Temat: czy wykonawce wykluczonego powiadamia się o wyborze?
pewnie juz pytałam lub ktoś inny ale potrzebne mi to teraz : jak wyżej
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → czy wykonawce wykluczonego powiadamia się o wyborze?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
pewnie juz pytałam lub ktoś inny ale potrzebne mi to teraz : jak wyżej
chodzi mi o powtórny wybór najkorzystniejszej oferty, bo w tym pierwszym to oczywiscie idą pisma równoczesnie o wszystkim do wszystkich
pamietaj ze protest wstrzymuje terminy wiec w zaleznosci od przedmiotu protestu sobie wylicz.....
tez dodatkowo stwierdz czy oceniasz ponownie ta wykluczona oferte....
rozumię że masz protest ostatecznie rozstrzygnięty
oferta odrzucona więc oczywiste jest przecież że jej nie ocenia
powiadamiasz tylko pozostałych
protest na 1 wybór jest rozstrzygnięty, teraz jest ogłoszony 2gi wybór i sie zastanawiam czy powiadamiac wykluczonego
Oczywiście że TAK...
sie zastanawiam czy powiadamiac wykluczonego
Wykluczenie jest skuteczne? Upłynął termin oprotestowania wykluczenia?
tak minął juz dawno termin na ew. protest
zastanawiam sie równiez w którym momencie powinnam zwrócic tej firmie wadium i na jakiej podstawie, gdybym zwróciła je na tym etapie postępowania.
zaznaczam ze Wykonawca nie przysłał zadnego wniosku o zwrot
Skoro wniosku nie złożył, to zwrócisz w przypadku zaistnienia przesłanki z 46.1
zastanawiam sie nad 46.1 ppkt. 1 - czy związanie ofertą oznacza ze minął termin związania ofertą dla danego wykonawcy? czy jest to znormalizowany termin dla wszystkich?
Nazwijmy go znormalizowanym Wynosi tyle ile określił zamawiający i wykluczenie nic tu nie zmienia
Kasandra napisał/a:sie zastanawiam czy powiadamiac wykluczonego
Wykluczenie jest skuteczne? Upłynął termin oprotestowania wykluczenia?
A jakie to ma znaczenie... Załóżmy że wykonawca nie składał protesu ponieważ w jego opnii nie miał wtedy "interesu prawnego"... Kasandra dokonała ponownego wyboru w wyniku którego mógł sie zmienić stan faktyczny - wykonawca wykluczony może mieć teraz "interes prawny", może zastem kwestionować wykluczenie. Nie powiadamiając go o nowym wyborze (o zmianie stanu faktycznego) pozbawiasz go możliwości skorzystania ze środków ochrony prawnej...
A świstak...
A świstak...
A-cha, chyba że tak...
mam posłuchać starszego czy b.doświadczonego, ale kto jest kim?
a może wyciągnąć średnią?
Posłuchaj głosu serca... Wyciąganie średniej to chyba nie jest najlepszy pomysł... Uważam że lepiej zrobić więcej niż mniej... Ja bym powiadomił, tym bardziej że mamy zasady udzielania zamówień: uczicwej konkurencji, równego traktowania wykonawców, jawności, pisemności...
mam posłuchać starszego czy b.doświadczonego, ale kto jest kim?
kasandro odpowiedz jest prosta - jesli wykluczony nie jest juz uczestnikiem postepowania - wykluczenie jest prawomocne - to go nie powiadamiasz gdyz mogl sam wniesc protest lub sie przylaczyc jesli umialby to wykazac a teraz zgodnie z PZP nie jest juz uczestnikiem....
Tylko nie to...
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy skutecznie wykluczony wykonawca może mieć interes prawny w kolejnym rozstrzygnięciu. Wcześniej w ustawie przepis przy wadium brzmiał, iż zwrot wadium na wniosek wykluczonego oznaczał zrzeczenie sie prawa do środków ochrony prawnej. Teraz wykluczony (nieskutecznie) może zażądać zwrotu wadium i wnieść odwołanie jednocześnie - ale musi to zrobić w terminie - i jeśli wygra to zamawiajacy go wezwie ponownie do wniesienia wadium na podst. 46.3. Przepis ten mówi o ostatecznym rozstrzygnięciu protestu - to u Ciebie już nastąpiło więc cokolwiek byś dalej nie zrobiła to skutecznie wykluczony wykonawca nie ma szans na przywrócenie sie do postępowania. Ergo - nie bedzie miał interesu prawnego. To jest analogiczna sytuacja do protestu podlegającego odrzuceniu. Ustawa mówi o zawiadomieniu o wniesieniu protestu (nie mówi o proteście niepodlegającym odrzuceniu). Więc jeśli zawiadamiasz o proteście podlegającym odrzuceniu (jak dla mnie ciężko będzie tu skutecznie przystąpić i wykazać interes prawny) to tu również zawiadom. Jeśli zaś nie robisz tego w jednym przypadku to i w drugim wypadałoby być konsekwetnym. Decyzja jest Twoja.
Kasandra napisał/a:mam posłuchać starszego czy b.doświadczonego, ale kto jest kim?
a może wyciągnąć średnią?kasandro odpowiedz jest prosta - jesli wykluczony nie jest juz uczestnikiem postepowania - wykluczenie jest prawomocne - to go nie powiadamiasz gdyz mogl sam wniesc protest lub sie przylaczyc jesli umialby to wykazac a teraz zgodnie z PZP nie jest juz uczestnikiem....
Jakie PZP masz na myśli??? Chyba miałeś na myśli PKP, albo PKS...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → czy wykonawce wykluczonego powiadamia się o wyborze?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc