1

Temat: ocena i badanie ofert

Co Wy na to???

1. w SIWZ zawarłam zapis dot. terminu realizacji zamówienia: I etap 26.09.06, II etap 29.09.06 i III etap 30.10.06 wykonawca złożył formularz ofertowy w którym napisał termin realizacji: do 30.10.06, do formularza dołaczył (zgodnie z wymogami w siwz) podpisany (zaakceptowany) druk istotnych postanowień umowy, gdzie termin realizajci zadania, podzielony był na etapy zgodnie z siwz (terminy wypisane przeze mnie) druk formularza ofertowego zawiera zapis w pkt 7 : oświadczamy ze zgadzamy sie z zapisami istotnych postanowień umowy. Jak to potraktować, czy ofertę nalezy odrzucić zgodnie z art. 89. ust. 1 pkt 2? Mój radca twierdzi że tak.

2. Jeśli wykonawca nie załączyl mi do oferty podpisanego druku istotnych postanowień umowy należy odrzucić ofertę? W SIWZ był wymóg zaakceptowania postanowień umowy przez złożenie podpisu. Z drugiej strony znów ten nieszczęsny formularz ofertowy i pkt 7 gdzie wykonawca oświadcza ze akceptuje postanowienia umowy? Jak to traktować??

Błagam o pomoc

2

Odp: ocena i badanie ofert

czy wykonawcę wykluczyć gdy gwaracja bankowa wystawiona jest na 59 dni , a związanie - 60 dni ?

3

maciek1 napisał/a:

czy wykonawcę wykluczyć gdy gwaracja bankowa wystawiona jest na 59 dni , a związanie - 60 dni ?

Tak

4

dzięki

5

czy  oferta wykonawcy wykluczonego ma być badana i odrzucona czy wogóle już nie badana

6

Oferte wykluczonego traktujesz jako odrzuconą

7

ale czy jeśli wykluczam wykonawcę na podst.art 24.2pkt.4 ustawy pzp, ponieważ wykonawca nie wniósł wadium to badam dalej ofertę, czy  tylko dodaję i  ofera zostaje odrzucona i nie wytykam innych błędów np. brak dokumentu, który mogliby uzupełnić , omyłka rachunkowa i inne

8

Nie ma potrzeby oceniać oferty

9

dorota26 napisał/a:

1. czy ofertę nalezy odrzucić zgodnie z art. 89. ust. 1 pkt 2? Mój radca twierdzi że tak.

Niech radca dokładnie przeczyta ten przepis. Odrzucamy oferte, gdy jest NIEZGODNA z SIWZ, a nie wtedy, gdy jest ZGODNA.

dorota26 napisał/a:

2. znów ten nieszczęsny formularz ofertowy i pkt 7 gdzie wykonawca oświadcza ze akceptuje postanowienia umowy

Dla kogo nieszczęsny? Tylko dla tego, kto chciałby koniecznie odrzucić ta oferte. Jesli chcesz wszystkich traktowac rowno, to taki zapis jest bardzo dobry.

10

mam pytanie do mojego posta j.w. czy w ZP -1 jeśli wykonawcę wykluczam i odrzucam to w p.11 "Oferty wykluczone"  wpisuję  tę firmę jako  wykluczoną , a w p.12 "Oferty odrzucone" też?

11

maciek1 napisał/a:

"Oferty wykluczone"

Chyba wykonawcy... wink W punkcie dot wykluczenia piszesz wykonawce a w punkcie dotyczącym ofert odrzuconych oferte tegoż wykonawcy

12

dzięki mistrzu , oczywiście,że wykonawcy  i oferty nawet nie można sie przejęzyczyć

13

uuuu, chyba podpadłem... Można sie przejęzyczyć...
Chyba dam sobie spokój z pisaniem i bede tylko czytał co piszecie na forum wink

14

może jednak nie , bo jeśli  u kogoś to nie będzie przejęzyczenie, OK,

15

Mam pytanie?? mam dwie oferty, jedną wykluczam z powodu braku wadium, co z drukiem zp-17, jak go uzupełnić...

16

WYKLUCZASZ: 24.2.4 i ODRZUCASZ: 89.1.5 i koniec. W ZP-17 możesz wpisac: Warunki dodatkowe: wadium - nie spełnia (reszta nie dotyczy).

17

Moim zdaniem wszystko jest ok. To ty zrobiłaś sobie balagan zapisami w SIWZ. Wykonawca oświadcza, że termin realizacji (końcowy) dotrzyma a podpis na formularzu jest wystarczający, że akceptuje warunki kontraktu, po co żądać zbędnych dokumentów.