1

Temat: Wykaz wykonanych robót

Mamy do wykonania remont budynku na kwotę ok. 800 000 zł. Kwota ta wynika głównie z dużej kubatury budynku, a nie rodzaju prac. Boimy sie, że nie znajdziamy wykonawcy. Czy można zażądać od wykonawców Wykazania robót o zakresie, jak w przypadku naszego zamówienia, ale o mniejszej wartości np. 500 000?
Wiem, że w rozporządzeniu jest mowa o Wykazie robót "odpowiadających swym rodzajem i wartością robotom budowlanym stanowiącym przedmiot zamówienia", ale boję się, że przy wysokich wymaganiach nikt mi sie nie zgłosi, a czasu mamy mało.
Może macie jakieś pomysły?

2

Odp: Wykaz wykonanych robót

Jeśli tak duża wartość robót wynika z dużej kubatury budynku a nie ze specyfiki prac i jesteś w stanie stwierdzić, że roboty są na tyle nieskomplikowane, iż jest w stanie wykonać je Wykonawca, który zrobił takie same roboty na 200 czy 300 tys. zł, to może lepiej nie podnosić  tak wysoko poprzeczki i zażądać 2 albo 3 mniejszych robót.

3

Podczas których oczywiście wykonano łącznie takie a takie roboty (wchodzące w zakres Twojego zamówienia)

4

a po co lacznie?
mozesz nawet zazadac jednej takiej....

juz dzisiaj o tym pisalismy na innym watku....

5

ja tam wymieniam jakich chcę robót, żeby nie było że Wyk jedno zrobi bo już robił a drugiego nie umie - to miałam na myśli wink

6

jesli chodzi o zakres - typ robot to sie zgadzam smile mozna smile