1

Temat: aktualny KRS?

Czy mogę uznać KRS za aktualny jeśli dodatkowo dołączona została do wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu uchwała wspólników zmieniająca sposób reprezentacji. Wniosek podpisany jest zgodnie z nowym sposobem reprezentacji.
A może powinnam wezwać do uzupełnienia nowego, aktualnego już KRS lub kserokopii wniosku o zmianę wpisu do KRS ?

Przechylam się do drugiego rozwiązania, ale ...

2

Odp: aktualny KRS?

ruda napisał/a:

Przechylam się do drugiego rozwiązania, ale ...

A ja do pierwszego wink

3

Marko napisał/a:

A ja do pierwszego wink

A dlaczego?

W ogłoszeniu miałam następujący zapis:  Odpis (zaświadczenie) musi zawierać aktualny wykaz osób uprawnionych do reprezentowania Wykonawcy. Wykonawcy, którzy złożyli wnioski do Krajowego Rejestru Sądowego w zakresie podmiotów uprawnionych do ich reprezentowania lub przedmiotu działalności, winni złożyć potwierdzoną kserokopię takiegoż wniosku.

4

A ponadto:
Zgodnie z przepisem art. 168 ustawy z dnia 15 września 2000r. Kodeks Spółek Handlowych wszelkie zmiany danych wymienionych w art. 166 § 1 i § 2 zarząd powinien zgłosić sądowi rejestrowemu w celu wpisania do rejestru lub ujawnienia w aktach rejestrowych. Z kolei przepis art. 22 ustawy z dnia 20 sierpnia 1997r. o Krajowym Rejestrze Sądowym stanowi, że wniosek o wpis do Rejestru powinien być złożony nie później niż w terminie 7 dni od dnia zdarzenia uzasadniającego dokonanie wpisu, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.
Rozporządzenie każe dostarczać "aktualny" KRS a nie uchwały do niego.

5

Co do kopii wniosku o zmiany w KRS - wcześniej o tym nie wspomniałaś to raz, dwa -  rozporządzenie nakazuje dostarczać aktualny odpis a nie aktualny KRS smile - w tej sytuacji jego uzyskanie bedzie niemożliwe a po trzecie zmiana w organie następuje w drodze uchwały i to nastąpiło - tyle tylko że nie zostało jeszcze ujawnione w KRS.

6

Marko napisał/a:

Co do kopii wniosku o zmiany w KRS - wcześniej o tym nie wspomniałaś to raz, dwa -  rozporządzenie nakazuje dostarczać aktualny odpis a nie aktualny KRS smile

OK - masz rację - rozporządzenie pisze o aktualnym odpisie (łapiesz za słówka) big_smile

A jeśli chodzi o kopie wniosku o zmiany w KRS - to pisałam tongue

7

W pierwszym poście nie ma słowa że wymagałaś kopii wniosku o dokonanie zmian w KRS tongue

8

Ale jest że chcę wezwać do uzupełnienia tej kopii...  wink

9

Zaraz się zapętlimy ... lol

10

ruda napisał/a:

Ale jest że chcę wezwać do uzupełnienia tej kopii...  wink

A to sie właśnie nadawało do krytyki bo pachniało uzupełnianiem dokumentu, który nie był wymagany lol

11

Teraz rozumien twój tok myślenia. Masz rację !!!

12

Miałam podobną sytuację. Polecam lekturę wyroku Zesp. Arbitrów UZP/ZO/0-195/05.