1

Temat: zmiana w opisie przedmiotu zamówienia

Witam
Z różnych powodów muszę dokonać zmiany w opisie przedmiotu zamówienia.
Postępowanie jest powyżej progów unijnych.
Pytanie czy dokonując zmiany w opisie przedmiotu zamówienia muszę wysłać sprostowanie do Dziennika Urzędowego UE, a po drugie czy wogóle mogę to zrobić??
(w przypadku ogłoszeń w BZP nie można dokonywać sprostowań dotyczących przedmiotu zamówienia, a jak jest w przypadku Dziennika?)

Z góry dzieki
Marlena

2

Odp: zmiana w opisie przedmiotu zamówienia

czy zmiana ta jest istotna?

3

hamerek napisał/a:

Pytanie czy dokonując zmiany w opisie przedmiotu zamówienia muszę wysłać sprostowanie do Dziennika Urzędowego UE, a po drugie czy wogóle mogę to zrobić?

Możesz i powinnaś to zrobić... wink

4

lolilap napisał/a:

czy zmiana ta jest istotna?

tak, bo w siwz zamawiający chcial utworzenia centrum monitoringu wraz z osrodkiem zapasowym a teraz chce ten osrodek wyrzucic

5

art 12 nie wskazuje na taka koniecznosc...

wskazuje inny przypadek (niezgodnosci)

6

Wypełnij odpowiednio i wyślij formularz: OGŁOSZENIE DODATKOWYCH INFORMACJI,
INFORMACJE O NIEKOMPLETNEJ PROCEDURZE LUB SPROSTOWANIE - jeżeli tego nie zrobisza a zmodyfikujesz treść SIWZ to zostanie Ci tylko unieważnienie postępowania...

7

DZIEKI

8

MIRAS napisał/a:

Wypełnij odpowiednio i wyślij formularz: OGŁOSZENIE DODATKOWYCH INFORMACJI,
INFORMACJE O NIEKOMPLETNEJ PROCEDURZE LUB SPROSTOWANIE - jeżeli tego nie zrobisza a zmodyfikujesz treść SIWZ to zostanie Ci tylko unieważnienie postępowania...

smile mirek doczytaj co oznacza sprostowanie....

nie ma obligo a kombinowac sobie mozna.....

9

Loliap - wiem co oznacza sprostowanie...

Marlenka ma trzy opcje:
1. Nie modyfikować treści SIWZ;
2. Zmodyfikować treść SIWZ bez wypełnienia i wysłania ww. formularza (postępowanie do unieważnienia);
3. Zmodyfikować treść SIWZ i jeśli nie chce prowadzić wadliwego postępowania (do unieważnienia) to wtedy "musi" wypełnić i wysłać ww. formularz.

Zatem "obligo" w sensie, o którym mowa w pkt. 3 nie "z ustawy"... wink

10

podaj podstawe....

chetnie sie przekonam...
gdyz nikt nie jest nieomylny smile

podobnie jest z zapisami dot ogloszen w uzp... jesli kiedys probowales dokonac sprostowania/wyjasnienia/zmiany .....   jaka otrzymales odp?

11

lolilap napisał/a:

podaj podstawe....

chetnie sie przekonam...
gdyz nikt nie jest nieomylny smile

podobnie jest z zapisami dot ogloszen w uzp... jesli kiedys probowales dokonac sprostowania/wyjasnienia/zmiany .....   jaka otrzymales odp?

BZP - odmowa,
DUUE - no problem...

Podstawa prawna: brak
Podstawa faktyczna: doświadczenia własne...

wink

12

to na jakiej podstawie uniewaznienie??? doswiadczenie?? smile

13

hmmm...
nie  jest prosto, co?
kiedyś była po prostu modyfikacja siwz, którą rozsyłało się wykonawcom i z głowy, a teraz bądź tu mądry i pisz wiersze...:(

gdyby to było postępowanie poniżej progów unijnych to pewnie zmodyfikowałabym siwz i już.
Po pierwsze dlatego, że w ustawie jest że mogę przesłać sprostowanie (nie, że muszę), a po drugie z tego co czytałam na forum UZP to i tak by mi takiego sprostowania nie przyjęli bo dotyczy przedmiotu zamówienia, a ustawa jasno mówi, że sprostowanie nie może dotyczyć przedmiotu zamówienia.
Ponadto jak trafnie ktoś zauważył na innym wątku dokonuję zmiany siwz (ewentualnie ogłoszenia), a nie jego sprostowania...

Problem jednak w tym, że jest to postępowanie powyżej progów unijnych, a nasza ustawa nie mówi jak w takiej sytuacji postępować (mówi tylko że jeśli ogłoszenie które się ukazało jest niezgodne z treścią tego, które przesłaliśmy należy to sprostować, a to moim zdaniem jest sytuacja inna niż ta o której mowa), nie znam natomiast na tyle przepisów unijnych żeby wiedzieć co zrobić.
Z drugiej strony wiem, że Unia jest bardzo czuła na punkcie uczciwej konkurencji i nie dokonanie modyfikacji ogłoszenia może potraktować jako naruszenie jej zasad.
Za dużą wartość ma to postępowanie żebym mogła sobie pozwolić na gdybanie...:(

Coś mi się widzi, że najlepiej będzie zostawić ten SIWZ w takiej formie w jakiej jest, choć z drugiej strony po co nam coś co jak się okazało nie jest potrzebne... ehhh

Abstrahując co powiecie na modyfikację SIWZ i (żeby ktoś nie zarzucił jak słusznie zauważył lolilap niezgodności SIWZ z ogłoszeniem) wysłanie sprostowania do DUUE??

14

lolilap napisał/a:

to na jakiej podstawie uniewaznienie??? doswiadczenie?? smile

Dokonana przez zamawiającego modyfikacja treści SIWZ bez równoczesnej modyfikacji treści ogłoszenia o zamówieniu, powoduje sprzeczność informacji zawartych w SIWZ
w stosunku do treści zawartej w ogłoszeniu o zamówieniu ? innymi słowy taka modyfikacji SIWZ narusza zasady ustawowe (zasadę uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców), a to z kolei prowadzi do wyboru oferty z naruszeniem przepisów ustawy, a w konsekwencji do zawarcia nieważnej umowy...

W sytuacji jak wyżej (dokonanie modyfikacji SIWZ bez modyfikacji ogłoszenia) należałoby podjąć decyzję o unieważnieniu postępowania ze względu na fakt,
iż obarczone jest ono wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego.

PODSTAWA PRAWNA: art. 93 ust. 1 pkt 7 PZP

15

hamerek napisał/a:

Abstrahując co powiecie na modyfikację SIWZ i (żeby ktoś nie zarzucił jak słusznie zauważył lolilap niezgodności SIWZ z ogłoszeniem) wysłanie sprostowania do DUUE??

Jak pisałem wyżej modyfikacja SIWZ bez wysłanie sprostowania do DUUE, może być podstawą do unieważnienia postępowania, zatem jeśli modyfikacja SIWZ to tylko z wyłsaniem sprostowania do DUUE...

16

MIRAS napisał/a:

taka modyfikacji SIWZ narusza zasady ustawowe (zasadę uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców)...

Ale konkrety tongue
W ten sposób można zakwestionować wszystko, nawet kryterium oceny ofert: cena - 100%

17

Piotrek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

taka modyfikacji SIWZ narusza zasady ustawowe (zasadę uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców)...

Ale konkrety tongue
W ten sposób można zakwestionować wszystko, nawet kryterium oceny ofert: cena - 100%

Ja bym nie zakwestionował (cena -100%) ... ale zdaję sobię sprawę że są zdolniejsi ode mnie... he he

18

Do Piotrka:

Wprawdzie ustawa nie nakłada na zamawiającego wprost obowiązku modyfikacji ogłoszenia po modyfikacji SIWZ, ale mając na względzie realizację zasad traktatowych (zob. zasada przejrzystości wyrażona w art. 2 dyrektywy 2004/18/WE z której wynika nakaz publicznego udostępniania wszystkich informacji istotnych dla danego postępowania), a także  respektowanie zasad uczciwej konkurencji
i równego traktowania wykonawców wyrażonych w art. 7 ust. 1 ustawy należy stwierdzić, że zamawiający powinien również przekazać do publikacji sprostowanie ogłoszenia
o zamówieniu ? w przypadku zmian podanych w nim warunków udzielanego postępowania (np.: wymogów co do parametrów technicznych urządzeń będących przedmiotem zamówienia). Ograniczenie dostępu do informacji o zmianach warunków podanych w treści ogłoszenia, które co do zasady mają istotny charakter, należy zatem traktować ? w mojej opinii  ? jako naruszenie zasad uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców.

I co... jeszcze możę jakiś błyskotlkiwy komentarz... tongue

19

MIRAS napisał/a:

Ograniczenie dostępu do informacji o zmianach warunków podanych w treści ogłoszenia, które co do zasady mają istotny charakter, należy zatem traktować ? w mojej opinii  ? jako naruszenie zasad uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców.

Ale gdzie tu ograniczenie dostępu?
Przecież w ogłoszeniu jest link do SIWZ, więc również do informacji o zmianie.
Ogłoszenie z natury rzeczy zawiera informacje ogólne i nie całkiem ścisłe, szczegóły są w SIWZ.

20 (edytowany przez MIRAS 2008-07-03 09:19:26)

Piotrek napisał/a:

Ale gdzie tu ograniczenie dostępu?
Przecież w ogłoszeniu jest link do SIWZ, więc również do informacji o zmianie.
Ogłoszenie z natury rzeczy zawiera informacje ogólne i nie całkiem ścisłe, szczegóły są w SIWZ.

A jeżeli wykonawca zpoznał się tylko z treścią ogłoszenia (w tym z szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia) i na podstawie zawartych w nim informacji podjął decyzję o tym że nie jest zainteresowany udziałem w postępowaniu, gdy faktycznie opis przedmiotu zamówienia - w wyniku modyfikacji SIWZ - uległ tak istotnej zmianie... że gdyby wykonawca o niej wiedział to decyzja jego była by zgoła inna???

Większości wykonawcom wystarczą informację zawarte w ogłoszeniu o zamówieniu, żeby podjąć decyzję o tym czy są zainteresowani wzięciem udziału w danymm postępowaniu...

21 (edytowany przez lolilap 2008-07-04 10:03:54)

hehehe

w takim przypadku ponizej progu uniewaznil bys 100% "modyfikowanych" postepowan,.....
do Wykonawcy nalezy zglebienie tematu smile

wszystko jest jawne i ogolniedostepne! nie widziales chyba niektorych dosc skapo opisanych ogloszen... i co wtedy - tez uniewaznisz??:)

Miras lubisz uniewazniac?:) ciekawe ile razy zastosowales to co napisales??

i jeszcze raz sugeruje zapoznac sie z def "sprostowania"

22

Po raz drugi informuję, iż znam definicję "sprostowania"... W postępowaniach poniżej progów unijnych nie ma niestety możliwości modyfikacji SIWZ w zakresie przedmiotu zamówienia, ponieważ nie ma takowej możliwości jeżeli chodzi o treść ogłoszenia...

Zastosowałem tylko raz...

Lolilap... polecam lekturę uzasadnienia do projektu nowelizacji PZP...  szczególnie ten fragment:

"W projekcie wprowadza się nowe zasady dokonywania zmian w treści ogłoszenia o
zamówieniu. Rezygnuje się z określania elementów, w zakresie których ogłoszenie o
zamówieniu nie może być zmieniane i dopuszcza się mo?liwość dokonywania zmian w
pełnym zakresie. Obecnie popełnienie przez zamawiającego błędu w ogłoszeniu
zamieszczanym w Biuletynie Zamówień Publicznych, który dotyczy opisu przedmiotu
zamówienia, kryteriów oceny ofert, warunków udziału w postępowaniu lub sposobu oceny ich spełniania, powoduje konieczność unieważnienia postępowania. Natomiast w przypadku ogłoszeń publikowanych w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej możliwość prostowania ogłoszenia o zamówienia zgodnie z przepisami ustawy istnieje tylko w przypadku błędów polegających na niezgodności ogłoszenia opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z treścią ogłoszenia przekazanego przez zamawiającego. W praktyce zamawiający mają możliwość sprostowania ogłoszenia także wtedy, gdy popełnią błędy w ogłoszeniu (np. dotyczące terminu składania ofert). Sprostowania dokonują wówczas za pomocą zamieszczonego na portalu SIMAP standardowego formularza: Ogłoszenie dodatkowych informacji, informacje o niekompletnej procedurze lub sprostowanie. Proponowane w przepisach art. 11 ust. 4 i 12 ust. 4 rozwiązanie polegające na umożliwieniu dokonywania zmian w treści ogłoszenia w pełnym zakresie przyczyni się do zmniejszenia ilości unieważnianych postępowań i znacząco usprawni proces udzielania zamówień publicznych."

Masz jeszcze jakieś wątpliwości... wink

23 (edytowany przez lolilap 2008-07-04 11:07:42)

a gdzie tu jest mowa o modyfikacji??? wyartykuluj....

"Natomiast w przypadku ogłoszeń publikowanych w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej możliwość prostowania ogłoszenia o zamówienia zgodnie z przepisami ustawy istnieje tylko !!!!!! w przypadku błędów polegających na niezgodności ogłoszenia opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z treścią ogłoszenia przekazanego przez zamawiającego. "!!!!

ach te upaly....

24 (edytowany przez MIRAS 2008-07-04 11:30:59)

Lolilap, przeczytaj od początku moje posty... dokładnie ustawę... to może zrozumiesz o co mi chodzi...

sorry ale nie chce mi sie tlumaczyc wszystkiego od początku...
ręce opadają...
ach te upały...  sad

25 (edytowany przez lolilap 2008-07-04 11:30:29)

przykro mi ale niestety nie podzielam Twojej opinii i nie zauwazylem zeby ktos inny z forumowiczow to zrobil...

ale wolnoc Tomku.... a wlasciwie MIRKU....