1

Temat: zamówienie uzupełniające

W ciągu roku nastąpiła konieczność udzielenia zamówień uzupełniających na wykonanie pewnych usług. Przy zamówieniu podstawowym była mowa o możliwości udzielenia uzupełniających, więc ok.
Tylko teraz - czy jeśli mam kilka takich zleceń o małej wartości, to mogę przeprowadzić je na podstawie regulaminu do 14 tys. i czy wtedy nie będę ich wliczać do tych 50%? (wg mnie takie drobne usługi nie są uzupełniającymi - pojęcie uzupełniających funkcjonuje przecież powyżej 14 tys. - przy wolnej ręce)
Pomożecie?

2

Odp: zamówienie uzupełniające

Inga napisał/a:

Pomożecie?

Przecież sama sobie pomogłaś wink

3

Marko, więc do momentu, aż dobrnę do 14 tys. euro zapominam o uzupełniających?

4

To zależy...

Jeżeli te "zlecenia o małej wartości" są zamówieniami uzupełniającymi, o których mowa w SIWZ to bez względu na ich wartość stosujesz PZP... Inaczej byłby to podział zamówien celem objescia PZP - ustalając bowiem wartość przedmiotu zamówienia, jeżeli przewiduje się udzielanie zamówień uzupełniajacych, to należy wziąć pod uwagę również wartość zamówień uzupełniających... Nadto, skoro już na etapie sporzadzania SIWZ wiedziłaś jakie ewentualne zamówienia będ zamówieniami uzupełniającymi to teraz nie możesz mówić: "wg mnie takie drobne usługi nie są uzupełniającymi - pojęcie uzupełniających funkcjonuje przecież powyżej 14 tys. - przy wolnej ręce". Konkluzja: Jeżeli te "zlecenia o małej wartości" są zamówieniami uzupełniającymi, o których mowa w SIWZ (36.2.3 PZP) to bez względu na ich wartość stosujesz PZP...

5

Inga napisał/a:

Marko, więc do momentu, aż dobrnę do 14 tys. euro zapominam o uzupełniających?

Zamówienie uzupełniające to odrębna umowa z ustaloną wartością szacunkową o zakresie określonym w siwz. Jeżeli wartość tej umowy nie przekracza 14 tys euro to przepis art. 4 pkt 8 jest oczywisty.

6

to są zamówienia uzupełniające, które przewidziałaś czyli nie możesz mówiś że dopiero teraz pojawiła się konieczność udzielenia takiego samego zamówienia, którego wcześniej nie przewidywałas i wzt. robisz na podst. 4.8
to są uzupełniające i koniec więc art. 67

7

Marko napisał/a:

Zamówienie uzupełniające to odrębna umowa z ustaloną wartością szacunkową o zakresie określonym w siwz.

Tak, tylko ściśle związane z zamówieniem podstawowym...

8

danaug napisał/a:

którego wcześniej nie przewidywałas

Nie powiedziałam tego...
A co do pojawienia się konieczności udzielenia uzupełniających to miałam na myśli: uzupełniających, które wcześniej założyłam, że będą.
Chodzi mi tylko o kwestię prowadzenia postępowania na te zamówienia. Jeśli moje zamówienie ma wartość np. 1000 euro to wolna ręka z negocjacjami itd.? Mam kilka takich w ciągu roku...
I wszystkie je sumuję do 50% podstawowego?

9

Odpowiedzi znajdziesz wyżej.

Masz mozliwośc wyboru: albo stanowisko MARKO, albo DANAUG i moje...

10

COZ SPRAWA NIE JEST PROSTA i wiele jeszcze razy tu sie zapewne pojawi... ALE PO ROZMOWIE Z MADRZEJSZYMI SKLANIAM SIE DO ROZWIAZANIA MARKO -

do 14 tys E nie stosujesz ustawy.

11

lolilap napisał/a:

COZ SPRAWA NIE JEST PROSTA i wiele jeszcze razy tu sie zapewne pojawi... ALE PO ROZMOWIE Z MADRZEJSZYMI SKLANIAM SIE DO ROZWIAZANIA MARKO -

do 14 tys E nie stosujesz ustawy.

... bo tak łatwiej! wink

12

to zapewne tez jest argument ktory ma wplyw na niejedna decyzje w zyciu smile jednakze zgodny z litera prawa...

13

lolilap napisał/a:

jednakze zgodny z litera prawa...

To Twoja wersja... wink