1

Temat: termin wniesienia wadium

czy wadium wniesione w pieniadzu w momecie otwarcia ofert musi sie znajdowac na koncie zamawiajacego Co zrobic jesli nie ma go na koncie potwierdzeniu przelewu załaczone jest 1 dzień przed otwarciem ofert a wpłynie na konto zamawiajcego 1 dzien po otwarciu? Czy taka oferta jest prawidlo zabezpieczona wadium?

2

Odp: termin wniesienia wadium

magdusia napisał/a:

Czy taka oferta jest prawidlo zabezpieczona wadium?

Nie jest

3

i co zrobic z tak ofetra?????

4

odrzucic - art. 24 ust. 2 pkt 4

5

ale zgodnie z art 45 ust.1 pkt 3- wadium zostalo wniesione przed terminem skladania ofert na co jest potwierdzenie przelewu

6

W terminie składania ma być u zamawiającego. Potwierdzenie przelewu nic tu nie wnosi

7

Marko masz na to jakies wyroki????

8

No właśnie. Szczerze mówiąc takie postępowanie jest - w stosunku do wykonawców - co najmniej niejasne. Co np. gdy w przetargu startuja dwaj wykonawcy, obaj dokonają przelewu (zapłaty wadium) w tym samym dniu, ale pieniądze od jednego z nich wpłyną przed upływem terminu składania ofert na konto Zamawiającego, a - z jakichś przyczyn, nie wnikam teraz jakich - od tego drugiego wpłyną po tym terminie? Może to mało prawdopodobny casus, ale to wtedy?

9

art. 45 ust. 3 - wadium wnosi się przed upływem terminu skladania ofert.
45 ust. 6 reguluje formy jego wnoszenia.
Pieniądz musi więc być wniesiony przed upływem termin u skladania ofert. Środki muszą znajdować się na koncie do momentu, np. 10:00, składania ofert. jeżeli wpłynęły o godz. 10:10, 14:00, lub 13.:05, jest to bez znaczenia. Oferta nie była zabezpieczona zgodnie z dyspozycją art. 45 ust. 3.

Bez znaczenia pozostaje fakt załączenia kopii przelewu, który jest tylko dyspozycją wykonawcy i która to dyspozycja może być w każdej chwili przez niego wycofana.

A contrario tej sytuacji polecam wyrok UZP/ZA/O-27/05; UZP/ZA/0-1976/05

nora

10

ja mam teraz taka sytuacje, ze wykonawca dołącYł do oferty polecenie przelewu z dnia 27.03., o godzinie 9.30 dnia 28.03, mialam otwarcie ofert og odz. 9. 15 sprawdzalismy na koncie czy wpłynely wadia jedno nie wpłyneło, o godzinie 13. sprawdzlaismy stan konto i faktycznie wadium jest, ksiegowas mowi ze nie może sprawdzić o ktorej godzinie wadium faktycznie dotarlo, a podglad z godziny 9.15 mogł jeszcze nie odzwierciedlac stanu konta na godzine 9.00 i co wtedy

11

I super - i to jest dowód na to, ze akurat art. 45 ust. 3 - wadium wnosi się przed upływem terminu skladania ofert powinien być traktowany "liberalnie". Skoro jest kopia przelewu to nalezy uznac wniesienie wadium. To jest moja opinia oczywiście :-)).

12

Kornelia napisał/a:

wadium wnosi się przed upływem terminu skladania ofert powinien być traktowany "liberalnie".

Tu akurat sugerowałbym konserwatywne podejście wink

13

Art. 45 ust. 3 Pzp "Wadium wnisi się przed upływem ..." i tyle. Zatem co to znaczy "wnosi się"?
Dlatego w SIWZ umieszczam zapis "Za termin wniesiania wadium w formie piniężnej zamawiajacy przyjmuje termin wpłynięcia środków pieniężnych na rachunek zamawiajacego".

Pozdrawiam

14

dorota26 napisał/a:

ja mam teraz taka sytuacje, ze wykonawca dołącYł do oferty polecenie przelewu z dnia 27.03., o godzinie 9.30 dnia 28.03, mialam otwarcie ofert og odz. 9. 15 sprawdzalismy na koncie czy wpłynely wadia jedno nie wpłyneło, o godzinie 13. sprawdzlaismy stan konto i faktycznie wadium jest, ksiegowas mowi ze nie może sprawdzić o ktorej godzinie wadium faktycznie dotarlo, a podglad z godziny 9.15 mogł jeszcze nie odzwierciedlac stanu konta na godzine 9.00 i co wtedy

w kwestii dowodowej prawdopodobnie musicie zwrócić się do waszego banku, bo przesłał informacje o której środki znalazły się na koncie zamawiającego. Bank powinien tej szczegółowej info udzielić. smile

nora

15

Ponieważ temat tego nieszczęsnego wadium dalej nie dawął mi spokoju dotarłam do artykułu w RP z 10.10.2006r. na ten temat. Okazało się - na szczeście dla wszystkich chyba zainteresowanych :-)), że zdania w tej kwestii sa podzielone.
"Jerzy Pieróg uważa, że zamawiających powinno satysfakcjonować samo potwierdzenie przelewu. Zwraca on uwagę, że przy poręczeniach i gwarancjach zamawiajacy również nie może uzyskać kwoty wadium od razu, tylko dopiero po przejściu określonych procedur. Warto jednak wiedzieć, że w orzecznictwie arbitrów pojawił się odmienny pogląd".
Tak więc zawsze w tej kwestii pozostaje jakieś pole do dyskusji. Z mojego punktu widzenia, jako zwolenniczki podlądu J. Pieroga to bardzo dobrze.

16

wadium musi zabezpieczac oferte na dzien skladania w momencie otwierania ofert.

jesli nie jest na koncie nie zabezpiecza i odrzucamy. w tym przypadku wykonawca nie spelnia naszego wymogu siwz.

gwarancja zabezpiecza od ... do daty zawartej w umowie gwarancyjnej.

17

Wszystko się zgadza, jednak wykonawca w tej konkretnej sytuacji dokonał przelewu na 24 godziny przed terminem otwarcia ofert, a nie w tym dniu i miał wszelkie podstawy sądzić, że środki wadium trafią na rachunek zamawiającego przed terminem otwarcia ofert.
Przelewy bankowe sa realizowane dwa razy dziennie na dwóch sesjach ok. 11.00 i 16.00. Zatem po dokonaniu przelewu bank wykonawcy miał dwie sesje, żeby zrealizować polecenie przelewu.
Jeśli zatem o godz. 9.15 w dniu następnym tj. w dniu otwarcia ofert nie było środków z wadium na rachunku zamawiającego, to bank wykonawcy pokpił sprawę i zapewne dokonał realizacji polecania przelewu w trakcie sesji o 11.00 w dniu otwarcia ofert.
Rodzi się jednak pytanie. Czy w tej konkretnej sytuacji wykonawca nie dopełnił obowiązku złożenia wadiu? Wystawił polecenie przelewu na 24 godziny przed terminem, a środki wpłynęły na rachunek zamawiającego 2 godzin po otwarciu ofert.
W tej konkretnej sytuacji, jeśli oferta wykonawcy nie jest ofertą najkorzystniejszą radziłbym uznać wadium za wniesione w terminie, tym bardziej, że zamawiający nie okreslił w SIWZ co rozumie pod pojeciem "Wadium wnosi się" w przypadku wadium w formie pieniądza. Zaoszczędzi to zamawiającemu ewentualnego protestu, a nie zmieni wyniku postępowania. Jednak jeśli jest to oferta najkorzystniejsza, to nalezy się dobrze zastanowić, co zrobić, ale ja, w tym konkretnym przypadku uznałbym wadium za wniesione.

Pozdrawiam

18

Nie wiem skąd to rozróżnienie stanowiska na oferte najkorzystniejszą lub nie. Dyspozycja przelewu nie jest wniesieniem wadium. Wadium nie ma na koncie w chwili upływu terminy składania ofert to wykonawca wylatuje z postępowania. Koniec i kropka.
Argument o dyspozycji przelewu 24 godz. wcześniej jest żadnym argumentem. Mógł to zrobić 72 godz wcześniej - nikt mu nie bronił. Ustawa mówi jasno i klarownie. Wykonawca ma wnieść wadium przed upływem terminu składania ofert a nie wysłać. Per analogiam - tak samo jak bym wysłał oferte kurierem a ona by wpłyneła po upływie terminu składania ofert. No przecież wysłałem...

19

Nie zgadzam się ze stanowiskiem Artura, także Korneli, choć sama jestem zwolenniczką interpretacji p. Piróga, ale nie bezkrytyczną. Ponieważ Kornelia odwołała się do artykułu z "Rzepy" ja polecam aktualniejszy artykuł z 28 lutego 2007 "Przetargi: Gwarancja ubezpieczeniowa ważna w oryginale i w kopii" autorstwa Ireny Skubiszak-Kalinowskiej.

1. Arturze, nie interesują mnie (zamawiającego) godziny realizacji zleconej dyspozycji w banku. Mogą być o 9:00 i o 13:00. Każdy bank świadczy usługi wg. własnej organizacji. Ta, często w trosce o klienta, realizuje także jego prośby, a my nie mamy pewności, czy wykonawca nie zwrócił się do swojego "zaprzyjaźnionego" banku by nie spieszyli się z przelewem, bo np. da im znać telefonicznie, czy go puszczać czy nie, bo może go jeszcze wycofać. Nie widzę powodu dla którego moje czynności mają być oparte na domniemaniach i wątpliwym dokumencie.

2. Nie mogą być równi i równiejsi. Art. 45 ust. 3 w związku z art. 7 ust. 1. Środki po terminie, wykonawca wykluczony.

20

Dzięki Marko, przynajmniej nas dwoje stoi na tym samym stanowisku.

smile nora

21

nora4 napisał/a:

Nie zgadzam się ze stanowiskiem Artura, także Korneli

To mamy 2:2 wink

22

Nie bedę się upierał, bo nie mam takiego problemu z wadium. Zawsze precyzuję w SIWZ co znaczy "wniosi wadium" w przypadku formy pieniężnej i wtedy nie mam problemu jesli nie na środków na rachunku.
W tym konkretnym przypadku wydaje mi się, że zamawiający ma możliwość wadium za wniesione uznać bądź nie, jak zrobi to już jego sprawa.
Każdą z decyzji będzie mógł obronić.

Pozdrawiam

23

ja też sprecyzowałam - problem w tym ze jak sprawdzalismy nasze konto (mamy elektroniczny podgląd) przed otwarciem ofert to jedno wadium nie wpłynelo, natomiast ksiegowa mówiła że podglad z tej godziny moze nie uwzgledniać sesji z godziny 8.00 a wiec wadium moglo być ale my jeszcze o tym nie wiedzielismy, pozniej dopiero na podlagdzie z godziny 13 okazalo sie ze wadium zostalo wpłacone niestety godziny wpływu na konto nie mam - ksiegowa nie wie czy bank udzieli nam takiej szczegółowej informacji co do godziny wpływu na konto

24

Artur napisał/a:

W tym konkretnym przypadku wydaje mi się, że zamawiający ma możliwość wadium za wniesione uznać bądź nie, jak zrobi to już jego sprawa.

Hmm, to tak jak z każdą inną czynnością w postępowaniu. Szkoda, że nie starasz sie przekonać do swoich racji argumentami Arturze (być może dlatego, że ciężko o takowe smile )

25

dorota26 napisał/a:

ksiegowa nie wie czy bank udzieli nam takiej szczegółowej informacji co do godziny wpływu na konto

Nie powinno być z tym problemu smile