1

Temat: przedłużenie ważności gwarancji

pewnie ten wątek, kiedyś już był, ale nie zaszkodzi zapytać.
jeżeli wadium zostało wniesione w pieniądzu to rozumiem, że nie trzeba wzywać do przedłużenia ważności wadium.

jeżeli jest wniesione w gwarancji (gwarancja ma ważność 30 dni) i wiadomo, że gwarancja straci ważność przed ostatecznym rozstrzygnięciem protestu, to rozumiem, że jestem zobowiązany do wezwania do przedłużenia ważności tego wadium?
na jaki okres powinna być przedłużona ważność? trudno przewidzieć, kiedy uda się zawrzeć umowę?

pozdrawiam

2

Odp: przedłużenie ważności gwarancji

po pierwsze jeżeli jest wniesione w pieniądzu to też (obowiązkowo) musisz wezwać do wyrażenia zgody na przedłużony okres
dwa - jeżeli zwróciłeś się z prośbą o wyrażenie zgody na przedłużenie okresu związania ofertą o np. 60 dni to na te dodatkowe 60 dni (to jest max.)

3

W ustawie są 2 sytuacje :
- wniesienie protestu i wezwanie do przedłużenia ważności wadium lub wniesienia nowego na okres niezbedny... (181.2a) - wadium w pieniądzu nie wygaśnie wiec wykonawca nie ma co przedłużać ani tym bardziej wnosić nowego (wadium wnosi sie na okres związania ofertą)
- wniosek zamawiającego o zgode na przedłużenie okresu związania ofertą - tu wykonawca na przedłużenie związania zgode wyrazić musi i jeśli ją wyraził a wniósł wadium w pieniądzu to sytuacja analogiczna do pierwszej

4

danaug napisał/a:

po pierwsze jeżeli jest wniesione w pieniądzu to też (obowiązkowo) musisz wezwać do wyrażenia zgody na przedłużony okres
dwa - jeżeli zwróciłeś się z prośbą o wyrażenie zgody na przedłużenie okresu związania ofertą o np. 60 dni to na te dodatkowe 60 dni (to jest max.)

ale wniesienie protestu zawiesza bieg związania ofertą do czasu ostatecznego rozstrzygnięcia protestu. więc jeśli z tych 30 dni związania ofertą po ostatecznym rozstrzygnięciu zostanie mi jeszcze 15 na podpisanie umowy to nie ma sensu przedłużać tego terminu.

wadium obejmuje cały okres związania ofertą, a w przypadku wpłaty wadium gotówką, to jego ważność obejmuje cały okres związania ofertą.

problem jest z gwarancja, na której jest wyraźnie że ma ważność od do, i pewne jest że ostateczne rozstrzygnięcie będzie po upływie terminu ważności. i wg mnie taką gwarancję należałoby przedłużyć lub wnieść nową.

5

danaug napisał/a:

ale wniesienie protestu zawiesza bieg związania ofertą do czasu ostatecznego rozstrzygnięcia protestu. więc jeśli z tych 30 dni związania ofertą po ostatecznym rozstrzygnięciu zostanie mi jeszcze 15 na podpisanie umowy to nie ma sensu przedłużać tego terminu.

wadium obejmuje cały okres związania ofertą, a w przypadku wpłaty wadium gotówką, to jego ważność obejmuje cały okres związania ofertą.

problem jest z gwarancja, na której jest wyraźnie że ma ważność od do, i pewne jest że ostateczne rozstrzygnięcie będzie po upływie terminu ważności. i wg mnie taką gwarancję należałoby przedłużyć lub wnieść nową.

6

jeżeli gwarancja jest do 18.08 to powinienem wezwać Wykonawcę żeby przedłużył ważność do dnia 18.08 czy 19.08? czy ten dzień nie ma znaczenia.
pierwszy raz mnie to spotkało więc proszę o pomoc smile

7

Wg KIO to może i później doręczyć przedłużenie big_smile

8

Marko napisał/a:

Wg KIO to może i później doręczyć przedłużenie big_smile

a wyrok jakiś na to?

wg mnie to powinna być ciągłość wadium, ale z KIO nie będę się przecież kłócił smile
chyba jak wpisze tam konkretną datę, to wykonawca raczej się do tego nie doczepi.

9

Kłócić sie nie trzeba - zgadzać również wink

KIO 382-08

10

dzięki.
dam im czas do dnia w którym upływa ważność gwarancji, i niech się dzieje wola nieba.

gdyby nie przedłużyli wadium to wykluczam na podstawie art. 24.2.4), bo nie wnieśli, i o fakcie że mogą być wykluczeni informuje w piśmie, w którym wzywam do przedłużenia wadium?

11

dzięki.
dam im czas do dnia w którym upływa ważność gwarancji, i niech się dzieje wola nieba.

gdyby nie przedłużyli wadium to wykluczam na podstawie art. 24.2.4), bo nie wnieśli, i o fakcie że mogą być wykluczeni informuje w piśmie, w którym wzywam do przedłużenia wadium?

12 (edytowany przez ola2 2008-08-20 10:50:16)

Szad możesz napisać jak rozwiązałeś swój problem.
Mam identyczny przypadek.

I jeszcze pytanie związane z tematem, czy firmy, które zostały odrzucone w postępowaniu także wzywamy do przedłużenia wadium?
Postępowanie poniżej progów, więc firmy nie mogą się odwoływać.
Z góry dziękuję