1

Temat: kosztorys ofertowy - ocena

Mam przetarg na roboty budowlane. Ofertę złożył między innymi wykonawca, który już remontował u nas kilkakrotnie (wygrał przetargi). kosztorysy ocenił biegły, ale postanowiliśmy przyjrzeć się jeszcze tej ofercie żeby nie było wątpliwości. Jestem laikiem jeśli chodzi o kosztorysy proszę więc o pomoc.
Mamy wątpliwości co do poprawności kosztorysu a nie mogę się skontaktować z biegłym.
Sprawdzaliśmy go z kosztorysem inwestorskim (nie wiem czy dobrze?). I wychodzi nam, że nie wszystkie materiały są ujęte. Mam pytanko: czy podstawa z przedmiaru (załącznik do SIWZ to samo jest w inwestorskim) np. KNR....... określa jakie materiały powinny być wzięte pod uwagę?
Czy KNR może być zamieniony na ORGB (numery mają te same)

Będę wdzięczna za pomoc.

2

Odp: kosztorys ofertowy - ocena

nie wiem co to jest ORGB - jeżeli w przedmiarach miałaś opis pozycji za pomocą KNR to dziwię się że ktoś zastosował inną kalkulację, musisz to wyjaśnić z kosztorysantem, nigdy nie miałam syt. aby wykonawca robił kalkulację indywidualną gdy dla danej pozycji istnieke KNR

jeżeli nadal będziesz miała wątpliwości możesz zwrócić się do wykonawcy o wyjaśnienie - czy robotę opisana w poz. ... polegającą na wykonaniu .... wykona w sposób opisany w dokumentacji projektowej (możesz dodać - przy użyciu materiałów ...... takie jakich żądał zamawiający)