Odp: spółka cywilna=konsorcjum
no własnie będąc na jednym ze szkolen prowadzacy powiedział ze nie ale z drugiej strony po co tworzyły by się konsorcja gdyby nie wspolny cel??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → spółka cywilna=konsorcjum
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
no własnie będąc na jednym ze szkolen prowadzacy powiedział ze nie ale z drugiej strony po co tworzyły by się konsorcja gdyby nie wspolny cel??
Piotrek napisał/a:Innymi słowy: Czy kazde konsorcjum jest spółką cywilną??
Oczywiście, że nie każde.
A które?
A które?
Takie konsorcjum, którego umowa będzie zawierała wszystkie elementy spółki cywilnej
Piotrek napisał/a:A które?
Takie konsorcjum, którego umowa będzie zawierała wszystkie elementy spółki cywilnej
1. Co rozumiesz przez "wszystkie elementy spółki cywilnej"?
2. Skąd zamawiający ma wiedzieć, co jest w umowie konsorcjum, jesli jej nie ma?
1. Co rozumiesz przez "wszystkie elementy spółki cywilnej"?
Elementy = cechy określone w 860 i kolejnych KC
Widze ze faktycznie nie chce Ci sie pisac na ten temat..:/
Skoro na pytanie "Czy każde konsorcjum jest spółką cywilna?" odpowiadasz "Nie, tylko takie, które jest spółką cywilną"
A jakiej odpowiedzi oczekujesz? W doktrynie takie stanowisko jest powszechne. Może pytania nie rozumiem, a może sie nie znam - kto wie
Masz wyrok ZA - źle (to jestem w stanie zrozumieć bo często można z nimi polemizować), masz wyrok SN - też źle. Oczekujesz ode mnie, że jestem mądrzejszy od nich?
I ostatnia kwestia ad rem:
Jedno ze stanowisk doktryny (niestety nie wiem kto i gdzie to napisał)
Nie każda umowa konsorcjum jest umową spółki cywilnej. Zasada swobody umów pozwala nadawać umowom zróżnicowane treści. Dlatego też spośród umów klasyfikowanych lub nazywanych umową konsorcjum tylko te są umowami spółki cywilnej, które w konkretnym przypadku wykazują cechy określone w art. 860 i n. k.c.
Wyrok arbitrów i SN dotyczy sytuacji, gdy mamy do czynienia ze spółką cywilną.
Ja zastanawiam sie nad tym, kiedy mamy do czynienia ze spółką cywilną (i można zastosowac wspomniane wyroki), a kiedy nie.
Wiem, ze spółka cywilna uregulowana jest w art. 860 i kolejnych KC. Ale zastanawiam sie, kiedy stosowac te przepisy, a kiedy nie.
W praktyce jest tak: jeśli wykonawcy składający oferte wspólną umieszczą na niej literki "S.C." - uznajemy, ze występuje spółka cywilna. Jeśli ich nie umieszczą - uznajemy, ze spółki nie ma. Sam tez tak robie, ale wiem, ze nie zawsze jest to zgodne z prawem. Zastanawiam sie własnie, jakie jest rozwiązanie w pełni zgodne z prawem.
To robimy podobnie. Zgodnie/nie zgodnie z prawem - na czym ma polegać niezgodność i czym ma skutkować na postępowanie? Jeżeli mam SC to jasne, nie ma SC to mam konsorcjum (mogące być nawet formalnie SC) i mam pełnomocnictwo. W czym upatrujesz niebezpieczeństwo?
nie ma SC to mam konsorcjum (mogące być nawet formalnie SC) i mam pełnomocnictwo. W czym upatrujesz niebezpieczeństwo?
Własnie w tym, ze cos jest "formalnie SC" a ja traktuje to jakby nie było SC...
Ale w jaki sposób nie traktujesz go jak SC? W czym tkwi różnica w podejściu do tego tworu?
A takze w tym, ze ktos kto nie jest formalnie SC napisze te magiczne literki, a ja dam sie nabrac i zastosuje niewłasciwe przepisy...
Ale w jaki sposób nie traktujesz go jak SC? W czym tkwi różnica w podejściu do tego tworu?
Przeciez sam pisałes, ze jak cos jest SC, to nie wymagasz pełnomocnictwa. A od konsorcjum wymagasz, prawda?
No tak, ale skoro wykonawca nie pisze, że jest SC to jest jego problem a nie mój.
Problem jest Twój - bo Ty jako zamawiajacy masz prawidłowo stosowac przepisy, niezaleznie od tego, czy wykonawca je zna i stosuje prawidłowo
No dobra - mój problem, tylko nie bardzo moge Cie zrozumieć na czym on polega. Dostaje oferte wspólną wykonawców. Z oferty wynika, że to SC - gra. Z oferty nie wynika, że to SC - jest pełnomocnictwo i też gra. Zmierzasz do tego, że podmiot składający oferte został przeze mnie nierówno potraktowany bo czuł sie w obowiązku złożyć pełnomocnictwo bo nie wiedział że prawnie jest SC?
Ps. Na dzisiaj koniec bo ide do domu
Dostaje oferte wspólną wykonawców. Z oferty wynika, że to SC - gra. Z oferty nie wynika, że to SC - jest pełnomocnictwo i też gra.
A jeśli z oferty wynika, ze to SC, a umowy spółki nie dołączono - to też gra?
A jesli z oferty nie wynika, ze to SC i nie ma pełnomocnictwa - co wtedy?
A jeśli z oferty wynika, ze to SC, a umowy spółki nie dołączono - to też gra?
Gra bo nie wolno mi żądać na etapie składania ofert umowy spółki.
A jesli z oferty nie wynika, ze to SC i nie ma pełnomocnictwa - co wtedy?
Oferta podpisana przez osobe nieupełnomocnioną
A więc załóżmy, że robisz przetarg na wdrożenie systemu informatycznego (dostawy i usługi). Stratuje kilka konsorcjów firm informatycznych. Trzy z nich (A, B i C) zawarły umowy konsorcjum według wzoru proponowanego przez Polską Izbę Informatyki (czyli takie same). Konsorcjum A dołączyło do oferty pełnomocnictwo. Konsorcjum B nie dołączyło pełnomocnictwa. Konsorcjum C nie dołączyło pełnomocnictwa, ale na ofercie umiesciło literki "SC".
Co zrobisz z ofertą A, B i C?
Dokładnio to co napisałem wczesniej: A i C są ok, B niestety odpada
Wiec swoim działąniem naruszyłes:
1) art. 7 ust. 1 PZP - bo potraktowałes inaczej B i C, chociaz są w takiej samej sytuacji prawnej
2) art. 860 KC - bo zastosowałes go do C, a nie zastosowałes do B, chociaz są w takiej samej sytuacji prawnej
3) reguły należytej staranności w związku z art. 23 ust. 2 - bo uznałes za oferenta podmiot (wpisany w ofercie C) mimo braku jakiegokolwiek dowodu na jego wolę w tym zakresie
4) art. 89 PZP - bo odrzuciłes oferte mimo braku podstaw prawnych
1) art. 7 ust. 1 PZP - bo potraktowałes inaczej B i C, chociaz są w takiej samej sytuacji prawnej
Przepraszam najmocniej - o sytuacji prawnej decyduje wykonawca a nie ja - ja ją oceniam na podstawie złożonych dokumentów - dokumentów, których mi wolno żądać zgodnie z prawem. Skutki prawne z tak złożonej oferty wywodzi wykonawca i na nim spoczywa dowód wykazania, że oferta jest złożona (podpisana) prawidłowo - patrz art. 6 KC. Skąd Twoja wiedza, że są w tej samej sytuacji prawnej to ja zachodze w głowe - z ofert to bynajmniej nie wynika
2) art. 860 KC - bo zastosowałes go do C, a nie zastosowałes do B, chociaz są w takiej samej sytuacji prawnej
Jak wyżej
3) reguły należytej staranności w związku z art. 23 ust. 2 - bo uznałes za oferenta podmiot (wpisany w ofercie C) mimo braku jakiegokolwiek dowodu na jego wolę w tym zakresie
Jak wyżej
4) art. 89 PZP - bo odrzuciłes oferte mimo braku podstaw prawnych
Jeżeli oferta podpisana przez osobe nieupełnomocnioną nie podlega odrzuceniu to nie mamy o czym mówić
Ad 1-3.
Skąd Twoja wiedza, że są w tej samej sytuacji prawnej to ja zachodze w głowe - z ofert to bynajmniej nie wynika
Własnie, ze wynika, bo wszyscy załączyli do ofert umowy o współpracy.
Ad 4.
Jeżeli oferta podpisana przez osobe nieupełnomocnioną nie podlega odrzuceniu to nie mamy o czym mówić
A którą przesłanke podałes przy odrzuceniu?
Ad 1-3.
Marko napisał/a:Skąd Twoja wiedza, że są w tej samej sytuacji prawnej to ja zachodze w głowe - z ofert to bynajmniej nie wynika
Własnie, ze wynika, bo wszyscy załączyli do ofert umowy o współpracy.
To trzeba było to napisać wcześniej podając casus z konsorcjami bo to "delikatnie" zmienia obraz sytuacji....
To trzeba było to napisać wcześniej podając casus z konsorcjami bo to "delikatnie" zmienia obraz sytuacji....
A gdybys to wiedział, to co bys zrobił z tymi ofertami?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → spółka cywilna=konsorcjum
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc