Zacytuje fragmenty z wyroku arbitrów :
"Przedłożenie zatem w ofercie Odwołującego kopii pełnomocnictwa, potwierdzonej za zgodność przez osobę uprawnioną nie stanowi, zdaniem Zespół Arbitrów, podstawy do odrzucenia oferty z przyczyny niezgodności oferty z ustawą Pzp. Należy tu dodać, iż Zamawiający przyjął, iż fakt udzielenia pełnomocnictwa winien być wykazany wyłącznie przez dołączenie do oferty oryginału pełnomocnictwa lub jego kopii potwierdzonej notarialnie. Zespół Arbitrów tego stanowiska Zamawiającego nie podziela i
zwraca uwagę na przepis § 4 ust. 2 powołanego wyżej rozporządzenia dopuszczający, we
wskazanych sytuacjach, możliwość żądania przedstawienia przez wykonawców oryginału lub
notarialnie poświadczonej kopii dokumentu.
Zdaniem Zespołu Arbitrów, nie została też spełniona przesłanka odrzucenia oferty
wskazana w art. 89 ust. 1 pkt. 8 ustawy Pzp (tj. jeżeli oferta jest nieważna na podstawie
odrębnych przepisów). W tym przypadku, w szczególności znajdują zastosowanie przepisy
Kodeksu Cywilnego w zakresie czynności prawnych i wad oświadczenia woli odnoszące się do
czynności udzielenia pełnomocnictwa, nie zaś do formy dokumentu potwierdzającego fakt
udzielenia pełnomocnictwa. Dołączenie zatem do oferty kopii pełnomocnictwa udzielonego w
formie pisemnej, potwierdzonego za zgodność przez umocowaną osobę, nie wywołuje skutku w
postaci nieważności oferty bowiem żadne odrębne przepis prawa z faktem tym nie łączą takiego
rygoru.
Nie powiem, że ta lekturka nie zamieszała mi nieco w głowie, i teraz sam już nie mam pewności czy dobrze robiłem odrzucając oferty z pełnomocnictwem potwierdzonym przez pełnomocnika.:)