1

Temat: odrzucenie na podst. 89.1.2 a nie spełnianie warunków

Odrzucam ofertę bo jest niezgodna z treścią SIWZ. Jednocześnie nie wynika czy Wyk spełnia warunek udziału w postępowaniu. nie wzywam go do wyjaśnień/uzupełnienia bo i tak oferta podlega odrzuceniu. Zawiadamiam więc Wyk o wynikach i piszę o tym wszystkim, ale czy mam uznać, że został on wykluczony? Bo faktycznie nie miał szansy uzupełnienia dokumentów...

2

Odp: odrzucenie na podst. 89.1.2 a nie spełnianie warunków

moim zdaniem nie wykluczasz go a jedynie odrzucasz ofertę na podst 89.1.2 (o ile naprawdę treść nie odpowiada siwz)

3

Ja też uważam, iż należy go odrzucić, ale jednocześnie dopisać iż brakuje mu dokumentów i poinformować go, że nie zostały one uzupełnione z art 26 bo oferta podlega odrzuceniu na podstawie 89.1.2.

Ale ... znam też opinie, że należy wykluczać.

4

ruda napisał/a:

Ciekawe na jakiej podstawie??? wink

5

ruda napisał/a:

Też znam taką opinię - to opinia mojego przełożonego i dlatego wystąpiłam z tym zapytaniem. A tymczasem robię tak jak mówiecie.

6

A jeszcze inaczej...
Jeśli unieważniam postępowanie na podstawie 93 ust. 1 pkt 4) a mam tylko 1 ofertę i właśnie z dokumentów nie wynika, że Wyk spałnia warunek to również nie wzywam. I również nie powinnam pisać, że go wykluczam, prawda? Priorytetem jest to, że i tak nie mam kasy, czy mam rację?
Niektórzy twierdzą że należy najpierw ocenić oferty, tzn. wybrać najkorzystniejszą a dopiero unieważniać.

7

Inga napisał/a:

Niektórzy twierdzą że należy najpierw ocenić oferty, tzn. wybrać najkorzystniejszą a dopiero unieważniać.

Ci "niektórzy" mają rację...

8

obowiązkiem komisji jest ocena ofert i wybór najkorzystniejszej a nie decydowanie czy zamawiający ma kasę

9

Nie może najpierw wezwać do uzupełnienia dokumentów a później unieważnić postępowanie.
Najpierw trzeba wiedzieć czy są środki i jeśli są to później wystąpić o uzupełnianie.

10

Żeby stwierdzić że istnieje presłanka, o której mowa w 93.1.4 PZP trzeba najpierw dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej... wink

11

No dobrze, mogę się z tym zgodzić, ale nie wzywam bo art. 26 (...)chyba że konieczne byłoby unieważnienie postępowania czyli wykluczam bez wzywania? No to mi wtedy nie gra z tym co było wcześniej mówione - że jeśli nie miał szansy uzupełnienia to nie mam podstaw żeby wykluczyć.

Acha, i pytam o konkretny przypadek - jest tylko jedna oferta=najtańsza, informuję kierownika, że znacznie przewyższa ona kwotę na sfinansowanie i już w tym momencie wiemy,że nie znajdziemy kasy.

12

Inga napisał/a:

Acha

tzn. AHA a nie ACHA wink

13 (edytowany przez MIRAS 2008-08-13 11:46:05)

Inga napisał/a:

No dobrze, mogę się z tym zgodzić, ale nie wzywam bo art. 26 (...)chyba że konieczne byłoby unieważnienie postępowania czyli wykluczam bez wzywania? No to mi wtedy nie gra z tym co było wcześniej mówione - że jeśli nie miał szansy uzupełnienia to nie mam podstaw żeby wykluczyć.

Acha, i pytam o konkretny przypadek - jest tylko jedna oferta=najtańsza, informuję kierownika, że znacznie przewyższa ona kwotę na sfinansowanie i już w tym momencie wiemy,że nie znajdziemy kasy.

Żeby stwierdzić że istnieje presłanka, o której mowa w 93.1.4 PZP trzeba najpierw dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej...

W związku z tym, uważam, ze:
1. wzywasz... wykonawca uzupelnia, dokonujesz wyboru i unieważniasz - 93.1.4
2. wzywasz... wykonawca nieuzupelnia, wykluczasz (odrzucasz ofertę) i unieważniasz - 93.1.1

Gdybyś chciała unieważnić np. na podstawie 93.1.7  to bys nie musiala wzywac...

14

Na podstawie 93.1.7 tylko?
To tak jakby w art 26 było napisane: chyba że konieczne byłoby unieważnienie postępowania na podst. 93.1.7...
Czy ja już teraz to zaczynam wymyślać...(i za chwilę nikt się już do mnie nie odezwie)?...

15

Inga napisał/a:

(i za chwilę nikt się już do mnie nie odezwie)?...

Dobre lol wink

16

Inga napisał/a:

To tak jakby w art 26 było napisane: chyba że konieczne byłoby unieważnienie postępowania na podst. 93.1.7...
Czy ja już teraz to zaczynam wymyślać...(i za chwilę nikt się już do mnie nie odezwie)?...

Nie napisałem żę tylko i wyłącznie, tylko podałem przykład...

Jeśli chcesz unieważnić na podstawie 93.1.4 i nie chcesz naruszyc przepisów zrób tak jak pisalem... (zgodnie z ustawą ale nie twierdze, że logicznie)...

17

Inga napisał/a:

Nie napisałem że tylko i wyłącznie, tylko podałem przykład...

Jeśli chcesz unieważnić na podstawie 93.1.4 i nie chcesz naruszyc przepisów zrób tak jak pisalem... (zgodnie z ustawą ale nie twierdze, że logicznie)...

Oprócz art. 26 istnieją też inne przepisy... chyba wiesz co mam na mysli...

18

Inga napisał/a:

Nie napisałem że tylko i wyłącznie, tylko podałem przykład...

Jeśli chcesz unieważnić na podstawie 93.1.4 i nie chcesz naruszyc przepisów zrób tak jak pisalem... (zgodnie z ustawą aczkolwiek z logiką to nie ma nic wspólnego)... smile

Oprócz art. 26 istnieją też inne przepisy... chyba wiesz co mam na mysli... wink

19

O kurcze - mój komp i net szaleje....

20

MIRAS napisał/a:

no tak, nie napisałeś...
dzięki, muszę się z tym przespać wink

21

Inga napisał/a:
MIRAS napisał/a:

no tak, nie napisałeś...
dzięki, muszę się z tym przespać wink

Kolorowych snów... wink

22

A ja i tak uważam, że nie ma sensu wzywać do uzupełnienia jeśli unieważniasz postępowanie. Ja bym wykluczyła wykonawcę i poinformowała go że nie wzywałam ponieważ i tak postępowanie byłoby unieważnione.
Komentarz p. Dzierżanowskiego do art. 26, wprost pisze o takiej sytuacji.

"... przesłanką powodującą zaniechanie wzywania do uzupełnienia dokumentów będzie również zbyt wysoka cena oferty najkorzystniejszej, ale tylko w sytuacjach, gdy bez formalnego zakończenia oceny ofert da się z całą pewnością ustalić, która oferta byłaby najkorzystniejsza. Taka sytuacja możliwa jest więc wyłącznie wtedy, gdy została złożona jedna oferta niepodlegająca odrzuceniu albo gdy cena wszystkich ofert przekracza możliwości finansowe zamawiającego."

23

ruda napisał/a:

"... przesłanką powodującą zaniechanie wzywania do uzupełnienia dokumentów będzie również zbyt wysoka cena oferty najkorzystniejszej, ale tylko w sytuacjach..."

jak widzisz jest jakieś "ale"...

24 (edytowany przez ruda 2008-08-14 06:30:43)

MIRAS napisał/a:

jak widzisz jest jakieś "ale"...

ale, w tym przypadku to "ale" zgadza się w 100%

25

cos w temacie......KIO/UZP 107/08