1

Temat: Omyłka rachunkowa (bardzo pilne)

bardzo proszę o pilną pomoc.
Wykonawca mnożąc cenę jednostkową przez liczbę jednostek miar pomylił się (na swoją niekorzyść zresztą). Dobrze przepisał ilość z przedmiaru, ewidentny błąd przy obliczeniu. POmyłka ta zmienia oczywiście cenę oferty. Czy taki błąd można traktować jako omyłkę rachunkową w myśl art. 88, czy powinno się odrzucić taką ofertę.
dziękuję
Ola2

2

Odp: Omyłka rachunkowa (bardzo pilne)

mozna poprawic cene jednostkowa razy ilosc sztuk - 88 ust.1 pkt 1 a jak pomylil sie w cenach netto to dodatkowo 88 ust.2 jako podstawa do poprawy wartosci podatku i wartosci brutto

3

ola2 napisał/a:

Czy taki błąd można traktować jako omyłkę rachunkową w myśl art. 88, czy powinno się odrzucić taką ofertę.

Można, a nawet trzeba... wink

4

Dziękuję wam za szybką odpowiedź. Mam problem z interpretacją art. 88.
Zawsze myślałam, że nie można poprawić ceny jednostkowej oraz ilość, dopiero nowelizacja ma umożliwić takie poprawki.

Jesteście pewni, że można dokonać takiej poprawki, zmiana rzutuje na całą ofertę i zmieni kwotę podana w formularzu ofertowy. Zawsze powtarzano mi , że nie można dokonywać zmian tego typu, dlatego jestem bardzo zdziwiona.

5

ola2 napisał/a:

Dziękuję wam za szybką odpowiedź. Mam problem z interpretacją art. 88.
Zawsze myślałam, że nie można poprawić ceny jednostkowej oraz ilość, dopiero nowelizacja ma umożliwić takie poprawki.

Jesteście pewni, że można dokonać takiej poprawki, zmiana rzutuje na całą ofertę i zmieni kwotę podana w formularzu ofertowy. Zawsze powtarzano mi , że nie można dokonywać zmian tego typu, dlatego jestem bardzo zdziwiona.

Czytaj prawo aktualne  i je stosuj.

6

Stosuję ustawę po nowelizacji  z 13 kwietnia 2007r.
Przecież nowa ustawa jeszcze nie obowiązuje, dopiero w lipcu przeszła przez ją sejm.

Z tego co piszez, to w przypadku gdy wykonawca pomylił się przepisując np. jednostki miary z przedmiaru do kosztorysu ofertowego możemy poprawić taki błąd?

Jestem zszokowana tym co piszesz, bo nawet na jakimś szkoleniu kiedyś słyszałam, że takie zmiany są niemożliwe.

7

" Wykonawca mnożąc cenę jednostkową przez liczbę jednostek miar pomylił się (na swoją niekorzyść zresztą). Dobrze przepisał ilość z przedmiaru, ewidentny błąd przy obliczeniu" ja odpisuje na to.
"Z tego co piszez, to w przypadku gdy wykonawca pomylił się przepisując np. jednostki miary z przedmiaru do kosztorysu ofertowego możemy poprawić taki błąd?

Jestem zszokowana tym co piszesz, bo nawet na jakimś szkoleniu kiedyś słyszałam, że takie zmiany są niemożliwe."

przeczytaj co napisalas w pytaniu, pozniej odpowiedzi, sprawdz jaki masz stan faktyczny w ofercie lub jaki problem chcesz opisac a pozniej ewentualnie zadaj dokladnie opisujece stan rzeczy pytanie.
W drugim przytoczonym przykladzie masz niezgodnosc tresci i odrzucenie.