawie art.24 ust.1 i 2 ustawy.
5.    Ocena spełnienia przedstawionych powyżej warunków zostanie dokonana przez komisję przetargową wg formuły? ?spełnia- nie spełnia?, w oparciu o załączone do oferty oświadczenia i dokumenty potwierdzające ich spełnienie określone w § 8.

§ 8. Wykaz oświadczeń i dokumentów, jakie mają obowiązek dostarczyć  wykonawcy w celu spełnienia warunków udziału w postępowaniu.

1.    Aktualny odpis z właściwego rejestru albo zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.
2.    Oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu o treści zgodnej z określoną w załączniku Nr 1  stanowiący Załącznik Nr 1 do niniejszej specyfikacji.

Natomiast w opisie przedmiotu zamówienia było: min. 3 sklepy w których mozna zakupić art.spozywcze, czystościowe, odzież, obuwie itp, z wyłaczeniem barów restauracji, punktów usługowych itp , bony opisane zakaz sprzedaży art.alkoholowych i tytoniowych lub o podobnej treści,
Wykaz sklepów miał być dołączony do Oferty i miał służyć do oceny Oferty tj ustalenia punktów w kryterium ilość sklepów
W ofercie otrzymałam:
wykaz sklepów typu ; jubilery, foto, agd i rtv, karczmy, bary oraz spożywcze, obuwnicze, odzieżowe a niektóre nie istnieją juz od 4 lat, dziś zrobiłam sobie krótki spacer i niestety nie udało mi się wszystkich sprawdzić ale te które sprawdziłam z wykazu nie istnieją a w  ich miejsce powstały banki. jak kolejnego  sklepu z wykazu nie znalazłam to juz mi ręce opadły. Sklepy opisane sa np. ul. xxxxx bez adrsu sklep spożywczy . A na ulicy xxxxx kilka sklepów.
W związku z powyższym co powinnam zrobić z tym nierzetelnie opracowanym załącznikiem . Jak postąpić z ofertą.

Wszystkich chętnych mi pomóc prosze o rade

4

jeszcze podaje że waga to 80 % cena a 20 % ilość sklepów więc musze je porównac rzetelnie.

5

opis przedmiotu zamówienia nie ma nic wspólnego z postawionymi warunkami udziału w postępowaniu, żądałaś aby wykonawcy spełniali warunki 1,2,3 i 4 na potwierdzenie których mieli złożyć tylko odpis z rejestru i oświadczenie o spełnianiu warunków - jeżeli te 2 dokumenty zostały załączone do oferty to tym samym zostały spełnione warunki udziału w postępowaniu
nie żądałaś w warunkach udziału aby wykonawca wykazał iż jego bony można zrealizować w co najmniej 3 sklepach prowadzących sprzedaż tego czy śmego tym samym nie możesz żądać uzupełnienia wykazu na podst. 26.3

druga sprawa to opis przedmiotu zamówienia, rozumiem że chcesz kupić bony które można zrealizować w co najmniej 3 sklepach o określonym asortymencie tylko po co było takie kryterium??? nie wyobrażam sobie teraz biegania po mieście i sprawdzania sklepów.
Pozostaje chyba wnikliwie sprawdzić te sklepy, nie uwzględnić tych których już nie ma, policzyć te które są ok a musi ich być co najmniej 3, napisać pismo do wykonawcy iż do kryterium ilość sklepów waga 20% zaliczono mu tyle i tyle z podanych przez niego 100 sklepów gdyż: .. uzasadnić ten nie istnieje, ten nie prowadzi sprzedaży wymaganych artykułów
jeżeli po przeprowadzonym śledztwie nie zostanią nawet 3 sklepy prowadzące sprzedaż określonych przez ciebie art. wtedy oferta do odrzucenia jako niezgodna z siwz

6

Dzięuje za podpowiedź. Tak juz rozumiem gdzie tkwi mój błąd. W ustaleniu warunku. Myślałam że jak ustalam kryterium ilość sklepów to sa one bezwzglednie warunkiem do spełnienia.

No to może postąpiłam niewłaściwie popropsiłam wykonawców o złożenie wyjasnienia co do treści złożonej oferty (art. 87 ust. 1) i czekam na ich ruch powołałam się tez na art. 26 ust. 3. Moge sie tylko spodziewac że otrzymam wyjasnienia z mniejsza ilościa sklepów do weryfikacji. I z tych sklepów będę musiała wziąć te które wynikaja z opisu przedmiotu zamówienia.  No to tak do końca chyba nie dopracowałam tego przetargu. 
To jest orzeczenie dotyczące bonów może się komuś przyda.
http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/odwo142ania/orzecznictwo-za/2004/0-2383-04.pdf/view
Raz jeszcze dziękuję ,milka

7

a dlaczego powołałaś się na 26.3 ??? przeciez on dotyczy tylko i wyłącznie uzupełnienia dok. potwierdzających spełnianie warunków udziału

8

tak masz racje ten mój błąd teraz widzę, poprostu myślałam że jak chce do kryterium ilość sklepów i musze je ocenić czy to tak jakbym postawiła im ten warunek. Mój warunek nie był do końca sprecyzowany.
ten przetarg już mi się po nocach sni.
Dostałam już wyjasnienia i w poniedziałek sprawdzę które z nich faktycznie są. Jest ich zdecydowanie mniej i zgodnie z przedmiotem zamówienia. JUz sama nie wim jaki teraz ruch zastosować.
Mam dwie oferty . Sprawdzić wykluczyć sklepy których nie ma. Dokonac oceny wg kryteriów. I wybrać  wykonawcę.
Czy może postąpić inaczej. ale jak ???

9

Pani Skorowidz to forum to lepsze niż szkolenie bo pozwala chyba zacząc myślec i zastanawiac się nad każdym zapisem ustawy. :pisząc SIWZ nalezy przewidywać ruchy wykonawców, jakie mogą zprobić błędy, i co my możemy wtedy zrobić.
Dziękuje.

10

a powiedz ty mi mila istotko gdzie ty postawilas warunki????

przepisalas art 22,1 z UPZP tylko - tu nie ma warunkow!