1

Temat: wykaz wykonywanych prac

Pierwszy przetaeg i tyle problemów. w siwz napisałam ze zamawiajacy zada by wykonawca naisał datę rozpoczecia i zakończenia wykonanego zadania a na potwierdzenie tego dołączył mi referencje. Wykonawca napisał w kolumnie z data: 2003 rok i nic wiecej, jak to potraktować wezwać do uzupełnienia, złozenia wyjaśnień, żeby podal konkretny dzien i miesiac? czy zostsawic jak jest - z referencji nie wynika kiedy zadanie było robione.

2

Odp: wykaz wykonywanych prac

Skoro nie napisałaś konkretnie jak pojmujesz zwrot "data" to uważam, że okreslenie roku jest do przyjęcia (mam nadzieje, że był to przetarg na roboty budowlane?). Gdyby jednak od ustalenia dokładnej daty zalezało, czy to zadanie spełnia wymogi SIWZ to musiałabyś pewnie prosic o wyjasnienia.
A tak na marginesie - z referencji nie musi wynikać nic ponad to, ze roboty/usługi/dostawy zostały wykonane nalezycie.

3

Dla robót budowlanych 2003 rok jest pełnym rokiem, wszystie miesiące mieszczą się w granicach 5 lat od.... Dla dostaw i nie może być brany pod uwagę.

Jeśli przy SIWZ nie było wzoru załącznika to wykonawca napisał jak uważał, a jeśli był to napisał tak jak chciał. Nie ma to jednak znaczenia, wykaz i tak jest poprawny.

Powodzenia

4

Dorotko, rozporządzenie mówi (...) oraz daty i miejsca wykonania (...).

2003 - to rok;
maj  - to miesiąc;
23    - to dzień;

a wszystko razem jest właśnie dopiero DATĄ. wink

nora

5

no to szybko sie doczekałam odpowiedzi:) lepiej pozno niz wcale:) wiem ze data jest dzień, miesiąc i rok smile

6

Upss.
No tak nie zwróciłem uwagi na termin napisania pytania. Zasugerowałem się postem karoliny.

Sorki

Pozdrawiam

7

Noro, zgadzam się z Toba co do pojęcia "data", ale - jak zauważyłaś juz pewnie - jestem zwolenniczką pragmatycznego podchodzenia do pewnych spraw smile.
Jeżeli wykonawca pisze, że rozpoczął i wykonal zadanie  np. w 2005 roku to fakt, że nie podal dokładnej daty dziennej - wg mnie oczywiście - nie ma już żadnego znaczenia. Wazne jest, że "zmieścił się" w wyznaczonym czasie np. zadanie zrealizował w okresie 5 lat przed dniem wszczęcia postępowania.

8

Ja pisząc posta zdawałam sobie sprawe, że odpowiedź dla Doroty i tak już będzie bez znaczenia. Ale myślę, ze temat jest ciekawy :-)).