Odp: spółka cywilna=konsorcjum
A co wynika z tych umów o współpracy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → spółka cywilna=konsorcjum
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A co wynika z tych umów o współpracy?
Klasyka:
Strony zobowiazuja sie do wspólnego udziału w przetargu, w tym przygotowania i złozenia wspólnej oferty, a w przypadku wygrania przetargu - zawarcia umowy z zamawiajacym i jej realizacji.
Klasyka mówisz, powiedz czy z tych umów wynikają cechy SC czy nie - w zależności od tego kolejne decyzje z ofertami. Nie ma o czym dumać
Nie da sie ukryć, że przez taką umowę strony zobowiązują się dążyć do osiagniecia wspólnego celu gospodarczego przez działanie w sposób oznaczony - więc mamy ustawowe cechy SC.
Nie da sie ukryć, że przez taką umowę strony zobowiązują się dążyć do osiagniecia wspólnego celu gospodarczego przez działanie w sposób oznaczony - więc mamy ustawowe cechy SC.
No to jeśli tak to wszystkie oferty są ważne rzecz jasna (o ile nie ma tam innych zapisów np. co do sposobu reprezentacji) - gdybyś to wcześniej napisał to byłoby klikanaście postów mniej
gdybyś to wcześniej napisał to byłoby klikanaście postów mniej
im wiecej, tym lepiej
Ale dlaczego teraz oferta B jest w porządku? Przeciez nadal nie ma pełnomocnictwa...
Ale dlaczego teraz oferta B jest w porządku? Przeciez nadal nie ma pełnomocnictwa...
Skoro z umowy wynika, że to SC to po co?
a ja mam umowe s.c. nastepuącej treści:
umowa zawarta w dniu... pomiedzy ..... na wspólną działlanosć polegajacą na prowadzeniu handlu, usług i produkcji adres siedziby .....
wspolnicy nie wnosza wkładów pienięznych straty i zyski dzielone są po 50% spółka zawarta jest na czas nieoznaczony rozwiazanie spolki nastapi w chwili wypowiedzenia jednego ze wspolnikow.
I tyle nic wiecej
A jak bys nie miał umowy to by nie wynikało?
A jak bys nie miał umowy to by nie wynikało?
A z czego by wynikało?
Ze wspólnej oferty
Ze wspólnej oferty
No i wracamy do punktu wyjścia Nie każde konsorcjum jest SC
Pozwólcie, że włacze się do waszej pasjonującej dyskusji. Główną różnicą pomiędzy spólką cywilną a konsorcjum jest cel zawarcia umowy. Jeżeli mamy umowę o współpracy dla konkretnego przetargu to mamy do czynienia z umową konsorcjum, natomiast spółka cywilna to umowa, która ma na celu dłuższe prowadzenie wspólnych przedsięwzięć
Nie każde konsorcjum jest SC
Dobrze, ze dałeś bo juz myslałem, ze mówisz poważnie...
Pozwólcie, że włacze się do waszej pasjonującej dyskusji. Główną różnicą pomiędzy spólką cywilną a konsorcjum jest cel zawarcia umowy. Jeżeli mamy umowę o współpracy dla konkretnego przetargu to mamy do czynienia z umową konsorcjum, natomiast spółka cywilna to umowa, która ma na celu dłuższe prowadzenie wspólnych przedsięwzięć
Niestety ale zgodzić sie nie moge z takim stanowiskiem
KC Art. 860. § 1. Przez umowę spółki wspólnicy zobowiązują się dążyć do osiągnięcia wspólnego celu gospodarczego przez działanie w sposób oznaczony....
Konkretny przetarg też jest wspólnym celem gospodarczym
Pozwólcie, że włacze się do waszej pasjonującej dyskusji.
Zapraszamy
Główną różnicą pomiędzy spólką cywilną a konsorcjum jest cel zawarcia umowy. Jeżeli mamy umowę o współpracy dla konkretnego przetargu to mamy do czynienia z umową konsorcjum, natomiast spółka cywilna to umowa, która ma na celu dłuższe prowadzenie wspólnych przedsięwzięć
A skąd taki pomysł?
Dobrze, ze dałeś bo juz myslałem, ze mówisz poważnie...
Hmm ale ja mówie poważnie...
Ps. Ciąg dalszy jutro bo znowu ide do domu
A z opinii dr hab. Ryszarda Szostaka
wiecie co i dalej nie wiem jak mam traktować spółkę cywilną ? czy jako wykonawców spolnie ubiegajacych sie o zamówienie i żądać umowy regulującej współpracę? ZGUBIŁAM sie w waszych wywodach!!!!
Piotrek napisał:
A jeśli z oferty wynika, ze to SC, a umowy spółki nie dołączono - to też gra?
Gra bo nie wolno mi żądać na etapie składania ofert umowy spółki.
Rozumiem ze w siwz nie moge zawrzec zapisu ze w przypadku składania ofert przez s.c wymagane jest załaczenie umowy spółki. kiedy wiec moge żądać takiej umowy? mam miec na względzie zapis art. 23 ust. 4? ale on dotyczy wykonawców wspolnie ubiegajacych sie o zamówinie - konsorcjów. chociaż z tego co napisaliscie, rozumiem tyle ze jesli jest s.c. to nie ma pelnomocnictwa bo to jest uregulowane w k.c. a umowę moge żadać bo s.c. jest wykonawca wspolnie ubiegajacym sie o zamowienie ale po wyborzeic oferty, natomiast jesli jest konsorcjum to musi byc pelnomocnictwo i pozniej umowa jesli wybiore ich oferte
jesli jest s.c. to nie ma pelnomocnictwa bo to jest uregulowane w k.c. a umowę moge żadać bo s.c. jest wykonawca wspolnie ubiegajacym sie o zamowienie ale po wyborzeic oferty, natomiast jesli jest konsorcjum to musi byc pelnomocnictwo i pozniej umowa jesli wybiore ich oferte
SC jest konsorcjum natomiast może sie tak zdarzyć, że konsorcjum nie bedzie SC - wszystko zależy co tam w umowie wymyślą.
Umowy określającej współprace czy to konsorcjum czy to SC możesz/nie musisz żądać przed podpisaniem umowy
rozumiem i dziekuje bardzo za pomoc
Jeszcze jedna ważna różnica pomiędzy SC a konsorcjum to sprawa płacenia podatków, spólka cywilna musi się zarejestrować w US i musi mieć nadany NIP dla spółki natomiast konsorcjum nie, ponieważ każdy z konsorcjantów rozlicza się niezależnie od innych uczestników konsorcjum.
Jeszcze jedna ważna różnica pomiędzy SC a konsorcjum to sprawa płacenia podatków, spólka cywilna musi się zarejestrować w US i musi mieć nadany NIP dla spółki
Zakładając nawet, że masz racje (nie sprawdzałem) to jak to zweryfikujesz na etapie składania wniosków/ofert ? Zaświadczenie z ZUS np. ma być wystawione na każdego ze wspólników SC, ewentualnie na SC z wymienionymi wspólnikami. Dostajesz zaświadczenia wystawione na poszczególnych wspólników - skąd wiedza, że to konsorcjum nie będące SC?
Ano z zaświadczeń o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, a jeżeli tam nie ma informacji to zawsze jak mamy wątpliwości co do formy prawnej wykonawców możemy skorzystać z art. 87 ust. 1 i poprosić o wyjaśnienia.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → spółka cywilna=konsorcjum
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc