1

Temat: roboty budowlane

mam kilka pytan odnośnie postępowań na roboty budowlane:
1. czy protokół odbioru i przekazania do użytku budynku w którym sa wypisane uwagi inwestora co do wykonania zamówinia jednak po uzgodnieniu z projektantem inwestor postnaowił odebrać roboty - jest dokumentem wystarczajacym na potwierdzenie nalezytego wykonania?

2.  ustalono cenę ryczałtową - informacyjnie chciałam kosztorys ofertowy - wykonawca pomylił się w dodawaniu pozycji a w konsekwencji cenie - czy należy poprawić omyłkę zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 3 ppkt a?

3. formularz oferty: chcieliśmy by wykonawcy podali jakie oprzyjęli wskaźniki cenotwórcze do kosztorysowania: m.in. stawke za roboczogodzinę brutto zł/godz. Wszyscy podali wysokośc stawki ale netto - czy takie oferty nalezy odrzucić?

2

Odp: roboty budowlane

1/ nie jest to idealny dokument ale myślę że skoro obiekt został oddany do użytku tzn został wykonany należycie
2/ kosztorys w tym przypadku służy do sprawdzenia czy wykonawca zrobi to co zamawiasz, błędy w wyliczeniu ceny o ile nie wpływają na to iż cena oferty byłaby np. rażąco niska, nie mają znaczenia
3/ w żadnym wypadku, to nie ma nic do rzeczy, stawkę za roboczogodzinę chciałaś znać tylko dla (myślę) zbadania rynku (swoją drogą dziwne życzenie - brutto tzn jak?, to do robót dodajemy VAT a nie do stawki))

3

odnosnie pkt 3 - chodziło z narzutami:)

4

a jeszcze mam takie pytanie w kosztorysie wykonawca nie uwzględnił jednej pozycjji - co w takiej sytuacji

5

nic.
przeciez masz tu ryczalt.....

6

kosztorys stanowi jednocześnie opis tego co wykonawca zamierza wykonać - jeżeli jest to (ta pozycja) istotny element robót zwróciłabym się do wykonawcy z pytaniem czy pomimo nie ujęcia wykona tą robotę (pozycję) w ramach zaproponowanej ceny ryczałtowej.

7

Mam podobny problem, tyle, że jestem dopiero po otwarciu ofert.
Płacone będzie ryczałtem. Wykonawca miał zrobić kosztorys ofertowy zgodny z przedmiarem robót i specyfikacją techniczną stanowiącymi załączniki do SIWZ.
Porównując jego kosztorys i nasz (inwestorski) zauważyliśmy, że brakuje niektórych materiałów np. kleju, i że są inne normy, niektóre oferty miały też zmieniony obmiar lub podstawę wyceny.
Nie bardzo wiem jak się czyta kosztorysy ale czy to może być podstawa do odrzucenia?

Dodam jeszcze, że jedynym kryterium jest cena.

Dopiero raczkuję w przetargach i mam z tym okropny kłopot.
Może dodam jeszcze, że i tak przejrzy je fachowiec.