1

Temat: uzupełnianie dokumentów

POMOCY

1. w przetargu nieograniczonym na meble biurowe wykonawca złożył oświadczenie o spełnianiu warunków udziału ale dotyczyło mebli kuchennych, pomyłka wynikła z mojej winy dlatego ze równoczesnie prowadziłm 3 postepowania i nie zmieniłam główki oświadczenia. Jak potraktować taki dokument? Ja uznałam że jest to brak oświadczenia dlatego wezwałam do jego uzupelnienia, ale powiem szczerze ze pewności nie mam co do tego czy zrobilam dobrze:(
2. W pn oferty złożylo 5 wykonawców, 3 z nich podlegają odrzuceniu, każda z 5 ofert zawiera braki, czy waszym zdaniem muszę wystepować o uzupełnienie również do tych wykonawców, któtzy wiem że będą odrzuceniu??

2

Odp: uzupełnianie dokumentów

1. chyba postąpiłbym podobnie; poprawić na pewno nie możesz, przyjąć takiego jak jest też nie, więc pozostaje wezwanie
2. myślę, że wzywasz wszystkich

3 (edytowany przez dorota26 2006-08-30 05:29:56)

jestem właśnie po szkoleniu, które prowadziła prezes RIO i wiecie co powiedziała odnośnie pytania 1? Ze zbyt formalnie do tego podchodze i ze nie liczy sie "główka" oświadczenia a jego treść, wiec powinnam tylko poinformować wykonawców o błedzie zrobionym przeze mnie i wspomnieć że nie ma on wpływu na treśc oświadczenia bo wykonawca jak napisał spełnia warunki udziału w postepownaiu. wydaje mi sie ze to troche dziwne podejscie. niestety dopiero miesiac pracy na tym stanowisku a ja juz mam dosc!!!

odnośnie mojego pytania 2
wiem ze oferta bedzie odrzucona bo wykonawca wpisał inny termin niż chciał zamawiający, ale mimo wszystko wzywam go do uzupełnienia dokumentów. Jeśli mi nie uzupełni to go wykluczam??? a ofertę odrzucam??? mimo że powinna być odrzucona nie dlatego ze facet nie uzupełnił dokumentów ale dlatego ze jest niezgodna z treścią SIWZ?? to jakas bzdura !!!

4

1. Pani prezes duby smalone plecie... Radze wezwac, ale nie do "uzupełnienia" lecz "wyjasnienia" z art. 26 ust. 4
2. Wzywasz do uzupełnienia (1 pismo wiecej, co Ci szkodzi?), on pewnie i tak nie uzupełni bo wie ze zrobił błąd; odrzucasz oferte z obu powodow (wykonawca wykluczony i niezgodnosc z SIWZ)