1

Temat: Próbki jako dokumenty

Rozporządzenie w sprawie rodzaju dokumentów zrównuje złożone Próbki ze złożonymi dokumentami. Tak przynajmniej wydaje się być bo rozporządzenie mówi o dokumentach a w środku jest mowa o próbkach towaru.

Należy stąd wnioskować PRÓBKA=DOKUMENT NA PAPIERZE

przypadek 1
Zamawiający wymaga załączenia próbek do oferty. Jedna z próbek jest nieprawidłowa np. niesprawna lub nie działająca prawidłowo.
Zgodnie z art.26 nieprawidłowo złożone dokumenty można uzupełnić.

Czy według was nieprawidłowe Próbki można uzupełniać? Według mnie tak bo powinny być traktowane na równi z innymi papierami. Co ciekawe nawet jeśli wadliwa próbka potwierdza NIESPEŁNIANIE wymagań zamawiającego.

przypadek 2
Zamawiający zastrzega sobie w SIWZ, że może wezwać do okazania próbek w trakcie oceny ofert. Na wezwanie oferent dostarcza próbkę NIESPEŁNIAJĄCĄ wymagań. Czy w tym przypadku tę próbkę można uzupełniać. I znowu idąc tropem ustawy uważam że tak. Zamawiający mógł jej zażądać jedynie na podstawie rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów, zatem te Próbki też są dokumentami i winny być traktowane jak złożone razem z ofertą. Czyli uzupełniać można.

Jakie jest wasze zdanie bo możliwość uzupełnienia wadliwych próbek kłóci się ze zdrowym rozsądkiem. Powinno być: towar nie spełnia wymagań - odrzucenie oferty. Jednak nie widzę tego zbyt przejrzyście.

Przepraszam was za powielenie wątku, W tamtym post pokazał mi się 3 razy a kiedy chciałem usunąć kopię forum usunęło cały wątek

2 (edytowany przez Peter 2008-08-11 10:55:41)

Odp: Próbki jako dokumenty

Ruda napisał/a:

i tu pojawia się problem z art. 87 ust. 1 ustawy, który niedopuszcza dokonywania jakiejkolwiek zmiany w treści oferty.
Jeśli próbki potwierdzają niespełnianie wymagań to nie możesz wezwać do uzupełnienia bo nowe próbki to zmiana treści oferty.

Madziulek napisał/a:

co do tego uzupełniania to to pzp pozwala na uzupełnianie dokumentów i oświadczeń, których nie złożono lub zawierają błędy ale  skoro probka traktowana jest jako dokument bo taka nazwe zawiera rozporzadzenie w sprawie dokumentow to pzp  pozwala na uzupelnianie takze tych wadliwych.

Marko napisał/a:

A co to znaczy wadliwa próbka?

Inga napisał/a:

= takich, z których nie wynika że spełniają warunek.
popsuta

Madziulek napisał/a:

to taka ktora nie pozwala na prawidlowa jej ocene
zamawiajacy zada przeciez probek w jakims celu,prawda?

3

Właśnie, chodzi o to czy dostarczenie innej próbki jest zmianą treści oferty.
W myśl rozporządzenia próbka nie jest przedmiotem oferty a dokumentem potwierdzającym "coś". Więc jej podmiana nie jest zmianą treści.

4

Warto przeczytać: http://www.rp.pl/artykul/56458,168598_Probki_towaru_powinny_byc_w_przetargu_traktowane_tak_jak_dokumenty.html

5

ruda napisał/a:

Warto przeczytać: http://www.rp.pl/artykul/56458,168598_Probki_towaru_powinny_byc_w_przetargu_traktowane_tak_jak_dokumenty.html

wniosek z tego ze mozna  wink

6

Czytałem też artykuł, którego autor twierdził, że nie można.

Oczywiście moje pytanie nie jest całkiem oderwane od rzeczywistości. Miałem taki dokładnie przypadek.
Chodziło o to, że w umowie było opisane jak dostarczane towary miały być oznaczone (co ciekawe w umowie a nie w siwz) Dostarczona próbka była oznaczona niestety niewłaściwie. Protest oczywiście napisałem. Oddalony bo nie i już.

Jednak sprawa mnie gnębi bo uważam, że mam rację jeśli twierdzę, że wadliwą próbkę można uzupełnić. Argumentacja dokładnie taka sama jak w przypadku cytowanego artykułu z rp.pl. Liczyłem, że może ktoś miał z tym więcej do czynienia.

7

coz.......wszysto zalezy od tego jak w specyfikacji zostanie opisany wymog co do probek ,zdaje sobie sprawe ze przewaznie jest to bardzo skapa informacja ale przeciez zawsze mozna zwroci sie do Z. o wyjasnienia smile
apropos tego oznakowania na probkach zobacz sobie taki wyrok UZP/ZO/0-226/07

8

ps. ja przed oceną zwracam sie o uzupelnienie jak mam wadliwa wink

9

Przeczytałam artykuł i szczerze mówiąc wcale mnie nie przekonał, a jeszcze bardziej się skłaniam ku wersji, że raczej nie powinno byc możliwości uzupełnienia, no bo co zrobić, gdy na przykład zamiast komputera otrzymamy samochód jako próbkę, a wykonawca powie że sie pomylił, zgodnie z przedstawioną interpreatacją powinno się wezwać do uzupełnienia, ale dla mnie kłóci się to z jakąkolwiek logiką, a wbrew temu co niektórzy sądzą Pzp posiada jakś logikę działania wink

10

kasiaw napisał/a:

Pzp posiada jakś logikę działania wink

W sumie jakąś tam posiada... big_smile