daria-d11 napisał/a:ojej.... masakra! w komentarzu Czajkowskiego piszą że zmiana terminu wykonania zamówienia nie jest istotną zmianą i można później stosować WR..
1. Może i piszą (cokolwiek to znaczy), nie wiem nie czytałem - ale jeśli "piszą" to co z tego??? To tylko komentarz... Pan Czajkowski, z całym szacunkiem dla tego Pana, nie ma licencji na dokonywanie powszechnie obowiązującej wykładni prawa.
2. Napisałem: "zmiana terminu wykonania zamówienia - to z reguły istotna zmiana warunków zamówienia...". Widzisz różnicę między zdaniem: "zmiana terminu wykonania zamówienia - to istotna zmiana warunków zamówienia"??? Po Twoim poście sądze, że NIE widzisz, więc podpowiedź: w drugim zdaniu brakuje zwrotu "z reguły". Drugie zdanie oznacza, że zmiana terminu wykonania zamówienia - to ZAWSZE istotna zmiana warunków zamówienia. Ja tak nie uważam.
3. Uważam, że zmiana TERMINU WYKONANIA ZAMÓWIENIA to, co do zasady, istotna zmiana. Termin wykonania zamowienia stanowi często bowiem kryterium oceny ofert. Zamieszczenie w SIWZ, czy też w ogłoszeniu informacji o terminie wykonania zamówienia jest obowiązkiem zamawiającego. Uchybienie terminowi wykonania zamówienia powoduje konieczność zapłaty kar przez wykonawcę... etc... No to chyba to jest istotny element warunków zamówienia??????????????????????????????????????????
4. W opisanym przez Ciebie przypadku zmiana samego terminu wykonania zamówienia - sugeruje, że była to chyba istotna zmiana; skoro w I wersji nie było zainteresowania postępowaniem, a w drugim (po zmianie - wydłużeniu terminu) została złożona oferta...
Ręce opadają...