1

Temat: Oferta w niewłaściwej kopercie - co zrobić?

Wykonawca nadesłał ofertę pocztą. Zwyczajna koperta z danymi nadawcy i adresata, wewnątrz prawidłowy formularz ofertowy i wymagane SIWZ dokumenty. Zamawiający żądał w SIWZ odpowiedniego oznaczenia kopert  z Ofertami (dwóch). Nie mając wiedzy, że koperta zawiera ofertę otworzyliśmy ją przed terminem!!!
Zgodnie z art. 89 ust. 1 pkt 2 Ustawy ? Prawo zamówień publicznych odrzuca się ofertę, której treść nie odpowiada treści specyfikacji.
Czy brak wymaganego oznakowania kopert można uznać za treść oferty, czy raczej za jej formę?
Uchybienia formalne nie mogą być powodem odrzucenia oferty, skłaniam się raczej do uznania tego "występku" za uchybienie formalne i przyjęcia oferty, ale diabeł tkwi w szczegółach. Będę wdzięczny za Wasze opinie, pozdrawiam.

2

Odp: Oferta w niewłaściwej kopercie - co zrobić?

Nie ma podstawy do odrzucenia oferty

3

zgadzam się z Marko, nie możesz odrzucić

4

Odrzucić nie możesz, ale pytanie czy możesz uznać i dalej prowadzić to postępowanie i czy podstawowa zasada zamówień publicznych - równe traktowanie wykonawców i uczciwa konkurencja (art 7) - nie została naruszona?
Otwarta koperta (fizycznie) przed oficjalnym otwarciem to naruszenie art 86 ust 1 albo 2 jakby się ktoś uparł. Pół biedy jak otworzono kopertę (teoretycznie można powiedzieć że zapoznano się z jej treścią) po terminie wyznaczonym na składanie ofert, ale jeśli nastąpiło to przed tym terminem to mogą być z tego bardzo poważne konsekwencje dla prowadzonego postępowania z unieważnieniem z winy zamawiającego włącznie.

5

doceniam Twój wkład w to forum, ale czy nie przekombinowałeś? Mam unieważnić przetarg? Jeśli przyjąć taką interpretację to jeden wkurzony na moja instytucje obywatel skutecznie sparaliżuje jej działanie - wystarczy, że na każde ogłoszone postępowanie będzie nadsyłał ofertę w zwykłej, nieoznakowanej kopercie - nie możemy otwierać całej firmowej korespondencji tylko w dniach otwarcia ofert, zreszta wtedy też jest ryzyko że otworzymy nie w tym postępowaniu co trzeba!

6

Niestety Ro, ale Robert ma racje! Zobaczysz co powiedza wykonawcy, jak pokazesz im na otwarciu jedną oferte juz otwartą.
PS. Na takiego obywatela - jak na wszystko - jest sposób. Taką 'oferte' mozna podmienic na czystą kartke i sprawa z głowy wink

7

Piotrek napisał/a:

Niestety Ro, ale Robert ma racje! Zobaczysz co powiedza wykonawcy, jak pokazesz im na otwarciu jedną oferte juz otwartą.
....

Na otwarciu nie było przedstawicieli oferentów, koperta nie była otwarta tylko nosiła ślady otwierania z adnotacją sekretariatu, że po stwierdzeniu co zawiera przesyłka zawartość została natychmiast zabezpieczona.

Piotrek napisał/a:

PS. Na takiego obywatela - jak na wszystko - jest sposób. Taką 'oferte' mozna podmienic na czystą kartke i sprawa z głowy wink

taa tylko, że Robert sugeruje unieważnienie postępowania, to czy nie szkoda kartki?!

8

a i jeszcze:
pod art.7 na pewno nie podpadam smile)
a co do 86 ust 1 to uważam, że zapis ten ma chronić interes Wykonawcy. Z mojej stronydołozyłem starań opisałem w SIWZ jak złożyć ofertę i o ile Wykonawca zachowałby odpowiednią forme i zgodnie z SIWZ użył 2 kopert i je odpowiednio oznaczył mogłby mieć roszczenia. Niezachowując ustalonej dla postępowania formy nie dał mi żadnych szans i nastąpiło to co nieuchronne. Dodam jeszcze, że równie dobrze mógł zamieścić treśc swojej oferty w np.GW lub Rzeczpospolitej jako ogłoszenie smile). W ogóle nie jestem przekonany co do unieważnienia postepowania z takiej  czy podobnej przyczyny, a może coś, gdzieś już orzeczono?

9

To zmieniasz zeznania, bo najpierw piszesz ze otworzyliscie oferte, a potem ze nie była otwarta.
Gdyby jednak była otwarta, to miałbys dwa wyjscia: czysta kartka albo uniewaznienie smile

10

Jeżeli informacja o otwarciu lub próbie otwarcia przed czasem nie dotarła do wykonawców to nie ma się czym przejmować, tylko dalej prowadzić postępowanie.