1

Temat: ZP-11!!!!

Kierownik zamawiającego w dniu otwarcia ofert przebywał na urlopie. Czy w związku z tym wypełnia druk ZP-11???? Osobiście czy osoba, która zastępowała kierownika zamawiającego może podpisać w zastępstwie, tak jak inne dokumenty przetargowe?

2

Odp: ZP-11!!!!

Czy w trybie WR sporządzamy ZP-11?
Jeśli tak to:
Jeśli nie ma konieczności powoływania komisji przetargowej, kto podpisuje ZP-11?

3

ZP-11 podpisują osoby biorące udział w postępowaniu, nie może go podpisać ktoś z up. albo w zastępstwie bo to jest osobiste oświadczenie, jeżeli szef podpisuje np. umowę (tylko) to podpisze ZP11 właśnie wtedy a jeżeli w danym postępowaniu nie brał udził bo np. był na urlopie to nie podpisuje  i tyle

4

a po co wtedy? smile podpisanieumowy nie powoduje koniecznosci podpisania zp 11 smile

5

danaug napisał/a:

jeżeli szef podpisuje np. umowę (tylko) to podpisze ZP11 właśnie wtedy a jeżeli w danym postępowaniu nie brał udził bo np. był na urlopie to nie podpisuje  i tyle

i ja się z tym zgadzam smile

6

Inga napisał/a:
danaug napisał/a:

jeżeli szef podpisuje np. umowę (tylko) to podpisze ZP11 właśnie wtedy a jeżeli w danym postępowaniu nie brał udził bo np. był na urlopie to nie podpisuje  i tyle

A JA NIE tongue

7

Piotrek napisał/a:
Inga napisał/a:
danaug napisał/a:

A JA NIE tongue

Czyli jak w końcu?

8 (edytowany przez lolilap 2008-06-24 09:49:24)

wlasnie tak jak napisalismy wink u mnie kierownik dowiaduje sie o uczestniczacych firmach na etapie podpisywania zp 11 - pozniej zatwierdza przeciez wybor itp
samo podpisanie umowy nie nie zmienia - i nawet moze sobie podpisujacy umowe pracowac u wykonawcy nic to nie zmienia... wyboru dokonano wczesniej i nie mial na to wplywu... jest tylko"" reprezentantem... w umowie

9

Marcia29 napisał/a:
Piotrek napisał/a:
Inga napisał/a:

A JA NIE tongue

Czyli jak w końcu?

Jeżeli szef podpisuje tylko umowe, to nie musi podpisywać ZP-11, bo żaden przepis nie wymaga oświadczenia od osoby, która podpisuje umowe.

10

Jeśli nie brał udziału w ogóle - to nie musi, ale jeśli jest kierownikiem i miał urlop albo zwolnienie i ktoś go zastępował przy podpisywaniu papierów, to myśle że przy umowie musi.
Co innego jeśli reprezentuje nas jeszcze druga osoba, np. księgowa - jeśli nie brała udziału, oczywiście nie musi podpisywać ZP-11.
Ale nie będę się kłócić. Mało mam doświadczenia w tej kwestii. Po prostu jak mam przetarg to szefowi na urlop iść nie pozwalam smile

11

A Piotrek jak jest na nie, to od razu język wytyka! Brzydki nawyk smile wink

12

Kochani, nie ma czegoś takiego jak osoba zastępująca Kierownika zamawiającego w ustawie vide art. 2 pkt. 3 lub art. 18 ust. 2 (i ma to na piśmie).

13

Przeczytaj art.17 ustawy, niestety dotyczy to każdego trybu.

Magda11 napisał/a:

Jeśli tak to:
Jeśli nie ma konieczności powoływania komisji przetargowej, kto podpisuje ZP-11?

14

Nie odpowiedziałam Ci do końca. Oświadczenie podpisują osoby, które brały udział w postępowaniu. Na pewno kierownik zamawiającego i osoby, które brały udział w negocjacjach, pozdrawiam

Mili1Mili2 napisał/a:

Przeczytaj art.17 ustawy, niestety dotyczy to każdego trybu.

Magda11 napisał/a:

Jeśli tak to:

15

dla przypomnienia.....art 17 zawiera zamkniety katalog osób uczestniczacych w postepowaniu......te osoby maja wpływ na wynik postepowania wiec koniecznie składaja autograf pod ZP-11 smile

16

madziulek napisał/a:

dla przypomnienia.....art 17 zawiera zamkniety katalog osób uczestniczacych w postepowaniu......

To jakaś podpucha?

17

Mili1Mili2 napisał/a:

Kochani, nie ma czegoś takiego jak osoba zastępująca Kierownika zamawiającego w ustawie vide (...) art. 18 ust. 2.

Ależ jest właśnie we wskazanym przez Ciebie przepisie.
Nawiasem mówiąc, nie bardzo wiadomo które czynności są "zastrzeżone".

18

Piotrek napisał/a:
madziulek napisał/a:

dla przypomnienia.....art 17 zawiera zamkniety katalog osób uczestniczacych w postepowaniu......

To jakaś podpucha?

Katalog jest zamknięty, ale bardzzzzzzzzzzzoooooooooooo obszerny... he he

19

o czym wy tu opowiadacie?:)

zp-11 podpisuja osoby podejmujace czynnosci w postepowaniu.... jesli kierownik podpisuje TYLKO umowe to nie bedzie taka osoba...

jesli podejmuje inne decyzje w trakcie - bedzie smile

PYTANIE:

- kiedy podpisuje u was ZP-11 komisja??

20

lolilap napisał: zp-11 podpisuja osoby podejmujace czynnosci w postepowaniu.... jesli kierownik podpisuje TYLKO umowe to nie bedzie taka osoba...

Nie zgadzam się z Tobą...

Podpisanie umowy kończy postępowanie... Z chwilą podpisania umowy następuje udzielenie zamówienia...

Czynność podpisania umowy jest etapem (końcowym) postępowania o udzielenie zamówienia...

Wobec powyższego kierownik jest osobą wykonującą czynności w postępowaniu..

Wniosek: kierownik zobowiązany jest złożyć oświadczenie Zp-11

21

MIRAS napisał/a:

Czynność podpisania umowy jest etapem (końcowym) postępowania o udzielenie zamówienia...

Co innego uważa ustawodawca rozdzielając postępowanie od samego udzielenia zamówienia (np. w  art. 15a, 16, 23).

22

Ja już się całkowicie pogubiłam...
Prowadzę postępowanie w trybie WR, zostaje powołana komisja przetargowa.
W negocjacjach uczestniczy tylko 1 osoba z komisji i kierownik zamawiającego.
Pytanie moje brzmi: kto podpisuje ZP-11 i z jaką datą?;-)))

23

lolilap napisał/a:

- kiedy podpisuje u was ZP-11 komisja??

Podczas otwarcia ofert, a właściwie zaraz po otwarciu wszystkich.

24

Podtrzymuje to co napisałem...

Postępowanie kończy się z dniem zawarcia umowy (udzielenia zamówienia) lub z dniem w którym unieważnienie postępowania  stało się prawnie skutecznie...

Czy ktoś zna inne zdarzenia prawne, które kończą postępowanie o udzielenie zam... ???

25

Ja się już całkowicie pogubiłam...
Prowadzę postępowanie w trybie WR. Kierownik zamawiającego powołuję z tego tytułu komisję przetargową.
W negocjacjach uczestniczy tylko kierownik i 1 osoba z komisji wyznaczona do negocjacji.
Kto podpisuje ZP-11 i kiedy?????