1

Temat: Dokumentacja projektowa

Witam,
zastanawia mnie, czy można zlecieć w ramach ?WR? wykonanie dokumentacji projektowej, w przypadku kiedy wartość wykonania tejże dokumentacji nie przekroczy 14 tys euro.

Niby nie jestem zobligowany do stosowania ustawy przy tej kwocie, jednak wykonanie dokumentacji to tylko część ogólnej wartości inwestycji. Razem z czekającymi nas robotami budowlanymi kwota ta zostanie znacznie przekroczona.

Przeglądałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

2

Odp: Dokumentacja projektowa

My zlecamy wykonanie dokumentacji projektowej której wartość nie przekracza 14 tys. euro zgodnie z naszym wewnętrznym regulaminem tj. zapraszamy co najmniej dwóch wykonawców do złożenia oferty i na podstawie ofert wybieramy najkorzystniejszego.

"WR" jest trybem ustawowym i ze względu na wartość (do 14 tys. euro) nie stosujesz tego trybu. Chyba że mówiąc "WR" chodzi ci o udzielenie zamówienia bez konieczności stosowania ustawy.

Nie łączysz wartości dokumentacji i robót, chyba że masz postepowanie na zaprojektowanie i wybudowanie.

3

Odp: Dokumentacja projektowa

Nie interesuje nas wykonanie w ramach ?projektuj buduj?, chcemy zlecić wykonanie dokumentacji, później na jej podstawie zorganizować przetarg na wykonawstwo.

Oczywiście pisząc ?WR? nie miałem na myśli tryb.

Dzięki ArekS, zależało mi właśnie na potwierdzeniu, że nie ma obowiązku przygotowywania postępowania na opracowanie dokumentacji projektowej poniżej 14 tys. euro.