1

Temat: Usługa czy Robota

Proszę o pomoc.
Mamy pozwolenie na budowę oczyszczalni i jednym z załączników był projekt budowlany oczyszczania rowu odpływowego a ponieważ zmieniło sie i te prace będą wykonane oddzielnie (tu jest dłuższa historia) więc teraz mamy wykonać czyszczenie tego rowu i moje pytanie jeśli mam przedmiar, projekt i kosztorys inwestorski, a samo czyszczenie przecież jest usługą to czy przedmiot zamówienia mam opisać za pomocą usługi CPV 90221000-2 Usługi opróżniania kanałów odpływowych czy robót CPV 45247111-1 Roboty budowlane w zakresie kanałów irygacyjnych.
Bardzo dziękuję za wasze sugestie.

2

Odp: Usługa czy Robota

uslugi tez mozna opisac za pomoca CPV opisujacego roboty budowlane.  odpowiedzi bardziej bym szukal w temacie zakresu prac czy tylko czyscisz rowy czyli dokonujesz ich biezacej konserwacji czy poprawiasz cos z ich przekroju? przerabiasz, poglebiasz? poszerzasz? to chyba byla by dopiero robota budowlana.

3

Odp: Usługa czy Robota

Nic nie jest poprawiane tylko tak w skrócie wykaszanie, ścinanie, karczowanie i oczyszczenie z namułu więc wg mnie nie jest to w żadnym wypadku robota budowlana wcześniej było to sklasyfikowane na RB jako część budowy a teraz jak to wypadło z całości to się zmieniło i co dalej ?