1

Temat: błędy w kosztorysie

Witajcie
Zamawiający w siwz zawarł zapis:
Aby obliczyć CENĘ OFERTY BRUTTO należy
3.1. pomnożyć zamawianą ilość każdej pozycji zamówienia przez oferowaną cenę jednostkową netto.
3.2. do tak obliczonej wartości netto należy dodać wartość podatku VAT.
(Kwoty i wartość podatku VAT należy zaokrąglić do 2 miejsc po przecinku, tj. do pełnego grosza w taki sposób, że końcówki poniżej 0,5 grosza pomija się, a końcówki 0,5 grosza i wyższe zaokrągla się do 1 grosza).
3.3. zsumować wartości brutto wszystkich pozycji zamówienia.
3.4. Cenę oferty należy wstawić do ?Formularza Oferty-Formularza Cenowego? ( Zał.nr 1, 2 lub 3) słownie i liczbowo bez podatku VAT i z podatkiem VAT
Jednocześnie w kosztorysie życzł sobie by podać proponowaną gramature oraz cenę jednostkową netto wynikające z przeliczenia zapotrzebowania rocznego i ceny za 1kg .
Zrobiłem w 2 pozycjach błąd w przeliczniu zapotrzebowania rocznego na ilość sztuk w gramaturze którą zaproponowałem przez co Zamawiający odrzucił moja ofertę jako zawierającą błąd którego nie mozna poprawić w trybie art.88 . Czy jest to błąd w obliczeniu ceny ???
dodam że zapotzrzebowanie roczne X cena + Vat tu się wszystko zgadza smile
Pozdrawiam

2

Odp: błędy w kosztorysie

bardziej mi to wyglada na ewentualne uwagi co do tresci oferty ale nie blad wyliczeniowy. Ciezko mi ocenic na takim przykladzie.  jezeli ilosc jednostek miales dobrze, ceny jednostkowe naliczzone tez dobrze do tego wyliczony jak nalezy wat i dodany do wartosci netto to wg mnie nie ma mowy o odrzuceniu z powodu bledu w liczeniu.